用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 早產bb,懷疑自閉
go

早產bb,懷疑自閉 [複製鏈接]

丫囝32wk早產,依家1歲,叫佢名唔應,但好痴人,成日要人抱,唔識手指指,唔識叫爸爸媽媽,同佢講野唔會同你有眼神接觸,我懷疑佢有自閉,但我唔知可以點做,請教各位媽媽我條路應該點行?我同老公講,佢剩係話我諗多左,我覺得好無助,請各位指教一下🙏🙏🙏
   0    0    0    0

py_bo 發表於 19-4-1 13:25
丫囝32wk早產,依家1歲,叫佢名唔應,但好痴人,成日要人抱,唔識手指指,唔識叫爸爸媽媽,同佢講野唔會同 ...

可以 1 歲健康院覆診時同護士講你嘅擔心先。

丫囝岩岩打完一歲針(我老公帶佢去,我無去),但因為早產,5月要再返健康院,好似話考佢識幾多野,我真係好驚,我怕我承受唔到

py_bo 發表於 19-4-1 14:10
丫囝岩岩打完一歲針(我老公帶佢去,我無去),但因為早產,5月要再返健康院,好似話考佢識幾多野,我真係好 ...

早產可能發展遲咗但未必自閉。就算自閉都有分幾個級別,但絕對不可怕。加油

py_bo 發表於 19-4-1 14:10
丫囝岩岩打完一歲針(我老公帶佢去,我無去),但因為早產,5月要再返健康院,好似話考佢識幾多野,我真係好 ...

醫生認為有問題,會轉介你仔到 CAC 作詳細評估,萬一真係中咗,政府有訓練比你仔。。不過唔係密集式。。唔想錯過黃金時間(六歲前)咁你就要出去搵協康會,耀能,明愛……呢類機構搵訓練,價錢一定貴。。我可以講,有個A仔=玩燒銀遊戲

我個仔都係早產,11個月仲未坐,做緊物理治療,健康院姑娘話發展遲緩都有可能影響說話及社交

lucy821mama 發表於 19-6-4 14:09
我個仔都係早產,11個月仲未坐,做緊物理治療,健康院姑娘話發展遲緩都有可能影響說話及社交
...

幫小朋友按摩吓身體,買條玩具隧道等佢爬多D,爬係好重要。我囡3歲時去醫院訓練,同其他家長傾計,我發生8個小朋友有6個無乜點爬。好多自閉小朋友感統都有問題。爬行係改善感統的前庭。

idak 發表於 19-6-13 19:12
幫小朋友按摩吓身體,買條玩具隧道等佢爬多D,爬係好重要。我囡3歲時去醫院訓練,同其他家長傾計,我發生8 ...

多謝妳意見,BB暫未能坐,頸冇力,現睇醫院和私人物理治療、針灸及脊醫

lucy821mama 發表於 19-6-14 12:19
多謝妳意見,BB暫未能坐,頸冇力,現睇醫院和私人物理治療、針灸及脊醫

你問吓物理治療師係屋企可以做D乜。我女BB時,奶奶成日幫我女按摩。我女D手肌腳肌發展麻麻,見物理治療師時,問有乜可以係屋企做,簡單又方便的動作。唔好怕同人傾計,傾計會收到更多幫BB的資料。不過你都要分析同衡量吓先做。

idak 發表於 19-6-14 21:17
你問吓物理治療師係屋企可以做D乜。我女BB時,奶奶成日幫我女按摩。我女D手肌腳肌發展麻麻,見物理治療師 ...
有呀!物理治療師及脊醫都教咗好多運動,感謝妳意見及提點。
‹ 上一主題|下一主題