用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 vs 聖保祿學校 vs 高主教
go

瑪利曼 vs 聖保祿學校 vs 高主教

女兒現尚在幼稚園階段,想請問各位若果有以上三間小學的offer會如何選擇呢?

回覆樓主:

瑪利曼是津校,英文小學,老師有愛心又培養孩子喜歡閱讀,有中學。
St. Paul convent 是私校,也是英文小學,比較重grammar and academic .有中學。如果你小孩不是spk or spn, 入小學機會好低。
高主教是私校,重academic , 中學只收一半小學的學生,中學男多女小。
我比較喜歡瑪利曼。

mipama 發表於 19-4-6 15:30
女兒現尚在幼稚園階段,想請問各位若果有以上三間小學的offer會如何選擇呢? ...

女校中我會揀St Paul Con, 差不多直升中學,除DSE又有A level, 學校歷史耐D名氣大一點,中英水平比較平均以防後顧之憂。(另外的學校fans請勿打頭,樓主問意見每人可分享主觀感受)
高主教:如果不喜歡女校就揀。

回覆 Pigmama1012 的帖子

謝謝大家回覆,其實女兒未入小一,但高主教幼稚園和SPK都收咗,另外瑪利曼自行有分應該大機會,所以想比較一下先選校。

mipama 發表於 19-4-6 18:24

謝謝大家回覆,其實女兒未入小一,但高主教幼稚園和SPK都收咗,另外瑪利曼自行有 ...

一定係SPK

謝謝大家回覆,其實女兒未入小一,但高主教幼稚園和SPK都收咗,另外瑪利曼自行有 ...

咁梗係入左SPK先啦,除非唔喜歡SPC或不想交學費,或有細妹不想再煩,或SPC唔收番,否則正路都SPC.

如果肯定會用自行入mps, 咁幼稚園反而take高幼啊,學術會較銜接小一,spk重德育,課程太淺,要外補。但3間小學,如果吾計學費,應多數人揀st paul convent,高幼上高小就50%,不過聽聞鍾意收女生多d

picamama 發表於 19-4-6 18:59
咁梗係入左SPK先啦,除非唔喜歡SPC或不想交學費,或有細妹不想再煩,或SPC唔收番,否則正路都SPC.
...

如果樓主係old girl, 妹妹自行都有分嘅

這個情況一定是SPK了! 可以說成是半隻腳已經踏進St Paul Convent. SPC 的教育模式算是比較開明自由,而且英文語境佳,音樂體育朗誦辯論等活動也表現出色,女孩子會得到很均衡的教育及訓練,直上中學也沒有太大關卡要過。Marymount的教學環境也同樣優秀,只是小一自行或抽奬也要靠點點運氣。
此外,以往Mrs Dai 年代的DGJS 也喜歡取錄SPK的學生,在CCKG, SC, Victoria, 寶山以外算多數。所以SPK的教學質數有一定保證,而考小一的顧慮可得以減少。

女兒現尚在幼稚園階段,想請問各位若果有以上三間小學的offer會如何選擇呢? ...

朋友個仔讀高主教小學,她說男多女少的,另外,她說數學和常識都是以半中半英甘考,所以會讀得辛苦d,因為不是以全中/全英甘考。(我都是聽她甘講,如有錯請指正)

正路就讀spk , 到時可以照大抽獎(小學部收左都比照抽獎的)

但高主教小學收左,朋友話吾比大抽獎的。

瑪利曼,英小又免費     

先 take SPK,自己在家補返學術方面,手執 SPCS 自行 Marymount /考同等級數直私。

回覆樓主:

瑪利曼 & 聖保祿是但一間,各有擁躉。女仔高主教拍埋呢兩間,可以唔洗諗吧。

1998Ruby1998 發表於 19-4-7 10:28
先 take SPK,自己在家補返學術方面,手執 SPCS 自行 Marymount /考同等級數直私。 ...

如果你哋係MPS舊生,應該可以估到其風格,多年都係差唔多,若不,20分係未必中。SPK 係比較適合既選擇~~~

不選高主教。

1st choice 瑪利曼

我喜歡瑪利曼,英小又自由

JaneJaneT 發表於 19-4-7 13:10
我喜歡瑪利曼,英小又自由

英小、band 1 a又免費,我會選Marymount。

回覆 picamama 的帖子

我「補」嘅意思唔係補習,而係自己多培育,伴讀認字串字,同其他幼稚園家長一樣,但跟緊啲啲。天資高也需要人指導/提供合適材料發展。

回覆樓主:

Vote for Marymount!

如在spk和高主教幼稚園中選,便選spk,安全很多