用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 雅士圖國際幼稚園 - 感恩遇到好學校
樓主: jellymiugut
go

雅士圖國際幼稚園 - 感恩遇到好學校 [複製鏈接]

jellymiugut 發表於 19-4-7 21:18
你當然睇唔到, 因為你都係呢幾日先留意我地校既post.
不過好多謝你「有心」地,專登「跳」出來回覆,但就 ...

OK, 一封「保留一切法律追究權利」的學校信。

chrischris1206 發表於 19-4-7 22:34
回覆 pp328 的帖子

沒有不滿,只是看見最近各"家長"出post令我覺得無報Aristle像是一個正確的選擇。

其實我都有朋友之前報咗playgroup因結業而受影響,但佢覺得處理得無問題,亦得到合理嘅安排~不過,你朋友都可能係個別例子,我地亦唔係當時人,好難判斷誰是誰非~
一直都覺得 aristle係好有 heart嘅學校~聽過講座丶參加過活動,我對aristle所有評價都好正面~
如果我係 aristle嘅家長,見到不實評論,出嚟維護學校,其實一啲都唔出奇,唔明白有幾個家長出嚟講嘢會有幾難明~

chrischris1206 發表於 19-4-6 19:44
好多人抹黑?我淨係睇到學校發完律師書去forum然後突然好多"家長"跳出黎長篇大論讚學校同Ms.Wu。有所謂"家長 ...

每位家長選擇學校都有自己一把尺,點解揀 aristle棄神校就係學校打手?神校唔一定適合所有小朋友丶神校唔一定教得好所有小朋友,如果選學校只揀名校神校,而忽略小朋友需要,也未免太怪獸吧~
利申:我唔係 aristle家長,因為搬屋關係,忍痛放棄咗就讀嘅機會~

chrischris1206 發表於 19-4-7 22:39
OK, 一封「保留一切法律追究權利」的學校信。

如版規已公開學校信內容,你何不勤力地把所有論點重複強調一下?

你喜歡在中間說起,又隱晦地只針對一方去強調單單這一點。別人給的是尊重,不要自己先丟下它。

結業原因,安排退款手續,退款,都很清楚。
家長所有帖文也都解釋了原意。
你所謂的「家長打手」會有那麼多証明圖片?
反之抹黑者沒有一個合理解釋你不說?
如有打手就不用等人抹黑就從建校開始一早推銷
重複,這些家長不是在推銷,是為了正視早前一篇不實言論的合理反應。

jellymiugut 發表於 19-4-8 01:42
如版規已公開學校信內容,你何不勤力地把所有論點重複強調一下?

你喜歡在中間說起,又隱晦地只針對一方 ...

你有playgroup朋友而他覺得行政不清楚而沒有查證,所以你憑感覺是可理解。
你所指「事實」和「影響」是什麼?
是結業?對,這是事實。
小朋友沒有好老師教?對,是很大影響。
還是沒有抹黑者所提及的「硬推鎖手法的事實」而「影響」了你朋友?
相信playgroup 結業對於真心想辦好教育既人來說絕對是憾事,但是他們危機處理也正正反映出教育者態度和承擔。

希望你將來朋友範圍再廣泛d,讓你對揀學校都清晰d。

至少我們不是憑感覺,而是認真為孩子挑選合適的學校。

希望提醒其他版友,畢竟網絡世界無人知誰是誰非,無人知究竟係抺黑定係真實,究竟係「用家」定係「惡性競爭者打手」?

slowtravel 發表於 19-4-8 00:14
每位家長選擇學校都有自己一把尺,點解揀 aristle棄神校就係學校打手?神校唔一定適合所有小朋友丶神校唔 ...

