用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

5tgb 發表於 19-4-6 08:05
為何乙一會少人爭呢?灣仔區男仔選B1中學僅有皇仁、華仁及聖鄧三間選擇,而聖瑟、高記等聯中又在別區。難道 ...

假如我是高記Band1A, B,

直資會選SPB, DBS, 可能加埋YW (都比左六年學費, 唔會介意比多六年)

自行會選QC / 英皇 / St joe 中取兩間.

全港平均30%學生會在自行離場, Band1A/B既概率就更高啦.

之前我都奇怪高記咁多人跳船, 點解會得幾個入QC.

實際上未玩到大抽獎, 已經被人收左大部分.

Band1C 就主力高記

mcl203 發表於 19-4-6 09:10
完全認同~~~

+1⋯⋯應該係少非兩軒生揀

東區的qc位咪一樣,個3個街外位通常落係愛官手中,因為非愛官的東區生唔會敢放做乙一。

chrischeung 發表於 19-4-6 08:28
回覆 sukitelfold 的帖子

佢以前的數字手法 ,是修飾過,我對呢間學校有保留。同埋睇dse成績也不是看最好那 ...
其實GT由過去到現在, 公佈成績手法無變過.

只係由以前公佈4+變咗現在公佈5+

我相信如果直資龍校公佈4+同5+, 情況會更有趣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-4-6 09:23
如果是官津之間既比較,你既睇法有啲道理,band2學校教學方法再好,持續input既是band2學生,能夠持續outp ...
其實按照你講法, 基本上大部份B1中學都係負增值, 一定比直資龍校差

主收區內B1學生既鄧顯, 林護, 曾肇添, 沙呂, 荃官, 保一, 華英, 迦密等, 成績甚至比QC差, 可以話更加唔掂了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-4-6 10:44
假如我是高記Band1A, B, 直資會選SPB, DBS, 可能加埋YW (都比左六年學費, 唔會介意比多六年)自行會選QC /  ...

如何可以排除高記男生入QC唔係經自行考入?又如何評估高記男生放棄乙1人數~~~

ivyscyip 發表於 19-4-6 11:13
+1⋯⋯應該係少非兩軒生揀

東區的qc位咪一樣,個3個街外位通常落係愛官手中,因為非愛官的東區生唔會敢放 ...

我估,本區除左兩軒,聖雅各B1率係更低,其他既應仲低D,RC和SJC兩間既他區位,已經夠當中2-3間小學男生用~~~

啱岩睇番...... QC DSE成績最差個年, 好大機會係2018年:

畢業年度中學名稱3322率3大比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013
皇仁書院
87.9% (332222)

港大同學會書院
68.20%27.91%25.10%
優才(楊殷有娣)書院
85.5% (33222)

65.93%
2013 -  2014
皇仁書院
85.5% (33222)54.84%42.51%79.52%
港大同學會書院
71.40%30.30%24.05%56.78%
優才(楊殷有娣)書院
85.7% (33222)

61.90%
2014 -  2015
皇仁書院
87.9% (332222)56.50%48.17%79.86%
港大同學會書院
64.30%25.60%23.00%56.75%
優才(楊殷有娣)書院
87% (33222)43% of JUPAS
57.38%
2015 -  2016
皇仁書院
88.4% (332222)55.49%47.55%79.14%
港大同學會書院
78.60%46.76%40.00%
優才(楊殷有娣)書院
79.3% (33222)
20.25%
2016 -  2017
皇仁書院
90.2% (332222)60.15%49.13%76.65%
港大同學會書院
70.60%41.67%39.88%
優才(楊殷有娣)書院
76.7% (33222)
18.15%
2017 -  2018
皇仁書院
83.9% (332222)52.71%35.08%72.87%
港大同學會書院
81.51%49.58%35.48%
優才(楊殷有娣)書院
87.9%
(33222)
~49.68%24.55%

mcl203 發表於 19-4-6 11:31
我估,本區除左兩軒,聖雅各B1率係更低,其他既應仲低D,RC和SJC兩間既他區位,已經夠當中2-3間小學男生用 ...
嗱, 可能只係本區B1率低啫!

