用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-4-10 08:54
有啲口號話超過9成添
口號既野,聽下就算。難道有人真係會信飲咗紅牛就識飛?

宣道前120是九龍城區Band1. (唔使估,直接問宣道畢業既家長就知道)
以畢業人數158人計算, 約76%全九龍城區Band1.
全港Band1率肯定仲高.應該有80%以上.
但九龍城區同灣仔比就難講,可能過去灣仔都會跌少少.

Sing13 發表於 19-4-10 09:16
宣道前120是九龍城區Band1. (唔使估,直接問宣道畢業既家長就知道)
以畢業人數158人計算, 約76%全九龍城區Ba ...
即是话在APS考121-135名的学生,是否跨区到“弱”区就会着数d? 当然,最稳阵就是先考入band1C直资啦, 相信这也是为什么APS有那么多人入直资的原因之一

直接問家長係最唔可靠既資料來源,宣道校網清楚列出派位資料,相信一定更準確。

王家爸爸 發表於 19-4-10 09:26
直接問家長係最唔可靠既資料來源,宣道校網清楚列出派位資料,相信一定更準確。 ...
因为有很多直资学校,根本看不出本区的band1%是多少的,除非学校肯透露。

猴子爸 發表於 19-4-10 09:30
因为有很多直资学校,根本看不出本区的band1%是多少的,除非学校肯透露。
講得啱,無得準確估計。簡單既粗略估計B1比率既方法係:從校網列出既派位,計算出派去B1既人數,然後計算派去B1既比例(例如80%),再同區內B1學位數比較(例如50%),就可以計算出實際B1比例係53%。

王家爸爸 發表於 19-4-10 09:26
直接問家長係最唔可靠既資料來源,宣道校網清楚列出派位資料,相信一定更準確。 ...
除非家長既資料係,我仔考級120都抽入華英。
咁就有參考價值。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-4-10 09:32
講得啱,無得準確估計。簡單既粗略估計B1比率既方法係:從校網列出既派位,計算出派去B1既人數,然後計算派 ...
“再同區內B1學位數比較(例如50%)“你是指APS派区内学位的数字?但这些通常是选择不入直资,经自行/抽奖入这些区内B1学校而已,怎样可以算出APS整体区内B1%?

hkpapa852 發表於 19-4-10 09:34
除非家長既資料係,我仔考級120都抽入華英。
咁就有參考價值。
問題係個家長只知道佢個仔平均分考級120,可能佢前面既同學科目排名差距大,咁個所謂級120,可能按標準分計算係級100內,所以我話家長既資料係最唔可靠既。

猴子爸 發表於 19-4-10 09:38
“再同區內B1學位數比較(例如50%)“你是指APS派区内学位的数字?但这些通常是选择不入直资,经自行/抽奖 ...

唔係,只係講估計既方法,唔係講間學校既實際數字。

請教各位有呈分直資一條龍小學怎得知學生banding?

AL1987 發表於 19-4-10 09:45

學校唔幫學生估的話,街外人更加唔會知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果三次呈分學校提供既排名,所屬banding都唔准確,家長點填選校名单.
如果講唔准確,可能只是指幾個邊緣人.

hkpapa852 發表於 19-4-10 09:47
學校唔幫學生估的話,街外人更加唔會知
那麼是否不可用三分一比率呢?

回覆樓主

當然可以有更加准确既,例如有直屬中學既小學,大部分升中學生自行選直屬中學,中學部可以睇晒本年度每個學生既全港排名,再明示或暗示小學部.
小學部有伊D資料,是否如實講返俾學生聽就難講啦.

AL1987 發表於 19-4-10 09:59
那麼是否不可用三分一比率呢?
無得咁估,而深水埗為例,英華同聖瑪加利男女,已經好唔同,唔可以假設3份1。

直接問老師?

王家爸爸 發表於 19-4-10 10:08
無得咁估,而深水埗為例,英華同聖瑪加利男女,已經好唔同,唔可以假設3份1。 ...
聖瑪加利反而唔駛估,因為100%係B4

王家爸爸 發表於 19-4-10 10:08
直接問老師?

老師可能反問,問黎做乜~~~

王家爸爸    發表於 19-4-10 11:05

假如一間直資學校,小一入學十裡挑一,中學DSE成績是band1B以上,咁小六畢業生既band1率是幾多呢?
Pre-s1成績會有幾個因素影響:學生是否重視,是否針對考試操練,學生細心程度.
我估計直資學校band1率大概與私校差唔多,約四五成.
Pre-S1未能全部反映學生潛力,實際上整體而言,(非個别學生)伊班直資親生仔能力唔差過全band1既學生.所以當直資學校以前收band2a-band1c學生,但當親生仔一出來成績大進.
‹ 上一主題|下一主題