感動!

slowtravel 發表於 19-4-8 00:14
每位家長選擇學校都有自己一把尺,點解揀 aristle棄神校就係學校打手?神校唔一定適合所有小朋友丶神校唔 ...
我無話揀aristle棄神校係學校打手。 只不過好少見家長報完KV,interview一大輪有左offer 唔揀一間長歷史又派位好的KV,但揀一間超新同派位成績如何都未知既Aristle。

jellymiugut 發表於 19-4-8 01:42

你喜歡在中間說起,又隱晦地只針對一方 ...
真有趣,要我勤力地把論點強調一下。好我就列出我發文的重點供其他版友睇。
1。我發文的原因是看自Aristle出左信去forum後突然一大班家長走出黎讚學校,我個人懷疑有打手,我可以係啱可以係錯。你喜歡信又好,唔信又好,完全無關係,其他人信唔信大家自然有判斷。同你講的尊重沒有半絲的關係。

2。playgroup 突然結業是事實,今日發生playgroup結業事件會否另其他人聯想幼稚園會隨時結業大家都會有判斷。如照「家長」的回覆,成件事就好像做生意一樣,加租咪結束囉。單單退款或由港島搬去九龍上就是無視問題及無視作為教育者責任的一切借口,我不讚同。

3。信中內容學校都回應某部份事件的確有發生,只不過是版友的角度及立場跟學校不同。我明白作為新校聲譽對成盤生意好重要,學校發信是他們的手法。反正我自己就係覺得會出現反效果。你同意與否我不在乎,因為我只是在討論區發表我的觀點。

4。既然你認為有很多圖片作證明可以令人信納,這就OK 啦,大家會有判斷的。

5。升小成績的確有用其他幼稚園的學生作宣傳,被禁的版友也沒有抺黑。

chrischris1206 發表於 19-4-8 14:21
我無話揀aristle棄神校係學校打手。 只不過好少見家長報完KV,interview一大輪有左offer 唔揀一間長歷史又派 ...

你話你無話揀aristle棄神校係學校打手~咁之前個post話"有所謂'家長' 為雅士圖放棄根德園" ,係乜嘢意思?有所謂"家長" 呢個 term如果唔係暗示學校打手,似乎更有不尊重之意~
點解interview一大輪一定要揀佢?我唔係針對KV~我意思係,其實家長好多時都可以透過interview去了解該學校係咪適合自己小朋友~就算神校又好丶龍校又好,有啲真係interview完已經唔想揀~你話少見,唔代表無~你話歷史悠久丶派位好,呢啲都唔係適唔適合小朋友去讀嘅考量~而家年代開始變,有啲家長寧願小朋友讀新派或蒙特梭利嘅幼稚園~

slowtravel 發表於 19-4-8 20:14
你話你無話揀aristle棄神校係學校打手~咁之前個post話"有所謂'家長' 為雅士圖放棄根德園" ,係乜嘢意思? ...

又唔係話你,你有小朋友有KV offer? 你自己小朋友都無讀aristle啦。定係你自己係jellymiugut ?

chrischris1206 發表於 19-4-9 14:18
又唔係話你,你有小朋友有KV offer? 你自己小朋友都無讀aristle啦。定係你自己係jellymiugut ? ...

你會唔會錯重點?
係唔係話我 同 識唔識尊重人係兩回事~
我亦無須同你交代我小朋友有無 KV offer~
對!我唔係讀緊 aristle, 所以我都唔會道聽途說去話 aristle唔好~我會去親身感受~對我嚟講,Aristle係 interview完唔會俾我 blacklist嘅學校~當然,就如我所說~每個家長有唔同嘅尺,可以自己去了解學校適唔適合小朋友~並唔係上網見到 XX for sure就去揀~
最後,我係唔係 jellymiugut咁又點?討論呢樣嘢有乜價值~我話我係,你係咪就信?離哂題喇~

冇錯有神校吾讀 呢個真係一個好掙扎的決定 可能因為哥哥已經讀過這間學校 我大致知道學校模式 我亦吾想去特別講這間學校 咪我又比人話我抹黑間學校 我想每間學校都有佢優點同缺點 不會每間學校都完美
好像以上有網民留言 :從來無最好的 學校只有最適合的 唔覺得有需要拿其他學校來比較令別的學校無辜牽連。
我宜家都好少上bk 哥哥時都成日睇留言 可能是第一個小朋友關係 但哥哥上左小學後已經冇再睇bk 因為我發覺好多不實留言 同埋好多人係度駡交 跟本吾知真假 咁點解我平日都吾上來留言 宜家要留言 就是雅士圖家長都好團結 有家長告訴我最近 bk 有啲對雅士圖不實言論 所以我都忍不住要上來撐自己嘅學校 但估不到多家長撐學校叫 [學校打手 ] 可能網絡世界的留言跟本不需要負責任 網絡欺凌先可怕!

chrischris1206 發表於 19-4-8 14:21
我無話揀aristle棄神校係學校打手。 只不過好少見家長報完KV,interview一大輪有左offer 唔揀一間長歷史又派 ...

