用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎  

區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...
會,even b1a(1st choice), b1a(2nd choice), b1b/b1c(3rd choice),但要考慮多方面。

b2a 就一定無甘快出現係頭三。

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:37
會,even b1a(1st choice), b1a(2nd choice), b1b/b1c(3rd choice),但要考慮多方面。

b2a 就一定無甘快出 ...

謝覆,其實我都想好似你咁排,但心儀的乙二都幾熱門,怕派唔到去到好後
要再仔細考慮吓

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:42
謝覆,其實我都想好似你咁排,但心儀的乙二都幾熱門,怕派唔到去到好後
要再仔細考慮吓
...
以你子女級名次,問番學校過往數年派位情況。
這個是很大的參考指引。

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:52
以你子女級名次,問番學校過往數年派位情況。
這個是很大的參考指引。

老師唔肯透露名次,我只能根據佢之前成績估計
不過都會問下學校b1學生舊年派位中籤率有幾高

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:58
老師唔肯透露名次,我只能根據佢之前成績估計
不過都會問下學校b1學生舊年派位中籤率有幾高
...
老師唔肯透露名次...
學校分數一定係用A,B,C...
白頭髮都多幾條

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
定放一間b2a?
...

我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3、乙4、乙5。。。乙29、乙30任可一個位置填佢第一間B2a中學,"命中率"皆一樣係100%。所以,轆得前和轆得後,對抽入B2a中學的機會皆相同。

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

你又講得啱喎
咁即是我應該放多d b1學校響頭?橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?我理解有冇錯?

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

但如果個區嘅b1位唔夠俾b1生,還可以用此推算嗎?

gigayan 發表於 19-4-5 17:28
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:18
你又講得啱喎
咁即是我應該放多d b1學校響頭?橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?我理 ...

咁即是我應該放多d b1學校響頭?個人認為可以盡填

橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?是的

我理解有冇錯?

咦,你有啱喎

咁請問邊度可以得知b1位夠唔夠分?

YmOra 發表於 19-4-5 17:38
咁即是我應該放多d b1學校響頭?個人認為可以盡填

如果B1位唔夠,該區第一所B2a中學會熱到一個程度就連1個學額都不會剩下而被流落B2組別給選嗎?若然真的發生此情況,那麼,該B2a中學還叫B2a中學嗎?若然無學位剩給予B2組別學生,那麼該B2a中學响該年所收下的學生咪屬全數是B1生,咁!該中學仲叫B2a中學嗎?

la5711 發表於 19-4-5 17:35
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。

其實,响EK內經常對B1位唔夠嘅區不能盡填的講法,我到現在都係未明白箇中原因。

la5711 發表於 19-4-5 17:35

但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我我,但因為我是b1生,所以都會派左我去第十一志願?所以就算我填唔填曬十間b1其實都冇乜關係?!

YmOra 發表於 19-4-5 17:47
如果B1位唔夠,該區第一所B2a中學會熱到一個程度就連1個學額都不會剩下而被流落B2組別給選嗎?若 ...

即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係咪咁嘅意思呢?

gigayan 發表於 19-4-5 18:04
即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係 ...

我也是這樣理解

回覆樓主:

我唔知有冇理解錯啦,有錯請指正。

爬舊貼已有前輩話大抽獎唔再計BAND 1ABC㗎喇,所以唔似會Band1A生大抽獎有優先;亦解釋到點解成日有人話明明自己小朋友叻過另一人都入唔到心儀果間中學,反而人地入左呢個問題。

Band內ABC優勢應該係自行階段先有嘅,因為好多中學睇呈分上排名啊。

係咁嘅情況下,如果頭幾間都選熱門Band1,而好多人都會將呢幾間放第一志願,好彩嘅話自己就抽到第一志願啦,否則人地一早要晒啲位,咁自己就會好慘地被掉去後面嘅選擇㗎喇...

大貓媽媽 發表於 19-4-5 18:18
我唔知有冇理解錯啦,有錯請指正。

爬舊貼已有前輩話大抽獎唔再計BAND 1ABC㗎喇,所以唔似會Band1A生大抽 ...

你啱呀,呢個我也明白

而家我想知b1學生(不論什麼ABC)會唔會放曬b1學校在頭會太進取,但聽完樓上jm講又好似唔會