用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校請教
樓主: 小巫女女
go

轉校請教 [複製鏈接]

你女有無两三个好友做伴,通常落单者就係被蝦对象。轉到校之前若有朋友陪住会好少少。

回覆樓主:

躲到去更衣室食飯,又有輕生念頭...祝樓主女女早日轉校成功。

Yanamami 發表於 19-4-4 08:14
你女有無两三个好友做伴,通常落单者就係被蝦对象。轉到校之前若有朋友陪住会好少少。 ...

講到咁明顯一定無人陪啦, 你咁問等於傷口灑鹽

樂在其中 發表於 19-4-4 15:57
請到咁明顯一定無人陪啦, 你咁問等於傷口灑鹽

我無灑鹽,呢个係好实際既情況,就算轉校成功亦唔可以落单。無朋友就要睇点改善呢个情况,揾出原因。善意提醒當灑鹽?

棲主你要多多關心個女!  轉校之後, 要多參加群體活動, 如香港航空青年團/ 民眾安全服務隊/香港海事青年團/童軍活動

比信心佢參加多些群體活動, 識多些朋友, 自然就會改變成為一個開朗既小朋友

https://www.scout.org.hk/chi/
http://www.seacadet.org.hk/index/
http://www.aircadets.org.hk/chi/main.php
https://www.cas.gov.hk/chi/enrolment_cadet.html

Yanamami 發表於 19-4-4 08:14
你女有無两三个好友做伴,通常落单者就係被蝦对象。轉到校之前若有朋友陪住会好少少。 ...
有兩個唔同級既朋友,佢哋都係班入面無朋友!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

多謝大家關心,學校而家終於知道問題嚴重,前兩日全班女同學被老師逐個捉去問,老師亦向全班同學講話如果再有欺凌事件,學校就會報警處理。
而轉校方面,我女話好唔舍得d老師,驚轉校適應唔到,另外又話只要班人唔好再搞佢,唔好嘈住佢上堂,咁就算!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

老師肯處理,希望事情有轉機。你要密切觀察,如果慢慢好轉當然係好,否則都係要快手,畢竟轉校都要時間搞。

另外,比人蝦有好多原因。有時真係唔好彩,有時亦係可能性格方面有d小事,令佢特別容易成為目標。嘗試幫小朋友改善吓,讓佢日後社交可以更順利。比人bully係慘,但試吓將件事放係陽光底下睇,希望流淚之後都有多少得著。

小巫女女 發表於 19-4-6 02:01
多謝大家關心,學校而家終於知道問題嚴重,前兩日全班女同學被老師逐個捉去問,老師亦向全班同學講話如果再 ...

老師介入係好開始, 但亦要教囡囡自强, 唔好怕事, 有事就揾老師。

其次努力讀書, 通常成績好嗰D同學, 冇人敢去欺凌, 因為學霸往往成為老師及同學關注對象。 加油!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小巫女女 發表於 19-4-3 14:57
我都有考慮過基朗,但我女而家係讀緊中中,但我見基朗數學及科學都係用英文教,我怕我女追唔到。而我自己諗 ...
我有朋友個囡讀緊永隆,都幾好,你囡囡鍾意運動嗎?我朋友個囡讀書唔算好叻,但鍾意運動,所以選擇永隆,聽佢講,老師都幾好。可以一試

回覆樓主:

元朗信義,陳瑞芝 都值得一試

小巫女女 發表於 19-4-6 02:01
多謝大家關心,學校而家終於知道問題嚴重,前兩日全班女同學被老師逐個捉去問,老師亦向全班同學講話如果再 ...
如果有機會同校方溝通,可要求下學年調班,換吓環境?我囡中二都試過因調咗班畀人中傷同改難聽花名,佢食飯會搵返原來既飯友,冇理欺凌班人,事就淡咗。最重要係知道父母隨時在身後支援佢。我當時都冇出手,囡話佢根本唔鍾意亦唔欣賞中傷佢既同學,所以亦唔在乎佢既言行。唔開心梗有,知道父母會撐,需要時會同同學溝通,心裡有底好重要。
贊成唔轉校,相信件事會轉化成正向既成長經歷,父母肯多聆聽,多陪伴,肯定能過。
有時,子女能遇到什麼同學,真不是由人控制的。我囡休學一年後回原校讀低一年級,想不到認識不同的同學,整個高中生涯竟然開心咗。轉班,可能又有不同的天地哩?

回覆 csy_ma 的帖子

休學一年,當時你們一定很擔心~

c.chan 發表於 19-4-12 20:47
回覆 csy_ma 的帖子

休學一年,當時你們一定很擔心~
中三那年遲來的青春期,回家即入房,關門。敲門死皮賴臉傾兩句,好快就:兩句唔止囉喎……經常稱病要請假。更甚者,為證自己係病,話上網做問卷,覺得自己係抑鬱,要睇精神科……
結果申請海外交流一年,獲批。之後世界大咗,睇既面多咗,成熟咗,返黎後「正常」返好多……

小巫女女 發表於 19-4-3 12:31
想再問一下,我女係天水圍既band2生,全級考30,請問有邊間比較適合佢轉呢? ...
最紧要平复咗呀囡先, 揾社工掂搞
有錢去外地都可能會遇上
去另一間學校也可能有, 因為囡已有陰影了

‹ 上一主題|下一主題