用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Target St cat 之外仲有咩學校同st Cat 差不多 ...
go

Target St cat 之外仲有咩學校同st Cat 差不多

想問下如果Target St Cat 仲有咩學校係同St Cat 差不多 想要多幾個back up in case 入唔到 St cat
但我淨係諗起York

LH呢?

Hello_ka 發表於 19-4-4 13:38
想問下如果Target St Cat 仲有咩學校係同St Cat 差不多 想要多幾個back up in case 入唔到 St cat
但我淨 ...
York同SC差太遠了吧...
York唔洗擔心收生問題, 比錢就讀到。
SC以外的PN可考慮同時報埋LH, Victoria, KM

請問LH 各KM 是全英語教學嗎?

回覆 rchan1 的帖子

rchan1 發表於 19-4-4 15:40
SC以外的PN可考慮同時報埋LH, Victoria, KM

點解純屬因為york 比較易入就差太遠?York 也是好學校。課程也好有競爭力。我姨甥是細B,  N 班讀 York, K1轉 SC, 佢媽媽話YorkPN下學期的課程比SC K1 上學期更深。
如果入唔到 SC, York 也是一個很好的fall back .

Hello_ka 發表於 19-4-4 13:38
但我淨 ...

其實做得back up 就唔會同一缐嘅差不多

同得st cat 差不多
應該 KV KM LH 等等
相對都係一缐
同樣每一學位都多人爭
又點可以話做back up

Hello_ka 發表於 19-4-4 18:12

有英普或英粵班

回覆 JN1999 的帖子

謝謝 提醒

rchan1 發表於 19-4-4 15:40

York and SC 係名氣差得遠啫
但york既課程絕對係深
Sc好多外補架

樓主,應該係睇你要名氣,定要學術

Yandyster 發表於 19-4-8 15:16
York and SC 係名氣差得遠啫
但york既課程絕對係深
Sc好多外補架

想問下幼稚園如果外補,係去邊度補的啊?

JN1999 發表於 19-4-6 12:47
其實做得back up 就唔會同一缐嘅差不多

同得st cat 差不多

做得back up就應該係較易入/競爭較少,york係唔錯既選擇,搵間超難入既黎做back up即係無back up。

回覆樓主

教的深唔等於學術好,要學生學的入先有用!唔係針對York,York教成點我唔知。

其實樓主想搵back up定係搵差唔多,同SC差唔多應該都唔易入

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-9 08:39
想問下幼稚園如果外補,係去邊度補的啊?

類似數學可以考慮eye level呢d,英文多數我見係private lesson

啟小附幼

回覆 Hello_ka 的帖子

其實 , 我覺得2間都係好學校 , 不過 , 論學術 , YORK 的的確比 SC 深 , 而深的定義每個人要求唔同 , 例如 PN 會教識晒 A-Z , 每日亦會有功課(只係油顏色) , 小朋友係易吸收而無壓力的 , 而 SC 可能耐唔耐做下親子功課 , 看看你想要D乜 , 兩間小朋友返學都開心的...!!
其實你應該報完又見完 , 收你先再考慮啦...!!