用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校請教
go

轉校請教 [複製鏈接]

請問一下各位,小女現讀中二,我想幫佢轉校,應該要點做呢?
   2    0    0    0
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

小巫女女 發表於 19-4-3 00:50
自己諗清楚(1)點解想轉?(2)轉咗解唔解決到問題?
如果要轉,就越早越好。

至於應該要點做,就好睇實際情況。點都係先搵新學校,然後申請;等新學校收你,然後你轉過去。

小巫女女 發表於 19-4-3 00:50

首先打去心儀中學問下有冇中三插班位, 有咪問下幾時安排面試及筆試, 帶成績表或什麼證書之類。

冇位或唔接受插班生就咩都唔洗講。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

好,明白,唔該晒各位!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

王家爸爸 發表於 19-4-3 09:38
至於應該要點做,就好睇實際情況。點都係先搵新學校,然後申請;等新學校收你,然後你轉過去。
...
想再問一下,我女係天水圍既band2生,全級考30,請問有邊間比較適合佢轉呢?

小巫女女 發表於 19-4-3 12:31
想再問一下,我女係天水圍既band2生,全級考30,請問有邊間比較適合佢轉呢? ...

視乎你target係咩區咩學校及轉校原因(想更上一層樓etc)咁大家可以比D切合你需要嘅建議比你。

草原 發表於 19-4-3 12:52
視乎你target係咩區咩學校及轉校原因(想更上一層樓etc)咁大家可以比D切合你需要嘅建議比你。

...
我目標都係搵返天水圍或屯門區,轉校原因係因為發生凌霸事件,搞到我女驚到要匿係更衣室食午餐避人,每日都唔想返學,但佢知道唔返學會上唔到堂,追唔到課程,所以每日都迫自己去返學,但每日都提心吊膽,所以而家情緒極差,亦好無安全感,所以我先決定同佢轉校!

小巫女女 發表於 19-4-3 13:11
我目標都係搵返天水圍或屯門區,轉校原因係因為發生凌霸事件,搞到我女驚到要匿係更衣室食午餐避人, ...

有無同老師/社工傾下?轉校也未必真糸解決到問題啊,有時只糸換左個環境,佢要融入人地圈子也不是甘容易

oreobabygee 發表於 19-4-3 13:17
有無同老師/社工傾下?轉校也未必真糸解決到問題啊,有時只糸換左個環境,佢要融入人地圈子也不是甘容易
...
已經同老師跟進緊,今日亦會見社工,之前佢自己都同老師講過,老師亦曾話過同學,但得出黎既結果係同學變本加厲,而我亦都明白融入他人係困難,但問題係佢如果繼續讀落去,就要對住班人多一年,我女已經有輕生念頭,所以我真係好驚!

小巫女女 發表於 19-4-3 13:28
已經同老師跟進緊,今日亦會見社工,之前佢自己都同老師講過,老師亦曾話過同學,但得出黎既結果係同學變本 ...

理解的。希望學校社工可以給你囡有支援。至於轉校,有兩手準備未嘗不好,屯門及天水圍的選擇也不少,你自己有心儀的沒有?
元朗會否考慮?
另外,真要轉校的話,你囡亦要在環境適應方面有對應的心理支援及協助,這方面要好好跟你囡溝通。

草原 發表於 19-4-3 13:41
理解的。希望學校社工可以給你囡有支援。至於轉校,有兩手準備未嘗不好,屯門及天水圍的選擇也不少,你自己 ...
元朗會呀!

小巫女女 發表於 19-4-3 13:46
元朗會呀!
P.S.我上面有點補充意見。
學校選擇方面,你自己總有些想法吧。
我即管抛磚引玉,基朗你會否考慮?

草原 發表於 19-4-3 13:55
P.S.我上面有點補充意見。
學校選擇方面,你自己總有些想法吧。
我即管抛磚引玉,基朗你會否考慮?
我都有考慮過基朗,但我女而家係讀緊中中,但我見基朗數學及科學都係用英文教,我怕我女追唔到。而我自己諗到既係裘錦秋,另外仲有屯門既永隆囉!

小巫女女 發表於 19-4-3 14:57
我都有考慮過基朗,但我女而家係讀緊中中,但我見基朗數學及科學都係用英文教,我怕我女追唔到。而我自己諗 ...
中中的話,有冇諗過屯門崇真?天水圍裘錦秋口碑喺我聽到嘅都頗正面。至少我目測學生規矩正常,校長對推動文學有熱忱。
至於永隆,我囝嗰屆(去年)有幾位同學入咗,讀得開心。純粹將我知嘅分享,因為我理解做媽媽的心情,若果情況持續惡劣,一定係唔想阿囡喺陰影下返學。

希望你囡可以重新投入校園生活。

草原 發表於 19-4-3 15:28
中中的話,有冇諗過屯門崇真?天水圍裘錦秋口碑喺我聽到嘅都頗正面。至少我目測學生規矩正常,校長對推動文 ...

多謝你意見,崇真我都有諗過,但位置都幾入下,返學車程太遠,所以唔考慮。另兩間我會打去問下,唔該晒你!

小巫女女 發表於 19-4-3 15:40
多謝你意見,崇真我都有諗過,但位置都幾入下,返學車程太遠,所以唔考慮。另兩間我會打去問下,唔該晒你 ...
天水圍的話,諗起仲有間翁佑同伊中。

小巫女女 發表於 19-4-3 13:11
我目標都係搵返天水圍或屯門區,轉校原因係因為發生凌霸事件,搞到我女驚到要匿係更衣室食午餐避人, ...

既然已經同學校講咗,社工可否安排一處安全地方,等囡囡小息及午膳時間可以安心D?
8-)

anitawong21 發表於 19-4-3 23:04
既然已經同學校講咗,社工可否安排一處安全地方,等囡囡小息及午膳時間可以安心D?
...
訓輔老師知道後,已經安排左一間房俾佢去食飯!

小巫女女 發表於 19-4-4 02:32
訓輔老師知道後,已經安排左一間房俾佢去食飯!

希望學校有後續處理,讓對方理解自己的行為為别人帶來不安。

‹ 上一主題|下一主題