用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40小學校網
go

40小學校網

因搬屋,開始為小朋友揾小學。有冇人有經驗分享,是自己叩門定教育署會有安排。如自己叩門,有邊間小學唔太差又比較有機會收?由於唔熟呢區,希望有人幫下手。謝謝!

achankk 發表於 19-3-30 22:56
因搬屋,開始為小朋友揾小學。有冇人有經驗分享,是自己叩門定教育署會有安排。如自己叩門,有邊間小學唔太 ...

通知教育局轉區即可,但要有#40住址證明。#40 頂頭大熱兩間 荔天 長協,隨後 旅港開平 瑪神。

回覆 apple1990 的帖子

多謝你回覆,想問吓聖安德烈如何?難入嗎?另外,我見旅港開平都好似幾好,如果唔收,再下一級有什麼選擇呢?官中係唔係真係好差?

achankk 發表於 19-3-31 08:11

多謝你回覆,想問吓聖安德烈如何?難入嗎?另外,我見旅港開平都好似幾好,如果唔 ...

跟據EK神人,hkpapa852, 統計Net 40的小學於2018升英文中學%:
(升中KL2小學,Net 40)

協和(長沙灣)55.21%

荔天 55.70%

旅港開平64.4%(updated, 好似有幾個叩入b1英中,info is from 旅港開平學校網頁)

善導 45.45%

這幾間都是升英中%高的小學。

回覆 conniewktang 的帖子

謝謝你的資料

conniewktang 發表於 19-3-31 08:31

跟據EK神人,hkpapa852, 統計Net 40的小學於2018升英 ...

愛德係咪無人揀?升中好似好過長協。

回覆 gret 的帖子

愛德有聯繫位上長天,都係一線多人揀。

worldcat 發表於 19-4-6 09:32
回覆 gret 的帖子

愛德有聯繫位上長天,都係一線多人揀。

入長天有b2生喎,雖然長天仍多人喜歡。你仔果間學校也不太鼓勵小六 band 1 學生選長天,好似有些原因,自己問下啦,在這里不說。

gret 發表於 19-4-6 02:04
愛德係咪無人揀?升中好似好過長協。

請問在哪里可看到實際數據?我見hkpapa852 都冇這間資料。如果好過長協,我估學校會向外公佈實踐數字,但又見唔到,所以唔知。

conniewktang 發表於 19-4-6 11:21

入長天有b2生喎,雖然長天仍多人喜歡。你仔果間學校也 ...

Band one 男仔在40網有其他更安全的選擇?銘賢?要同女仔爭喎!

tkinwong 發表於 19-4-6 11:56
Band one 男仔在40網有其他更安全的選擇?銘賢?要同女仔爭喎!

自行選跨區。
果間啲b1男生自行喜歡選其他區英中,見都入到。入長天的仔,非常少,2018見好似共4個。這間男仔入男女校多,無論本區或跨區,同女仔爭其實冇所謂,都入到。

conniewktang 發表於 19-4-6 11:22

請問在哪里可看到實際數據?我見hkpapa852 都冇這間資 ...

https://www.sfacs.edu.hk/tc/升中概況

往英中有58%

gret 發表於 19-4-12 18:08
https://www.sfacs.edu.hk/tc/升中概況

往英中有58%

但冇列確實數字,唔知學校計法同hkpapa852 有冇唔同呢?
我見長協丶荔天丶旅港同善導都有列每間入讀的實質數字,會客觀些。

conniewktang 發表於 19-4-12 20:18

但冇列確實數字,唔知學校計法同hkpapa852 有冇唔同呢 ...
咁我又唔知喎, 可以點唔同計法?學校係寫 "升派往英中的學生佔全級58%.."  可以點解讀呢?

gret 發表於 19-4-12 22:48
咁我又唔知喎, 可以點唔同計法?學校係寫 "升派往英中的學生佔全級58%.."  可以點解讀呢?
...

最清楚是每間中學講明入幾多個學生,否則點知學校有冇計錯。平日全部hkpapa852 計,公道些!因不列每間中學人數,我唔明點計這個%!既然計到有咁高,又為何不顕示每間人數?!唔明!?如果%高過協和同茘天,咁怕咩列人數!真奇怪!
其他4間派位好的學校都有清楚列明人數,大家又可以自己計下數。

achankk 發表於 19-3-31 08:11

多謝你回覆,想問吓聖安德烈如何?難入嗎?另外,我見旅港開平都好似幾好,如果唔 ...

旅小111或區外110叩門info已出。

conniewktang 發表於 19-4-6 11:21

入長天有b2生喎,雖然長天仍多人喜歡。你仔果間學校也 ...

我無仔只有兩個女, 但也不是在深水埗區書. 細女明年要考小一

...
派往英中呢個概念可圈可點, 究竟係EMI中學, 定有開英文班嘅中學?

Diversifyedu 發表於 19-4-18 11:02
派往英中呢個概念可圈可點, 究竟係EMI中學, 定有開英文班嘅中學?

冇錯,英中不等於b1英中。正如旅小入英中6成半,而入純B1英中就只有5成半,仍然高於好多區外出名的一缐,也當然高過40網內各小學。但旅小是逐間英中人數列出來喎!

醒目開學勳章 王國長老

...
因為愛德同長天有聯繫位, 對男生有利, 入左唔少 B2 學生去長天, 真正 B1 男生都會向外試, 唔會一野揀長天, 所以造就左 B2 唔少男生入左去讀, 令到個英中 % 高左.

所以我係會將愛德寫出黎個英中 % 打個 6 折計.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~