用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 高主教幼
樓主: Tomatokat
go

學之園 vs 高主教幼 [複製鏈接]

HauMiranda 發表於 19-4-12 13:17
高幼生跟外校生一起考
都要經過兩輪面試
但高幼生入入第二輪

Typo: 高幼生必入第二輪

高幼net teacher 口音很古怪,有鄉音的
真心覺得語境幾乎係無

回覆 HauMiranda 的帖子

多謝你既回覆,另一concern是我仔入到下午班,但佢現在通常都要睡午覺,請問你知道下午班容易轉到上午班嗎?是按申請的次序排?

Tomatokat 發表於 19-4-14 17:10
回覆 HauMiranda 的帖子

多謝你既回覆,另一concern是我仔入到下午班,但佢現在通常都要睡午覺,請問你知 ...

我不清楚學校用甚麼準則去排下午轉上午的申請次序
只知當年我女收offer時
都有不少家長手執不少offer而最後放棄高幼
我在註冊時交轉班信
之後便收到通知轉上午
但後來因為仔仔插入k3只有下午班
所以女又轉回下午班
我相信早點寄信機會大啲

PTL_L 發表於 19-4-10 14:25
回覆 Tomatokat 的帖子

高幼am或pm,機會率是一樣,冇特別優勢。我諗你係第一個小朋友,對嗎?完全冇經歷過 ...

考過小學,再有第二個一定會揀龍。我一直不明白為何很多人當入了名幼如 LH 就可入神校。如果細心分析佢嘅升小成绩,400幾個學生,最 top 如拔萃只得10個8個,即係話只有每間分校考第一,二名;其他如陳守仁,cky, 雖然各有廿幾人,也都是最 top 10-20% 嘅學生先有 offer. 其餘80-90% 是大部份人呀。要明白叻嘅20% 學生已經拿了最好嘅80% 學位,除非你立定決心付出百分百努力戰鬥到底進身頭20%,又或是十分喜歡LH 嘅教學,否則高幼才是正確嘅選擇。龍加外補才是王道。

回覆 QQ_Li 的帖子

呢啲都係一般私立幼稚園的語言藝術,如果唔係點會咁多家長會選擇俾小朋友入讀冇小學back up既私幼。
私幼自負盈虧,收得一個得一個,剩餘學費的運用方法同津幼唔同,唔駛同教育局交代,直接啲講,係袋哂落自己袋。高幼雖則都係私幼,但因為有成個教區起後面,唔會敢亂黎。一般私幼所有既資源,大家所講既net,語境,佔學費好少部份,請一個net做班主任,一個月大約$25000-$30000,好彩既個net好 stable ,唔好彩,一年換幾次,比比皆是。學生一個月約$4000-$4500,一班30人左右,計一計學校賺幾多落袋,最重要係,用左幾多起學生身上。唔好太天真,起香港既私幼講教學理念,係唔work!

不過通常講實際係冇人鍾意,啲人鍾意講理想

HauMiranda 發表於 19-4-4 09:13
我既是高幼用家, 又是LH用家, 雖然我都有自己的喜好, 但我希望我的經驗分享也可以幫助樓主更認識兩間學校的 ...

好有心這麼詳盡分析,樓主係男仔,揀高幼升小有backup,  小學升中學在灣仔區band1學位充裕,校區好。高幼生好多考到港同,叩入st. Jo,亦都都有spcc同dbs 。我姨娚當年高幼升小,簡簡單單只考3間, dbs, spcc有2面,港同有offer, 最後揀升高小。高幼可能你覺得語竟不比LH好,不過港島嚟邊家長英語水平好高,英文吾係佢地最關心,吾夠嘅可以外補,至於LH, 如果樓主認為讀左佢可以考到比高小更好嘅神校,咁揀LH。另外提一點,姨娚考吾到2間神校只得2面,家姐覺得可能係衰係in家長or冇背景入士,所以樓主都要留意有時考小學時,除左小朋友,有時外來因素輸比其他人都吾定,所以過來人覺得,自己認為搏得過嘅,揀咩幼稚園都愉快學習嘅

