用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2019 面試後記
樓主: legofigure214
go

SPCS 2019 面試後記   [複製鏈接]

原來仲有呢幾條問題:

9)請問你囡囡係咪有領洗紙,有的可以優先取錄
-》我囡非教徒,我唔知教徒有冇分加,表面上無講有分加。

10)想問下全程係咪都係小朋友作答? 家長問題多嗎? 謝謝!

-》係。小朋友作答。

11)樓主你覺得份申請表格係咪由學生自己填有冇影響?
-》唔好意思,我係不守規矩的人,我寫啲,阿囡又寫啲。

12)請問紫組情況如何

-》紫組同學話都係三師會審(2nd interview)

Deleted

回覆 mandi_lui 的帖子

塞翁失馬...

雖然阿女已經上左中一, 都好想聽下今年嘅情況, 上年好多人留言傾面試, 今年反而冇咩人講

conhui1223 發表於 19-12-23 13:52
雖然阿女已經上左中一, 都好想聽下今年嘅情況, 上年好多人留言傾面試, 今年反而冇咩人講 ...
上年面試乜野呀?麻煩比少少靈感黎

medicine 發表於 19-12-23 14:13
上年面試乜野呀?麻煩比少少靈感黎
你想知一面定二面? 不過呢間冇收佢
講真好多謝咁多JM喺EK嘅分享, 真係獲益良多, 尤其係我女原本讀新界地區小學, 唔係睇左咁多未必會比時間佢試又比佢跨區, 加上佢自己意願....其實我女成績唔係好叻嗰種, 只係我了解佢強項, 算係以小博大吧

conhui1223 發表於 19-12-23 16:09
講真好多謝咁多JM喺EK嘅分享, 真係獲益良多, 尤其係我女原本讀新界地區 ...
多謝你的回復!

原意是不如你黎做抛磚引玉啦……

conhui1223 發表於 19-12-23 16:09
講真好多謝咁多JM喺EK嘅分享, 真係獲益良多, 尤其係我女原本讀新界地區 ...

第二次面試情況如何?
可否分享?

要等待漫長的三個月 心情好忐忑⋯⋯

medicine 發表於 19-12-23 16:36
多謝你的回復!

原意是不如你黎做抛磚引玉啦……

關於一面, 上年嘅情況好多人喺舊文都有大概提及, 唔知今年係咪一樣, 至於我女, 佢係當日下午紫組, casual wear入去, 大概三個鐘, 我有提佢千祈唔好用電話, 入到去都好忙佢話中英分開問, 每次問左15分鐘左右, 其間佢話都係等, 但唔悶有片睇有中學啲姐姐帶佢地周參觀,佢有都佢地傾計, 知道佢地升上黎都要interview唔係必收

入去中文面試果陣老師有讚佢揀書揀得好, 佢揀左個兒童文學家嘅作品, 講完有問過佢對普教中有咩睇法, 佢係答左鐘意粵教中多啲, 英文面試present 完有叫佢讀文, 個人認為呢部分好重要,

老師可以從中睇到英文程度去到邊, 例如讀得幾快等於閱能力有幾快, 見到未見過嘅字就算唔識讀識唔識自己拼個音, 讀嘅節流暢度可反映平時聽講得多唔多, 一睇就讀到朗feel 仲可證明對英文掌得好好

老師有指住文章一個字問佢知唔知點解, 女話個字係fluorescent, 佢同老師講glow in the dark老師有點頭,後尾老師有問佢覺得自己係leader follower (呢條問自一面試都問過), 佢話自己係follower就算提出意見同學都唔會聽佢講, 老師有笑…… 出番去有姐姐同佢講聽到老師幾開心似乎in得唔錯

佢話當日有填form 呢部分, 佢拎左寄去屋企個信封出嚟抄地址

記得嘅都寫左出嚟, 二面之後再寫

conhui1223 發表於 19-12-23 18:19
關於一面, 上年嘅情況好多人喺舊文都有大概提及, 唔知今年係咪一樣, 至於我女, 佢係當日下午紫組, casual  ...
多謝你的分享,一定會幫到有緣的後來者

conhui1223 發表於 19-12-23 18:19
關於一面, 上年嘅情況好多人喺舊文都有大概提及, 唔知今年係咪一樣, 至於我女, 佢係當日下午紫組, casual  ...