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:32
啱岩睇番...... QC DSE成績最差個年, 好大機會係2018年:

應該係啦,一出成績,5**總數令人震撼晒~~~

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:34
嗱, 可能只係本區B1率低啫!

係,兩軒入QC應係討論集中係統一。除非有人深信QC 自行盡用學位收兩軒生, show time既効力~~~

mcl203 發表於 19-4-6 11:34
應該係啦,一出成績,5**總數令人震撼晒~~~
以QC學生人均應考7.2科去計, 上年成績最差時人均4+有5.43

粗略估計, 有~80%學生起碼攞到20分以上

mcl203 發表於 19-4-6 11:38
係,兩軒入QC應係討論集中係統一。除非有人深信QC 自行盡用學位收兩軒生, show time既効力~~~ ...

我唯一相信係:

QC係自行階段收取兩軒既學生, 人數會比坊間其餘學校多

坊間其餘學校自行入到QC, 絕大部份都係一個起兩個止, 但相信QC係自行階段收取每間軒小既學生, 係兩個起, 但應該唔會多過5個.

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:22
其實按照你講法, 基本上大部份B1中學都係負增值, 一定比直資龍校差

主收區內B1學生既鄧顯, 林護, 曾肇添,  ...

以上學校3322率應該都比QC高.

伊D學校估計吸引既是全區既精英. 好多人覺得QC既級數是高過班地區名校.

坦白講, 港同, 優才就算未如QC, 對地區名校應該是差唔多, 能夠三大率過40%真是唔多.

咁直資既中學生源究竟是比以上學校好定差呢?

如果直資生源是差D既, 咁直資的確是增值多D. (可能學校資源多, 容易拔尖補底.)

我沒研究以上學校生源,唔敢話人負增值, 可能是增值沒咁多.

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:32

QC今年真係跳崖式下跌

但GT也不能和QC直接比較,還有一段距離

Sing13 發表於 19-4-6 11:45
伊D學校估計吸引既是全區既精英. 好多人覺得QC既級數是高過班地區名校.
坦 ...

我會認為, 俾得錢去讀直資中學既家長, 更加唔會吝嗇俾多少少錢外判提升小朋友學術能力俾坊間既教育機構去處理。

只因佢地唔係個個都想俾更多既錢去海外升學(除非佢地讀緊個幾間係富貴直資)

Sing13 發表於 19-4-6 11:45
坦 ...

睇闊D啦,係要睇一年⋯⋯

牛下車神,也不是每個分站冠軍。。。

一個分站冇奬,唔通就話最近彩虹戰衣瞓醒便有咩?!

sukitelfold 發表於 19-4-6 11:54
睇闊D啦,係要睇一年⋯⋯

牛下車神,也不是每個分站冠軍。。。
彩虹戰衣

馬雲一定可以幫你攪掂 

妳要邊7隻顏色?

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:56
彩虹戰衣

馬雲一定可以幫你攪掂 

7隻灰⋯⋯灰哂

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:39
以QC學生人均應考7.2科去計, 上年成績最差時人均4+有5.43

粗略估計, 有~80%學生起碼攞到20分以上
是否可以認為,QC拔尖做的好,補底就麻麻。

5tgb 發表於 19-4-5 07:24
我留意到,軒小入QC人數多有以下因素
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...
其實除咗第4點, 其餘我都唔認同:

1) 兩間軒小校長年年都只係話只有~1/3 B1學生
2) 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是show time: QC年年自行面試題目都唔同, 校友亦無從得知. 而且兩軒被邀請去自行既人數, 各自亦只有個位數字...... 至於未被自行邀請, 基本上門都唔會有得叩........ 叩門方面有著數係主因兩軒校長同QC關係好, 基本上叩門時唔需要點考
3) 其實每年S1平均有~1/3兩軒學生, 係考完Pre-S1之後要被編入補底班....... 學術上一定唔係無縫交接

‹ 上一主題|下一主題