用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-4-6 13:47
你留意下用家分享,就算有>50%派入英中既小學,都話~30%建議行保險式,或可推敲下背後原因。隱隠晦晦既 ...
灣仔區,男仔如果成績屬於B1B-B1C,又不是讀兩軒,又無直屬,大多不會/不敢選QC。
加上非兩軒的小學追求整體派得好,因此才做成兩軒多人入QC景象。

其實如果是灣仔網嘅家長一定會知道,灣仔網B1男仔,如果乙一唔報B2學校,乙一就祗有三個選擇
1) 填乙部祗有9個位的華仁,與華小學生爭
2) 填有6X 個位的聖鄧,但坊間有聲音提出B1 仔填乙二都有機會入,變相白白浪費乙一位
3) 填有5X 個位的皇仁
如果灣仔網的家長,放棄乙一報皇仁, 就只可以選擇 華仁或者聖鄧, 限於呢個形勢, 相信乙1放棄報皇仁的家長,絕非大多數。

5tgb 發表於 19-4-6 18:41
其實如果是灣仔網嘅家長一定會知道,灣仔網B1男仔,如果乙一唔報B2學校,乙一就祗有三個選擇
1) 填乙部祗有 ...

問題係...減左st joe, wy, rc後, 仲有幾多band 1仔同軒小爭乙ㄧ

adriantai 發表於 19-4-6 18:57
問題係...減左st joe, wy, rc後, 仲有幾多band 1仔同軒小爭乙ㄧ

exactly.....大部分有直屬的只敢搏自行,只有少數敢試埋乙一...

回覆樓主:

仲有係...有D怕壓力太大, 或者吾鍾意男校而無選QC

呢幾間學校的學生都要填乙部架,為何要減呢?而且入那一閒中學要放榜才知,唔通填表時已放棄乙部?

5tgb 發表於 19-4-6 19:04
呢幾間學校的學生都要填乙部架,為何要減呢?而且入那一閒中學要放榜才知,唔通填表時已放棄乙部? ...

因為直屬位只留給乙一有填自己中學的小學部

5tgb 發表於 19-4-6 19:04
呢幾間學校的學生都要填乙部架,為何要減呢?而且入那一閒中學要放榜才知,唔通填表時已放棄乙部? ...

如乙一不填自己直屬中學,就=放棄直屬位,所以好少人夠膽唔填,以免雙失

adriantai 發表於 19-4-6 19:02
仲有係...有D怕壓力太大, 或者吾鍾意男校而無選QC
我真係無知有無B1仔怕入到皇仁,同時又唔怕入到St Jo,所以唔報QC,但應該不多。而且乙一報非心儀學校亦非大路做法。

5tgb 發表於 19-4-6 19:11
我真係無知有無B1仔怕入到皇仁,同時又唔怕入到St Jo,所以唔報QC,但應該不多。而且乙一報非心儀學校亦非大 ...

你了解下直屬位玩法先啦

cmchang0927 發表於 19-4-6 19:05
因為直屬位只留給乙一有填自己中學的小學部
St Jo, 高記中學根本唔係灣仔區,為何灣仔區小學會填此二間中學落乙一呢?

adriantai 發表於 19-4-6 18:57
You know the point!

5tgb 發表於 19-4-6 19:14
St Jo, 高記中學根本唔係灣仔區,為何灣仔區小學會填此二間中學落乙一呢?
It proves you don't know how to play 直屬位玩法

回覆 5tgb 的帖子

垮區位有几個,今年kings都有三個位去灣仔

回覆 5tgb 的帖子

你當年不是有填表抽獎嗎?好像忘記哂了。

5tgb 發表於 19-4-6 19:14

因為中學部直屬位只留級乙一填中學部的人.....無論中學部在何區..
我仔以前就是讀其中一間, 14x人只有十個八個夠膽乙一不填中學部...

5tgb 發表於 19-4-6 18:41
1) 填乙部祗有 ...
如果將中西區同灣仔區合併, 你就知道兩間軒小之前咁多人入皇仁係幸運多於真正的實力.

醒目開學勳章 王國長老

adriantai 發表於 19-4-6 19:12
你了解下直屬位玩法先啦
重點出來鳥~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

Deleted

醒目開學勳章 王國長老

chunchundaddy 發表於 19-4-6 20:39
見到兩軒咁多人「幸運地」符碌入到,自己個仔咁靚仔又入唔到,唉

只怪你仔非兩軒學生, 吾則可以係乙1碌完直屬位, 之後又可以碌多野大包圍.................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題