PTL_L 發表於 19-4-19 19:44

不過通常講實際係冇人鍾意,啲人鍾意講理想

人就係諗住自己係頭20%,又無諗過自己係尾嘅20%…

但就港島嚟講,始终都係宗教背景或有關係聯系嘅學校多,例如 spcc, 聖保祿咁 top 嘅學校,就算 LH train 到你神童,都唔係靠實力就入,要講關係,背景,唔同其他新派直私學校。

多謝大家既分析,有高小Back up的確好好多,高幼程度唔太淺考出面學校都唔會太輸蝕,希望我既選擇無錯

回覆 PTL_L 的帖子

係呀,第一個小朋友,哥哥之後有個妹跟尾,其實我仔慢熱,我覺得考小都係輸蝕,都有想過如果唔轉留LH 會搬去11/12校網玩抽獎,咁妹妹有得跟唔洗再玩多次.....

Tomatokat 發表於 19-4-10 15:20
回覆 PTL_L 的帖子

係呀!大仔讀緊pn,仲有個妹跟尾丫,我聽聞過考小的艱難,但又唔捨得現校的語景,快樂學 ...

請問K3才插高幼會否影響升高小機會?因為聽講有些龍校收生是會計算埋K1和K2成績,去決定是否給予小學offer,謝謝

回覆 tigerbee 的帖子

唔會,小學部只會睇面試表現及成績。

tigerbee 發表於 19-5-8 00:00
請問K3才插高幼會否影響升高小機會?因為聽講有些龍校收生是會計算埋K1和K2成績,去決定是否給予小學offer ...

不會。我仔都是K3才插入,高小收了。總之是高幼生,無論是讀了多少年/月,必入第二輪面試。

tigerbee 發表於 19-5-8 00:00
請問K3才插高幼會否影響升高小機會?因為聽講有些龍校收生是會計算埋K1和K2成績,去決定是否給予小學offer ...

請問你所指的成績是K3成績嗎?

回覆 Tomatokat 的帖子

是否教得深就是好的學校, 我覺得好值得家長去思考.
其實在幼稚園階段, 我覺得培養小朋友的德育比學術更重要, 大家想想孩子大了之後, 你再同佢地講品德教育, 佢地會聽咩? 教會學校最大特色就是有品德教育的培養. 出面純私立背景的, 因本身沒有小學, 中學back up, 所以只有用教得幾深作招來.

CXW 發表於 19-4-3 13:24
我係LH 用家請問你小朋友有讀過LH 嗎?如何比較到高幼學到嘅野LH 冇呢?
另外,今年高幼考到高小餘下嘅街 ...

哈哈,回得好! 讀LH嘅有幾多會target高小呢?

每間幼稚園嘅小朋友都有叻有唔叻,LH唔包你好叻,但呢幾年真係無見過0 offer嘅同學仔。好多最後階段都叩返心儀津校添

不過如果樓主係心儀高小,就當然係高幼啦! 由細到大都同同一班同學仔讀書係好愉快嘅事。

lcyesther 發表於 19-4-3 23:41
22個係包括所有分校?加埋成470人中有22個?
聽聞LH的調查是家長提供資料而沒有作進一步核實的。 不知可信 ...

唔心儀報黎當操練囉,比幾十蚊有mock interview,抵喎!

^GGmami^ 發表於 19-6-2 08:21

哈哈,回得好! 讀LH嘅有幾多會target高小呢?

吓!我估唔係好多可以咁容易target得到高小吓話!佢地位唔係好多喎,你當SC同KV流既?我朋友仔KV都係高小waiting,不過佢唔考慮啦!因昨日抽到神津,開心到振

Forgetmenot999 發表於 19-6-2 11:07

吓!我估唔係好多可以咁容易target得到高小吓話!佢 ...

哦,朋友仔! 咁請問貴子弟又讀乜幼稚園?升咗乜神校呢? 分享下呀
‹ 上一主題|下一主題