用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 旅行喼: Dunlxp vs Mendoxa
go

旅行喼: Dunlxp vs Mendoxa [複製鏈接]

兩個size差唔多,價錢相差ㄧ百。M牌換購價(sales話個款係特別為救世界設計);D牌就係特價。邊個會實淨D?舊Elxe疑被機埸人員掟爛咗ㄧ角,要換。未用過M牌,有冇人用過?襟唔襟用?求意見!
   1    0    0    0

回覆樓主:

黑色係D牌,硬框用扣。
M牌用防盗拉錬。

回覆樓主

D牌朋友去年定 前年買了 ,用了兩次, 寄倉時比CX 掟爛 ,由於仲有成 廿幾日行程, 所以買了個新喼 , 用了新喼的單,和之後行程的機票去claim , claim到 新喼價錢的8成 。

katrinafu 發表於 19-4-5 18:14
D牌朋友去年定 前年買了 ,用了兩次, 寄倉時比CX 掟爛 ,由於仲有成 廿幾日行程, 所以買了個新喼 , 用了 ...

掟得好應!
阿囡返到宿舍先發現爛咗,冇得claim!

回覆樓主:

Elxe同Dunlxp同廠......

咁我可能㨂M牌。

etoile 發表於 19-4-5 18:56
掟得好應!
我仔上次返到宿舍先發現喼爆佐,我地咩單都冇,都claim 到留學生保險

etoile 發表於 19-4-5 18:56
掟得好應!

如果是CX 應該是7日內申報就得(其實好多Airline都有7天 ) , 我朋友個喼都是我幫她去問 , 因她落機趕住工作,是其他人幫她拎帶回酒店 , 那次是 先打電話查詢後再email去 CX . 之後 再send 埋 張新喼單 和 呢廿幾日 旅程機票 。因新買的喼成$3000-$4000港幣 , 唔係想買咁貴 , 係冇乜選擇, 已經在 酒店一帶買叫最平 。
到她回港打上去問 跟進得如何 , 客服仲好快手開個價比她 作賠償。

Brianmommy 發表於 19-4-5 20:33
我仔上次返到宿舍先發現喼爆佐,我地咩單都冇,都claim 到留學生保險
原來得㗎,又學到嘢,thank you!

katrinafu 發表於 19-4-5 20:34
如果是CX 應該是7日內申報就得(其實好多Airline都有7天 ) , 我朋友個喼都是我幫她去問 , 然後再email ...
明白!資料好有用!唔係該曬!

etoile 發表於 19-4-5 22:02
原來得㗎,又學到嘢,thank you!
我只提供了爛喼相片、買一個同款喼官網上的價格的相片及boarding pass。因為冇claim airline, 佢按官網價格全數賠償。

Brianmommy 發表於 19-4-5 22:22
我只提供了爛喼相片、買一個同款喼官網上的價格的相片及boarding pass。因為冇claim airline, 佢按官網價格 ...

明白!Thank you for sharing!

回覆樓主

請問買硬定軟喼好?

MrsFung 發表於 19-4-6 21:50
請問買硬定軟喼好?

M牌係PC軟喼。

請問買硬定軟喼好?

屋企有幾個硬框喼封塵:
第ㄧ個係1樓講嘅E喼,被人掟爛咗;第二個犀牛牌,個鎖壊咗,代理話冇得整,用到鎖唔到;第三個好似都係犀手,唔知乜問題,搞好耐先可以對啱個位扣到個扣,我驚、開咗喼㑹扣唔番個扣所以冇再用。所以以後都一應該只諗拉錬喼。

請問買硬定軟喼好?

見到咁多掉爛喼case,我凖備買個軟喼比我女去海外讀書用。就算有得claim,之後要佢係嗰邊買個新嘅又係煩。

etoile 發表於 19-4-7 13:00
屋企有幾個硬框喼封塵:
第ㄧ個係1樓講嘅E喼,被人掟爛咗;第二個犀牛牌,個鎖壊咗,代理話冇得整,用到鎖唔到; ...

我也喜歡拉鍊喼,耐用啲,而且我買平野幾百蚊貨,平均一年飛六次,用到兩至三年,又換新颜色

回覆 lumfamily 的帖子

我以前也是買硬身的行李箱用,經過幾次歐遊被航空公司粗暴對待行李箱以致弄壞或弄破行李箱,現在我覺得布質的行李箱比較好,因為比較耐用,而且大多數的款式都可以用拉鏈擴充厚度,這对於第一次開學比較多野帶的同學,特別有用!

大部分布質的行李箱也較輕身,S牌 的不錯,但價錢較貴,可去銅鑼灣的百貨公司或千x店看看,有其他比較經濟的尼龍質行李箱選擇!

我為孩子於千x店選了一套V牌尼龍質的行李箱 ,一套3件的喼中喼, 到了宿舍拆包後,可將細喼放入中喼,中喼放入大喼,那麼只需收藏大喼,不會很佔地方。另外,孩子於假期去旅行,回港或參加學校的study trip ,也可因應不同情況選不同的行李箱用。

我以前也是買硬身的行李箱用,經過幾次歐遊被航空公司粗暴對待行李箱以致弄壞或弄破行李箱,現在我覺得布質的行李箱比較好,因為比較耐用,而且大多數的款式都可以用拉鏈擴充厚度,這对於第一次開學比較多野帶的同學,特別有用!

大部分布質的行李箱也較輕身,S牌 的不錯,但價錢較貴,可去銅鑼灣的百貨公司或千x店看看,有其他比較經濟的尼龍質行李箱選擇!

我為孩子於千x店選了一套V牌尼龍質的行李箱 ,一套3件的喼中喼, 到了宿舍拆包後,可將細喼放入中喼,中喼放入大喼,那麼只需收藏大喼,不會很佔地方。另外,孩子於假期去旅行,回港或參加學校的study trip ,也可因應不同情況選不同的行李箱用。

MsSleepy 發表於 19-4-8 05:30

我以前也是買硬身的行李箱用,經過幾次歐遊被航空公司粗暴對待行李箱以致弄壞或弄 ...

係喎,我又學下你買一套三件,謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題