用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年九華有2nd in請入
go

今年九華有2nd in請入

九華有2nd in係咪都係跨區?
有冇人係油尖旺本區而有2nd in?

我先答:小兒係跨區

都係跨區

跨區!

今日又收另一直資offer, 真係少啲決心,都唔掂!

Bengylum 發表於 19-4-2 17:58
跨區!

今日又收另一直資offer, 真係小啲決心,都唔掂!

所以津校收生真係蝕底晒畀直資。可否透露邊間直資?

難怪九華近年要加second in,否則真是俾直資截糊。

Queenielam88 發表於 19-4-2 20:36
所以津校收生真係蝕底晒畀直資。可否透露邊間直資?
SPC, 今日要註冊!

Bengylum 發表於 19-4-3 07:22
SPC, 今日要註冊!

又係SPC,之前有家長又係要兩者作決擇。咁你同囝囝揀邊間呀?

Queenielam88 發表於 19-4-3 07:46
又係SPC,之前有家長又係要兩者作決擇。咁你同囝囝揀邊間呀?
男仔,都係嗰幾間啦!

如果係我自己,上月SSC 已走左去註冊,唔好煩!
我個仔,偏偏獨愛九華!見完校長和收到校章後,佢根本就認定了自己是「華仁仔」了。對所有offer 都置之不理。

一直是他自己努力付出,學校亦是他自己考到,無論有多不願冒險的我,仍然是決定支持孩子。

Bengylum 發表於 19-4-3 08:06
男仔,都係嗰幾間啦!

如果係我自己,上月SSC 已走左去註冊,唔好煩!

好嘢,又多一位咁優秀嘅囝囝做九華仔。九華仔個個都好乖好團結,如果囝囝可以入埋合唱團或運動隊,佢應該對學校嘅歸屬感會更加強

我仔只愛九華同滙基東九龍,佢2nd in完鍾意校長都話要入九華,但已一早註冊滙基,佢仲諗緊點

Queenielam88 發表於 19-4-3 08:18
好嘢,又多一位咁優秀嘅囝囝做九華仔。九華仔個個都好乖好團結,如果囝囝可以入埋合唱團或運動隊,佢應該 ...
我當初考直資, 便是為了不用等到7 月.  可以早點完結這個磨人的升中過程.  唔好搏!

初頭, 孩子都沒有鐘情某一所學校.  經過一連串既interview後, 孩子似乎開始對不同學校有不同既感覺.

大哥哥對他的照顧, 大哥哥極流利的英文, interview 時老師對他的態度 (你 in 佢時, 佢同時亦in 你呢!  如果老師木口木面, 之後日日對住, 確實不爽!), 學校既環境..........佢全部記在心中盤算著.  

直到, 九華 2nd interview 見完校長後, 佢就下定決心了. 我相信校長的真誠, 孩子是感受得到的.

對比起我, 只是一味念: 快快註冊, 唔駛搏, 孩子似乎比我成熟和有信心!

IYY    發表於 19-4-3 11:58

回覆 Bengylum 的帖子

小兒和你仔仔一樣!去過面試後,覺得老師好nice;見完校長和收到校章後,十分興奮,覺得一定要讀呢間
希望成真

gaia4 發表於 19-4-3 11:45
回覆 Bengylum 的帖子

小兒和你仔仔一樣!去過面試後,覺得老師好nice;見完校長和收到校章後,十分興奮, ...
是跨區嗎?

是跨區

goodboy1 發表於 19-4-3 12:27
校長俾校章,感覺有D捉心理!
我相信是那份重視和尊重,贏得孩子既心!
我明白有啲學校極受歡迎,完全不愁收生。在面試時,老師全程黑面,擺出一副「你尼求我收你」既姿態,小朋友是感受到的。而且,你揀人時,人揀你!

細路仔揀學校,佢地好直接念,之後就係同呢啲老師相處,每日係呢度生活。好自然,會揀一個令自己愉快既環境。

Queenielam88    發表於 19-4-3 16:40
MCLIAN    發表於 19-4-3 15:27
bonniec2000    發表於 19-4-3 13:35
EFJ3    發表於 19-4-3 13:23

bonniec2000 發表於 19-4-3 08:28
我仔只愛九華同滙基東九龍,佢2nd in完鍾意校長都話要入九華,但已一早註冊滙基,佢仲諗緊點 ...
而家要睇你囝囝對做九華仔有幾大決心喇!

我都好明白做家長的心情,永遠想早日落實不用折磨到7月,你快啲同囝囝傾下,如要抽飛就要快!

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2317239/九龍華仁從編程教起%20改革ICT課程

bonniec2000 發表於 19-4-6 11:59
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2317239/九龍華仁從編程教起%20改革ICT課程

學校帶領學生與時並進 你諗成點呀搏唔搏?