用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望offer
樓主: cakecakecake
go

德望offer   [複製鏈接]

fatman69 發表於 19-6-27 00:01
好多人覺得讀直資就係Blue Blood!
若咁吾了解就吾報好過。

屋企有錢一件事,大把都係用平民野,唔通帶個幾萬個手袋返學咩

王家爸爸    發表於 19-6-28 18:49

講開blue blood, 哈羅嗰d就blue blood, 有同事個仔讀,佢都算係中上階層,但真係小巫見大巫。d家長約食飯,係去食幾千蚊嘅lunch, 小朋友開生日會,係包咗唔記得大陸邊個golf club百幾間房,招呼過百個family上去玩

whitepurin 發表於 19-6-28 13:50
講開blue blood, 哈羅嗰d就blue blood, 有同事個仔讀,佢都算係中上階層,但真係小巫見大巫。d家長約食飯, ...

請問GH 返學皮鞋有冇規限?

回覆樓主:

知道是黑鞋不可漆皮

catf2 發表於 19-6-28 15:23
知道是黑鞋不可漆皮

意思是不可光面? 黏貼或綁帶?

講開blue blood, 哈羅嗰d就blue blood, 有同事個仔讀,佢都算係中上階層,但真係小巫見大巫。d家長約食飯, ...
近年嘅哈羅可能blue blood d,但係高年級嘅,我識好幾個都中產到不能再中產,講緊係租屋住,打工仔咋!

其實好睇小朋友既適應力、鬥志、自信心同心理質素。如果小朋友適應力強、有鬥志、有自信心同心理質素高既話,自覺英文底子唔係好好,咁讀GHS反而係好事,只要小朋友自己有心追,其實唔難追上。相反,如果小朋友適應力唔強、無鬥志、無嘜自信心同心理質素低既話,又自覺英文底子唔係好好,咁讀GHS未必係好事。

新貴、暴發戶就會眩耀;blue blood 有 old money 既,反而低調。

王家爸爸 發表於 19-6-28 18:46
其實好睇小朋友既適應力、鬥志、自信心同心理質素。如果小朋友適應力強、有鬥志、有自信心同心理質素高既話 ...

說得對

其實好睇小朋友既適應力、鬥志、自信心同心理質素。如果小朋友適應力強、有鬥志、有自信心同心理質素高既話 ...
如果小朋友適應力唔強、無鬥志、無嘜自信心同心理質素低既話,

又自覺英文底子唔係好好,咁讀GHS未必係好事 >>

外校生係咁既情況 GH 應該唔會收啦..始於直資學校係自己揀學生, 唔係派位..

catf2 發表於 19-7-4 14:42
如果小朋友適應力唔強、無鬥志、無嘜自信心同心理質素低既話,

又自覺英文底子唔係好好,咁讀GHS未必係好 ...

呢啲野,主觀認知既影響遠大過客觀定性。學校收樓主既小朋友,一定係認為嗰小朋友英文底子好好、讀得掂。但係樓主既主觀認知係自覺小朋友英文底子唔係好好,怕讀得辛苦。

王家爸爸 發表於 19-7-4 17:21
呢啲野,主觀認知既影響遠大過客觀定性。學校收樓主既小朋友,一定係認為嗰小朋友英文底子好好、讀得點。但 ...

快點生個女去四大女直玩下interview ,冇可能主觀地揀個比其他學生㩒到出唔到聲入2nd in ,就算死背對白亂撞入2nd in , 咪當校長主任易呃。

Cliokohonda 發表於 19-7-4 19:58
快點生個女去四大女直玩下interview ,冇可能主觀地揀個比其他學生㩒到出唔到聲入2nd in ,就算死背對白亂 ...
你可能理解錯咗:係家長既主觀認知認為自己個女唔得,因為有呢個主觀認知,所以個家長即使係學校收佢嗰女既客觀事實下(代表學校有信任教得掂佢),都覺得無信心。

我參考你這個觀點是小朋友能力,現在你說是家長妄自輩簿就。。。
我亂了

回覆樓主:

女拔萃協恩德望年年鬥餐死

urbanking 發表於 19-8-3 10:05
女拔萃協恩德望年年鬥餐死
有競賽,先會有進步。

王家爸爸 發表於 19-8-3 10:06
有競賽,先會有進步。

鬥乜先?~~~

請問合唱團結果有未?

你令我諗起我朋友,佢女讀某私小(間學校個形象一d都唔blue blood),佢話有次個女個同學開生日會邀請佢地去,原來係去某某遊艇會,然後每位出席既同學仔都有一部最新model既ipad

回覆樓主:

請問有人知道德望第一輪面試需要多長時間嗎
‹ 上一主題|下一主題