用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2019 面試後記
樓主: legofigure214
go

SPCS 2019 面試後記   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-4-9 13:24
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3747129&pid=47773265&fromuid=1 ...

sh 點解要外闖嘅?

fatman69 發表於 19-4-9 13:28

前幾年2nd只in150人,近年好D,有250人。
我諗做開荒牛成績要好標青先有機, 始終位唔多佢地都會收番以往收開果d
當年叩阿女讀宜家呢間小學係一心諗住入聯繫中學冇咁煩, 點知佢越大越發覺呢間學校唔啱佢, 因為佢語文明顯比數好, 呢兩日仲要煩填表究竟乙一揀唔揀佢

如前述,阿女讀港島天主教女校,非九龍區人士。

我係呢度分享是希望有意入讀的後來者可以大約知道今年的面試流程(唔好意思,我都係有錯漏),講真下年係咪咁我都唔知。

不過,係今年面試過程中,我同女都各有得著同體會,呢啲係數據上未能提供的個人體會。

數據上,我相信大家可從各位大大得到,正如我都係從佢地的數據上參考各間學校之不同與強弱,得益不少。

至於非理性物質(情感上同流程上),係我分享的主要目的,我諗重點不在我女讀咩學校。

雖然有點廢話,我覺得考好呈一呈二,次第高,便有機入到第二輪面試(特別係對非SPCS熟悉的學校)。

第一輪面試,9女講自己好鍾意睇書,BOOKWORM。如果你女都講,咁其實冇咩特別,亦都不是咩特別優點(我知個個都喜歡睇書)。真心度度自己個女有咩優點,要令人有印象,不是是但講鍾意睇書、做PREFECT,因為我都聽到太多女女都係咁講,可以係真心,亦可以話行。同大人面試一樣,老師都係好主觀嘅人,你個女有得意位,佢地先會俾機會你(特別係對非SPCS熟悉的學校)。

至於第二輪面試,去到呢個位,想入更加要準備。

舉例(非真實個一條,我改左少少):
副校問我個女,你大個既然想做飛機師,有咩出名飛機師係你目標?我女講左Amelia Earhart
佢追住問:
佢生平有咩特別?做過咩野?我女繼續答。佢繼續問:
你從佢身上,學習到咩野可以應用晌學業上?諸如似類的問題⋯⋯

從呢個位,我睇到我地幫小朋友預備面試時,應該深入一點,因為佢地係會舉一反三。一不小心,好容易暴露左知你口行行答表面野。

我地去MSS,都遇到相似地方。我唔敢講阿女被選中係因為小學名氣、定學業成績、定面試,定係各樣加埋。但係我個人愚見,第二輪面試係一個機會俾你突圍。至於結果如何,女女爬山,各自努力。

P.S. 係第一輪面試,有一同學成績同阿女成績相約,但ECA 突出。老師特別問左幾條問題關於該ECA,表現得好有興趣,而我女係冇突出ECA,但有特別嗜好,不過老師冇問亦冇理。到左
第二輪面試,老師便有問阿女啦!

AL1987    發表於 19-4-11 11:57
Yanamami    發表於 19-4-11 11:02

回覆 legofigure214 的帖子

可以講吓點解唔揀自己中學部嗎?

回覆 conhui1223 的帖子

祝願你女女7月入讀心儀學校!

conhui1223    發表於 19-4-11 23:39

雖然我個件係仔,但你個分享真係好正。多謝哂!更恭喜哂!

回覆 AL1987 的帖子

最重要原因:阿女想試下其他學校,佢主動提出外闖,不是我/老婆。佢考到,便是佢的最大意願表示。

對於我,我係支持阿女不選直中,因為阿女非聽話型女生,不怕嘗試,寧做大池細魚,所以我覺得MSS/SPCS好啱佢。

其他原因:
- 阿女想要的其他學校支援得更好,如:STEAM與科學。

- 同埋最膚淺原因:直中成績不及我地心儀的中學。

- 自由度 (MSS係自由,SPCS次之)
- 阿女情傾YWGS新校舍同圖書館

我地報左3間中學,邊間收我都好滿意,都收貨,開香檳。

論鍾意度,要分出0.00001高下,阿女最中意英華女;老婆鍾意MSS,我鍾意SPCS。

我女中文較強,我個人主觀希望(可以係幻想)佢入MSS/SPCS,呢2間英文強,取長補短,令佢英文強些。

AL1987    發表於 19-4-12 09:49
AL1987    發表於 19-4-12 09:49

回覆 shirleyfoo1213 的帖子

仔都入嚟睇,與有榮焉!

聊聊數句,希望大家唔好起我底,捉我錯字。

Anyway, 感謝支持!

唔爭在面懵懵啦,公開誠徵:

有冇師姐媽媽/爸爸係度,可以贈我PAST PAPERS/舊書?
歡迎PM(我識用PM 架),無言感激,多謝多謝!

我女女都是今年考入,佢哋好大機會做同學

好耐冇返嚟睇,原來,我升左做複式洋房啦!
雖然,冇人SEND PM 俾舊書/卷我,我都好開心係呢度同大家交流。

講真,我好期待 7月11日註冊日,希望可以入GROUP 收下風。

2jkidsfather    發表於 19-6-11 13:05

legofigure214 發表於 19-4-6 11:20
回覆 fatman69 的帖子

你只報港島2自1直算少有,多數女仔都報3/4間女直 --> 應該咁講報幾多間係個人取向, ...

我姨生女男女校級10,佐敦女校也first in 都冇。同班考第一及第二的收了

回覆樓主:

多謝咁詳細的分享。
請問你囡囡係咪有領洗紙,有的可以優先取錄?

回覆樓主:

請問知唔知今年1ST IN係幾多號呢?

lui 發表於 19-6-13 22:47
我姨生女男女校級10,佐敦女校也first in 都冇。同班考第一及第二的收了
男女校多的是。
但當與“佐敦女校”並在一起講出來的“男女校”就不禁令人……係咪咩左去第二度?

Gigi200 發表於 19-12-5 08:22
請問知唔知今年1ST IN係幾多號呢?
21/12

bettyay 發表於 19-12-5 10:29
21/12

thx

meimei小朋友 發表於 19-12-5 11:10
回覆 bettyay 的帖子

請問是否己通知面試日期和時間?

明天才截止報名!13/12會寄通知面試時間日期等資料!如果有報名應該有上校網了解詳情?

meimei小朋友    發表於 19-12-5 13:12

你好, 想問下全程係咪都係小朋友作答? 家長問題多嗎? 謝謝!

樓主你覺得份申請表格係咪由學生自己填有冇影響?
‹ 上一主題|下一主題