用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-4-8 12:09
根據過去多年觀察, 有以下估計:

1) 咁多年嚟愛官入QC人數, 最多只有"聯繫位+東區非保留位", 更試過有一年 ...
請問如不是QC, st james 是主力鼓勵報邊間呢?
佢website 又唔寫人數其實真係唔係好知佢實際是點

5tgb 發表於 19-4-8 06:21
始終覺得,如果想入Q C,最好方法就是做好孩子的成績。如果自己無B1 成績,相信根本不會入到。而成個選校基 ...

原本我以為你係兩軒學生家長, 但睇完你呢句:

再加上二軒每年入咁多尖子插班生,唔道插入來為左交通方便呀!

又即刻否定咗我既諗法.

其實你知唔知兩軒每年插班係收幾多人?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-9 14:55

原本我以為仔係兩軒學生家長, 但睇完你呢句:

再加上二軒每年入咁多尖子插班生,唔道插入來為左交通方便呀 ...

玩完英華再玩QC,順便再攪埋兩軒,真係人都癲。。。

PS:通常人之所以要「抽插」,最大目的不外乎是追求自我感覺良好。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 19-4-9 14:55
原本我以為你係兩軒學生家長, 但睇完你呢句:

再加上二軒每年入咁多尖子插班生,唔道插入來為左交通方便呀 ...
多謝帖友咁細心睇我嘅帖。 可能帖友太事忙, 已經忘記咗小學課程裏面,多同埋少嘅概念。 多與少係一個相對值,唔係一個絕對值。 舉個例子,學校A每年有幾十人報名插班, 但只收得一兩個 ; 對比學校B, 幾年都收唔到一個插班申請, 學校A相對係收得插班生多。但係現實生活裏面,係咪收得插班生多,就係好呢?
大家又試下以下呢條常識題呀, 學校C如果每年都收到十個插班生, 請問學校C係一間受歡迎學校 or 學校C係一間收生不足學校呢?

5tgb 發表於 19-4-9 19:43
多謝帖友咁細心睇我嘅帖。 可能帖友太事忙, 已經忘記咗小學課程裏面,多同埋少嘅概念。 多與少係一個相對 ...
自己睇下校務報告,兩軒每級有幾多人吧!
點解有D年級,人數仲少過小一基本收生人數呢?係咪代表學校好唔掂個個想走呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 12:09
根據過去多年觀察, 有以下估計:

1) 咁多年嚟愛官入QC人數, 最多只有"聯繫位+東區非保留位", 更試過有一年 ...

跟據你分析同灣仔區獨特生態,計落乙一QC入表嘅學生唔係真正咁多,如果係他區真b1學生,用住址抽都搏得過喎

Diversifyedu 發表於 19-4-9 22:49
跟據你分析同灣仔區獨特生態,計落乙一QC入表嘅學生唔係真正咁多,如果係他區真b1學生,用住址抽都搏得過 ...
我地有同學仔已經改用住址灣仔區去抽QC.

王家爸爸    發表於 19-4-10 08:42

5tgb 發表於 19-4-9 19:43
多謝帖友咁細心睇我嘅帖。 可能帖友太事忙, 已經忘記咗小學課程裏面,多同埋少嘅概念。 多與少係一個相對 ...

你個post 都好奇怪,多同少雖然相對,但都有自己數值。A校收一個插班生,比起B校0個,你話叫'多',但始終都是數目少。我冇錢,你有一蚊,你都唔可以叫做有錢啩,除非你好心足。
至於常識題,受歡迎的學校,一年每級哪有十個位比你插;原本收生不足的,又邊有十人去插。

雲牛 發表於 19-4-9 23:54
你個post 都好奇怪,多同少雖然相對,但都有自己數值。A校收一個插班生,比起B校0個,你話叫'多',但始終 ...
由於 問題本身奇怪, 答案當然亦都奇怪喇 。其實重點只係講出多同少係相對嘅 希望喚醒帖友失去的記憶。而喺某些區 ,由於教育局會協助新移民找學校, 收生不足的學校, 由於學位充足, 確有機會 收到較多嘅插班生, 但數量當然未必每年都必定係十個啦!

hkpapa852 發表於 19-4-9 22:17
自己睇下校務報告,兩軒每級有幾多人吧!
點解有D年級,人數仲少過小一基本收生人數呢?係咪代表學校好唔掂 ...
多謝帖友 對校政嘅關心,但係由於學校對以上情況 並冇出通告解釋原因 ,5tgb亦無時間去理解。 最重要嘅係,唔知呢啲資料嘅用途, 如果帖友覺得此資料對你選校嘅決定關係極大, 覺得有極深切需要去認知 ,我建議帖友嘗試打去1823 作出詢問 ,相信答案一定比5tgb靠估去答好。 當然,帖友覺得真係有極急切需要, 先好打去問 ,以免 浪費政府資源。

pccw2017 發表於 19-4-9 23:11
我地有同學仔已經改用住址灣仔區去抽QC.

今年嗎?

跟據你分析同灣仔區獨特生態,計落乙一QC入表嘅學生唔係真正咁多,如果係他區真b1學生,用住址抽都搏得過 ...

事實上係可以,過去亦一直有人咁做。

不過失望而回既人較多。

SFA校內排名~60%學生過灣仔抽中學,結果派去B2

其實每年都有提醒大家,不過睇呢唔多人敢試。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:19

不過失望而回既人較多。
即係估錯banding?

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:19

不過失望而回既人較多。
SFA校內排名60%後既學生,可能係區內B1C,全港邊緣人,灣仔B2A。B2A如果太進取,又唔好彩,派去B2好正常。

bobbob 發表於 19-4-10 08:44
即係估錯banding?
轉過灣仔區升中,banding打折情況比平常估計還要高。

王家爸爸 發表於 19-4-10 08:46
SFA校內排名60%後既學生,可能係區內B1C,全港邊緣人,灣仔B2A。B2A如果太進取,又唔好彩,派去B2好正常。: ...
某些學校講到自己有80%全港B1嫁

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:47
轉過灣仔區升中,banding打折情況比平常估計還要高。
我都發現某啲區嘅banding可以爭好遠,未必只係b1c跌到b2a咁簡單,可能爭成個band

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:49
有啲口號話超過9成添

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:49
佢哋勁既真係勁既,但係估SFA有80%B1,一定係嚴重高估咗。
‹ 上一主題|下一主題