Aristle 同 KV 兩極化。 唔想小朋友咁辛苦,放棄 KV 有幾難明? 人人把尺一定同你一樣咩?

chrischris1206 發表於 19-4-8 18:20
真有趣,要我勤力地把論點強調一下。好我就列出我發文的重點供其他版友睇。
1。我發文的原因是看自Aristle ...
不好意思, 我沒有趣. 亦沒有要求你勤力-如果你已環觀實情的話. 既然要討論, 又真的要勤力一下..不會白廢你打字時間.
你睇過抹黑文未? 見你既論點的起點是在出信後,但又無細閱信中對方的不實指控,以為你未睇過。但又見你講到對方只是角度和立場,我又覺得你好清楚當中真相與觀點。
矛盾係,如果知道不實抹黑文後,再有心機睇完信的解釋,再談感覺係完全正常。
但基本開初既指控已不實,談何觀點與角度?
學校解釋你又話學校強硬到送官,他人造假你又話是角度問題。
回應你既論點:
1:不尊重是指當你未清楚狀況便拿著學校的澄清和家長的分享去評論,有錯覺就求証, 評論前也要做做功課, 難得見你有心機去質疑, 現在陪你詳細解釋一下吧. 其實唔駛去到有你無我的語氣, 何況你都不是學校家長, 講極唔明都正常既.
其他人信唔信當然有判斷,所以從來無一個家長叫討論區人去偏信自己, 相反閣下就未環觀事件便呼籲自己的錯覺觀點, 這都是可疑......希望你係真心無知 - 不是吵架, 因為本於人人都是求真相然後再討論的精神
(真相指的是, 當有圖有証明,而事情都解釋完,亦歡迎再有不完善亦可隨時再跟學校查詢,奈何不是。這當然由討論區版友自己判斷)
2: Playgroup結業, 加租也不能結束, 學費又想平....我諗無家長唔想免費最好貼錢. 就算是學卷都要納稅, 怎樣都要有運作成本吧? 如果危機處理得好, 學校又無全線倒閉(再說playgroup本來有3個center, prince edward, tst and cwb), 而個別playgroup課堂仍努力維持在太子校舍進行中, 但這被人叫做責任的借口, 比起那些突然去到門口的市民發現商店東主聯絡不明,或早一兩日通知停課,但之前仲催繳⋯這麼真的要版友同用家自己小心求證了,以下是隨手網上找的新聞, 你不讚同這是學校的承擔是你自由.  
(    http://ubeat.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/030456/56kinder.htm
    出生率連年下降,導致不少幼稚園收生不足,經營困難。上學年有十二間幼稚園倒閉,有部分倒閉的幼稚園不但事前沒有通知家長,還要家長預繳下學期書簿費用,收錢後隨即結業,令學生和家長十分徬徨。受影響的家長埋怨教育統籌局監管不善令家長蒙受金錢損失。這些事件並非偶然,若仍然沒有保障措施,將來再有幼稚院倒閉時,家長只能自歎倒霉。)

3: 如上題, 所有[已發生, 沒發生, 親身分享]均解釋了. 生意與否相信所有學校都經歷中, 否則就沒有神校之爭,學卷或私立皆是. 別的學校用什麼手法去經營我不評價. 正如每天電視, 地鐵巴士, 甚至FB的大大小小的推銷廣告也能令人有反效果, 不在乎又何必有這第3點. 不過發表觀點得來又不能提供論點實例, 嗯.. 看完閣下的回覆, 那麼的確我也覺得有點反效果. (感覺是以事實為依歸)
4: That's it.謝謝你。
5: 又再次証明你沒詳細看到"被禁版友" , 也沒看信中內容.
   (輕輕提一提, 所有升小成績都列明是什麼班(面試班/Aristle K3)的學生. 你不妨弄清楚再幫該版友聲討...其他再多重複質疑的不重提了....... 解釋至此)
再說, 討論歸討論, 唔駛動氣..祝順心。

chrischris1206 發表於 19-4-9 14:18
又唔係話你,你有小朋友有KV offer? 你自己小朋友都無讀aristle啦。定係你自己係jellymiugut ? ...