感謝你的分享 期待你二面的資訊

回覆 LSYHK 的帖子

今年幾多人apply ? 有幾個位?

longlong99 發表於 19-12-23 22:12

今年幾多人apply ? 有幾個位?

我都想知 (emoji)

舊年40-50學位, 今年估計也差不多

小乖豬 發表於 19-12-24 01:13

舊年40-50學位, 今年估計也差不多

請問舊年有幾多人報名?

至於二面, 當日我女是綠組的, 二面好似有5組:橙, 藍, 紫, 白, 綠, 後尾知道橙組是強組通常係級頭, 會面見修女的, 機會應該最高, 而我女的確成績唔強(SPCC 冇1st in, HY 冇second in), 我估女嗰組應該係排到最後, 而最後亦冇聽過有人呢組收左

入去in係同埋父母一齊的, 但老師唔會問家長嘢, 只係到最後先問我地有冇野問, 當日面試有兩個老師, 其中一個好native 下, 成個過程有八成時間係佢問的, 問題有部份都唔易答, 唔係上一兩堂面試班可以應付的, 因為佢會從你嘅答案一步步問落去, 轉數慢英文唔夠好會窒機的, 一開始有叫佢介紹自己, 然後老師望下佢profile, 就問佢你有玩drama team, 請講下會做d 咩, 當佢提到其中一樣係作故事時老師就叫佢講下其中一次嘅故事嘅內容同埋佢嘅角色係點,  跟住女就講左大概半分鐘

跟住去到讀文時間, 老師就一邊聽一邊寫comment, 讀完老師都未寫完另一個老師就問佢平日有冇睇新聞, 跟住叫佢講下其中一段時事新聞, 我女講左嗰排Christchurch 槍擊事件同感想, 之後原來個老師又問佢鍾意睇邊類型嘅書, 我女嗰排有睇啲biology嘅書, 講完老師就叫佢分享下其中一個topic 佢有興趣嘅, 咁岩嗰排新聞講麻疹, 佢就講左vaccination 嘅嘢同重要性, 之後老師又問佢有冇persuade同學朋友睇下呢嘢…..

我記得仲有問下一般問題例如點樣從屋企去學校, 點解鍾意呢間學校等等……

成個過程大概15分鐘, 最後老師話如果得星期一六點前會通知

去年一面有近千人, 二面係2xx個揀5x 個

conhui1223 發表於 19-12-24 11:12
至於二面, 當日我女是綠組的, 二面好似有5組:橙, 藍, 紫, 白, 綠, 後尾知道橙組是強組通常係級頭, 會面見修 ...

謝謝分享!你哋啲問題都唔容易呀!阿囡叻(emoji)(emoji)

2nd in 都幾難喎

conhui1223 發表於 19-12-24 11:12
至於二面, 當日我女是綠組的, 二面好似有5組:橙, 藍, 紫, 白, 綠, 後尾知道橙組是強組通常係級頭, 會面見修 ...
萬分感謝你的無私分享!雖是情景面試,都會給有緣人莫大幫助。

過去了一年,都記得如此詳盡,值得讚!

legofigure214 發表於 19-12-24 11:31
謝謝分享!你哋啲問題都唔容易呀!阿囡叻(emoji)(emoji)
其實分享問題係想比大家知佢地嘅面試形式唔係嗰種問一般性問題, 佢會因應每個人嘅情況去問, 所以準備時要圍繞番女兒嘅特質, 要佢地多啲留意日常事物, 懂得表達自己所想
‹ 上一主題|下一主題