用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎? ...
go

請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎?   [複製鏈接]

2    0    0    0

bb.fayli 發表於 19-3-29 01:56
小學會否拒絕接受K2學生interview ?還是只要適齡就可以報?thx

根本K2下學期已經開始小一直私報名同面試!

回覆樓主:

除非细B, 真係冇必要重讀K2 or K3.

適齡就可以,但有少數小學不接受已在小學的細B申請

bb.fayli 發表於 19-3-31 02:59
回覆 MrBeast 的帖子

Sorry,係我講得唔夠清楚,我意思係我小朋友宜家K2,但我將會九月repeat K2, 咁可以照 ...
你看看application requirements 通常都唔會指明要Kx 生因為在香港是無法例規定要讀kg, 所以大部分小學只會寫出生日期要求

Sorry,係我講得唔夠清楚,我意思係我小朋友宜家K2,但我將會九月repeat K2, 咁可以照 ...

你今年interview是填現在k2資料。學校更本唔會知你將來repeat. 點會無得interview.但出年,學校見你小朋友repeat同留意到小朋友之前已去過面試,反而唔知會唔會問。

我覺得可以 但如第二年再報返同一間小學 佢有機會見你上一年已報考過 唔知會否影響印象

回覆樓主:

其實可以考慮p1先再考, 考唔到就照上, k2 repeat 如果你考唔到會好失望, 冇乜意思

回覆 bb.fayli 的帖子

唔係間間要睇手冊,我觉得係主要對樣同名。再考多次,咁多人考,唔會刻意对上年有無考過

部分學校要求交埋當拿年的成績表或手冊第一頁副本,所以會知你讀緊k2 or k3.

反而我concern k2 考到,變成讀兩年K2但唔讀K3,會否讀P1讀得好辛苦。

回覆 bb.fayli 的帖子

你小朋友係細 B, 如果唔係,repeat K2 就變相超齡,要考慮清楚。

回覆樓主

建議你繼續升K3,由而家開始到下年K3照考小學,如果考唔到,下年repeat K3,再考多次
身邊好多人都係咁
最後照舊入到自己心目中嘅名校

Cateyeshk 發表於 19-4-2 12:56
建議你繼續升K3,由而家開始到下年K3照考小學,如果考唔到,下年repeat K3,再考多次
身邊好多人都係咁
最 ...

樓主可能留下一年抽? 想問如果repeat k3,第一年派得不好又考不到,repeat可以有什麼backup?

心急媽媽xxx 發表於 19-4-2 14:09
樓主可能留下一年抽? 想問如果repeat k3,第一年派得不好又考不到,repeat可以有什麼backup?
...

我都好想知有冇推介,repeat k3 或比較輕鬆既小一,今年考唔到,可以再讀多次再考

Lupdoy 發表於 19-4-2 16:08
我都好想知有冇推介,repeat k3 或比較輕鬆既小一,今年考唔到,可以再讀多次再考
...

我唔係升學專家,不過憑着自己嘅經驗,同埋其他朋友失敗嘅經驗
建議你今年都係要報多啲(可能有啲人會好唔鍾意,但係如果你想玩呢個遊戲就預咗)唔好太緊張個結果(盡量可以隱瞞個結果,無謂打擊佢嘅自信)但係要分析下自己嘅小朋友究竟係衰怕羞,冇知識,唔合作,定係而家面試啲遊戲太過新穎
習慣下面試呢個遊戲,其實坊間一般嘅面試班都已經幫到你,唔需要問我邊間,我覺得間間一樣
學術型但怕羞嘅小朋友其實S F A嗰啲基本上都可以得到Offer,所以啲家長成日話怕羞其實只需要有問有答就OK

Lupdoy 發表於 19-4-2 16:08
...

你話小一再戰我唔知你嘅意思係讀完小一再考小一(宜家呢個世界係的確有人咁做),定係讀完小一之後插小二
如果要插小二,咁你就要估計下你個小朋友係咪學術型嘅小朋友
基本上,大部份名校嘅插班都需要全班考到全班一至三名,或全級考到一至十名,睇吓你係邊間學校或者有冇全級名次
呢樣野就真係要睇吓你有幾了解你嘅小朋友你估佢小一可唔可以讀到咁叻

‹ 上一主題|下一主題