即是你一心是來[話人], 而非純粹討論....

難道我又說你是抹黑果位人兄?
前言不對後語...別人開始時已說明背景, 別人支持和唔支持也唔代表什麼....
人家講緊的是"尺", 懂嗎?
呢度無人想展開罵戰....現在甚至連路過的都給你挑釁....

既然來者不善, 那麼沒需要繼續了.

到此為止.

slowtravel 發表於 19-4-9 17:52
你會唔會錯重點?
係唔係話我 同 識唔識尊重人係兩回事~
我亦無須同你交代我小朋友有無 KV offer~
非常感謝你上黎做道德判官,除此以外我無嘢回應你

pp328 發表於 19-4-9 18:21
冇錯有神校吾讀 呢個真係一個好掙扎的決定 可能因為哥哥已經讀過這間學校 我大致知道學校模式 我亦吾想去特 ...
我一開始的重點就已經係懷疑樓主係打手,是不是懷疑都是網絡欺凌?你是認識樓主所以有此判斷?
我都話好少人會放棄KV讀Aristle,無話完全無。既然你是兩邊用家,你也可以分享一下KV現時情況令你第二個小朋友唔讀

chrischris1206 發表於 19-4-10 17:46
我一開始的重點就已經係懷疑樓主係打手,是不是懷疑都是網絡欺凌?你是認識樓主所以有此判斷?
我都話好少 ...

原因其實都很多  不過你吾好又話我學校打手 (emoji) 宜家係你問我第二個小朋友吾讀原因 哥哥當年在學校透明低 如果小朋友吾講在學校的事 你跟本不知道發生什麼事 每年2次見班主任 就只有這2次可以接觸學校 如果小朋友冇問題就吾會收到電話 當然我都吾想收電話 學校冇大旅行 哥哥要到小一時先知道原來學校會有旅行 運動會家長不能參與 大班教學 家長可以參與的地方很少 對於要返工吾得閒家長來說就好好 但妹妹是怕羞型 同哥哥性格不一樣 她需要比較多時間觀察 雅士圖小班教學 學校老師好細心 經常打電話匯報小朋友學校情況 PN K1 已經有幾次 外出outing 擴闊視野 每個月不同主題 扮睇戲 扮shopping 扮打邊爐 整雪糕等 每星期都有相睇 多野玩到不得了 好開心小朋友可以在這個環境下成長真的好幸福 讀書慢慢長 不急於一下子要識幾多張字咭 何況雅士圖學術都不弱 只是教的方法不一様 其實宜家好多人讀神校都要外補 咁如果覺得雅士圖學術吾夠好都可join 學校的課後班 咁咪大家都一様 咁事實學校的名氣和歷史不夠人多 各有所取 有得有失 自行取捨吧!

jellymiugut 發表於 19-4-9 23:24
不好意思, 我沒有趣. 亦沒有要求你勤力-如果你已環觀實情的話. 既然要討論, 又真的要勤力一下..不會白廢你 ...

沒有要求我勤力?你之前的回覆-->「如版規已公開學校信內容,你何不勤力地把所有論點重複強調一下?」。就當我中文差我理解錯誤。

抺黑文我無法引用,因為已經俾Aristle出信要求討論區删除,我只可以引用信中內容。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3746435&extra=page%3D1

就「指控不實」我有以下觀點:

• 1. Aristle 雅士圖國際幼稚園
    勁差!是不是不可以在討論區話學校差?
  • 2. ”入學的時候話有consultant..”: 呢個可以係KKbaby自己聽錯或理解錯,亦都可以係學校講錯,我唔知,相信你都唔知,無需要爭辯。
  • 3. “連小學面試考啲乜都唔知...”: 呢個係期望落差的問題,亦唔見得係抹黑。
  • 4. “升小成績彪炳嘅資料嚟自playgroup學生...”: 這不是事實嗎?校監隨筆都有寫「直資 / 私校小一預備課程」的派位成績,他們23位都是Aristle的學生嗎?這是抺黑嗎?除非你話Aristle 同 little aristle 無關係咁我無嘢好講。
  • 5. “學期中裝修...”: 從信中睇,這是KKBaby對學校的誤會...
  • 6. “成$400得45分鐘...”: OK. 課程$220-350不等,KKBaby將$350四捨五入左所以就係抺黑?
  • 7. “話有一個有聯繫嘅school list...”: 呢個可以係KKbaby自己聽錯或理解錯,亦都可以係學校講錯,我唔知,相信你都唔知,無需要爭辯。

• 8. "班主任例假可以係閒日...": 既然合約有寫你就當KKBaby抹黑吧.
  • 9. “好似同班有人流感,淨係通知隔離班...”: 信中都寫左有學生流感,但唔係傳染性所以無通知其他班,這個就是事實,學校覺得唔通知無問題,但都話左會檢討通報機制,KKBaby覺得唔通知有問題,這正正就是角度與立場的差別

綜合以上,KKBaby本身都陳述很多Aristle都確認的事實,不知道你為何認為KKBaby基本開初既指控已不實。但這一封「一切法律追究權利」的學校信(一封official的信,不是現時任何版友的unofficial留言)都足以令討論區删除貼文,令版友們不能理解及討論Aristle的情況。更甚的是會否令其他學校仿效。

我不知道以上乎不乎合你所謂的「做做功課」、「環觀事件」,還是仍令你覺得我無知,無嘢搵嘢嚟吵架。

回應你結業問題,我唔知點解你要引用十幾年前的一篇文章帶出出身率下降同結業的問題,我找了幾篇近年的供你參考。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181028/bkn-20181028020027335-1028_00822_001.html

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/189231/%E7%A2%A7%E6%BF%A4%E6%A8%82%E5%9F%BA%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E7%A7%9F%E7%B4%84%E6%9C%9F%E6%BB%BF%E5%BE%8C%E5%B9%B4%E5%81%9C%E8%BE%A6-120%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%8F%97%E5%BD%B1%E9%9F%BF-%E5%B7%B2%E8%A6%93%E9%81%8E%E6%B8%A1%E6%A0%A1%E8%88%8D

http://www.metrodaily.hk/metro_news/%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E7%B5%90%E6%A5%AD-%E6%A5%8A%E5%A9%89%E5%84%80%E8%BD%89%E5%90%8Cnasa%E5%90%88%E4%BD%9C%E9%96%8B%E6%96%B0%E6%A0%A1/

有些學校會直接結業不通知家長,有些學校會盡力安排直至現時學生畢業為止。做教育不是開一般店舖,要不是教育局就不會有這麼多監察啦。我作為家長對學校這一方面的要求較高,跟你不一樣可以接受及維護Aristle這一方面的不足。

回覆 pp328 的帖子

我平時只看,但不留言。見到激烈既討論也不禁多口留言。 同意呀!我個朋友雖然唔洗上班,但好喜歡KV,覺得學校唔煩佢,平時唔打比佢,聖誕節甲流事件好多,沒上學也好普通、也沒怎樣過問。學校又無親子旅行,完全覺得好爽!我認為每間學校有好或不好,每人所需求也不同,無話絕對好及絕對壞、作為家長是需要選擇合適自己家庭模式及小朋友性格才是對。 現在大家只是幼稚園,神不神校不是終極赢家,我只focus小孩發展多於名氣。 因為發展好,有自己既思考,才有能力考上出名既大學。其實唔啱咪轉校、又不用踩人地學校!我之前去過大大小小學校面試,老師是否真正用心去教育,面試時看得出…… 大大話話做到全校好老師既學校數量不是好多,為了小朋友也不要被名氣蒙蔽
名校有名氣傳統好處、大班教學可以學到如何與其他人相處,制度也完善得很
新校有新派教學好處、小班教學可以得到貼身照顧,為配合小孩需要可及時調整課程
一間學校用活動教學、從經驗中學習,讓小孩曠濶視野總好過背誦。

‹ 上一主題|下一主題