用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 分享學鼓慘慘經驗
go

[音樂] 分享學鼓慘慘經驗 [複製鏈接]

我兒子兩年前開始在一間parklxxx學打爵士鼓,當時他已經考咗五級,所以和老師共同目標是考八級,本來預計今年11月,亦已經學了一首半的考試歌,這星期老師突然唔教,冇返工,冇交侍,零責任⋯⋯跟住parklxxx就介紹另一個老師跟進啦!新接手老師上完堂,同我個仔講佢學過的完全唔掂,不如由六級學起,不如唔好考.........,唔單止浪費金錢、時間,現在更加唔知點好?
所以一個有功德的老師很重要!
   0    0    0    0

呢個case 就未必一定係個老師錯晒, 點解佢可以即刻走, part time? 中心管理老師容許即走?
定係中心炒左個老師? 中心事前不知? 知道左之後點處理?
而家新老師話要由Level 6 學起, 係因為前一個教不好, 定評估不準確? 中心之前教學質素有控制或監管? 對評核制度有一個標準, 定完全依賴老師, 即不同老師出現不同standard?

我覺得不彷花少少時間, 去聽聽中心解釋, 最後先再決定小朋友點樣學比較好, 浪費了金錢事小, 浪費了小朋友寶貴既成長時間事大。

老師走左可能有突發事情未能直接交代,公司亦因私隱條例不便透露。 又有可能老師被炒,基於合約問題老師不可以找你交代。

至於新老師叫考六級 ,有可能 真係唔掂, 亦有可能 直接考八級变相上少左堂影響佢嘅生意。

javierhk 發表於 19-4-3 09:36
呢個case 就未必一定係個老師錯晒, 點解佢可以即刻走, part time? 中心管理老師容許即走?
定係中心炒左個老 ...

Parklxxx回覆老師是突然走的,他們會紀律處分,因這件事我都覺得找這種機構學音樂是非常參次!

hkspiderman 發表於 19-4-3 10:32
老師走左可能有突發事情未能直接交代,公司亦因私隱條例不便透露。 又有可能老師被炒,基於合約問題老師不 ...

所以現在非常冇信心

回覆樓主:

sorry to hear that

crystal媽咪 發表於 19-4-8 22:43
sorry to hear that

呢間差到退學!

penny_li 發表於 19-4-3 12:51
所以現在非常冇信心

非常同意!
又話老師有教幼兒音樂經驗等,完全教唔掂,收得又貴……

其實有好多教樂器的都未必係好識教小朋友,所以真係好難搵到個好的啊

幸好已經搵到個私人老師,非常有心,已經三首歌同期開緊,希望十一月考試成功!Parklxxx真心唔好去,誤人子弟!
‹ 上一主題|下一主題