用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區九華
go

跨區九華 [複製鏈接]

將軍澳熱門小學,級名次約十名內,估計band1b,小提琴五級,學校田徑網球隊,學生領袖生、風紀,跨區自行機會大嗎?
有參加d奧數比賽,但只有二等或銅獎之類!
平時表現也自信
但知英文interview,英文說話不流利

7    0    0    0

skwawa 發表於 19-3-28 12:00
將軍澳熱門小學,級名次約十名內,估計band1b,小提琴五級,學校田徑網球隊,學生領袖生、風紀,跨區自行機 ...
熱門小學,級名次約十名內,估計B1B?
只是B1B,不是B1A嗎?

我間學校(津小),B1B有得見,但可能個別情况。

bbforever 發表於 19-3-28 12:09
熱門小學,級名次約十名內,估計B1B?
只是B1B,不是B1A嗎?

因為本區跨區可能降banding,所以保守一點!學校稱頭40名也是band1,但你知band1可以A B或C
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

回覆樓主

英文不流利呢點就差d,會比下去

bbeasy25 發表於 19-3-28 12:43
英文不流利呢點就差d,會比下去

So bad(emoji)
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

skwawa 發表於 19-3-28 13:10
So bad(emoji)

今年?如果明年,仲有時間練好d

bbeasy25 發表於 19-3-28 13:14
今年?如果明年,仲有時間練好d

現在P5,努力努力中⋯⋯

九華特別注重英語,英語不流利是幾致命。以你囝成績,一定有得first in,面試時兩個老師對一個學生,全英語對話。
我囝成績跟你囝差不多,仲百無(無校外獎/無體藝)但我囝英語很流利,所以都入到second in.
在四五年級時,我請左個英文老師,每周一次,每次一個鐘,聽我囝朗讀英文書/雜誌,對答下文章內容,既練會話,也練閱讀理解和儲生字。

回覆 skwawa 的帖子

一樣將軍澳熱門小學,一樣頭40肯定band1,我女上年有同學1x已冇得in,明年升中人數繼續上升,要確保有十內才可能有得in,至於成唔成功,就要睇下你英文對答如何。

南區熱門小学,70名內Band 1,2個学生同樣约考级20~25,應係1A尾,跨区自1九华,2個都有得in,最後都入唔到

係港岛南区跨区

回覆 la5711 的帖子

請問最後入唔入到九華?「

山海兒女 發表於 19-3-28 14:10

一樣將軍澳熱門小學,一樣頭40肯定band1,我女上年有同學1x已冇得in,明年升中人數繼 ...

考頭1x定尾1x?

唔肯定,我女1x中,那同學一向成績比我女好,但呈分總分又好似差呀女少少。
只知佢自一九華,自二聖言都冇得in

山海兒女 發表於 19-3-28 16:43

唔肯定,我女1x中,那同學一向成績比我女好,但呈分總分又好似差呀女少少。

好慘呀!浪費了兩次機會
請問你介意透露邊一間小學嗎?最終嗰個小朋友升左邊日間?

上年係最後一年有聯中,最後入聯中。

lpy497 發表於 19-3-28 14:59
回覆 la5711 的帖子

請問最後入唔入到九華?「
未知喎,七月才知

山海兒女 發表於 19-3-28 17:27

上年係最後一年有聯中,最後入聯中。

那我知道那間了!聯中那間也很不錯我也喜歡

老周 發表於 19-3-28 14:39

南區熱門小学,70名內Band 1,2個学生同樣约考级20~25,應係1A尾,跨区自1九华,2個 ...

我只是怕連in都無得in浪費機會!
畢竟返學都偏遠,但感覺很適合呀仔性格入讀,所以希望有機會一試

la5711 發表於 19-3-28 13:41
九華特別注重英語,英語不流利是幾致命。以你囝成績,一定有得first in,面試時兩個老師對一個學生,全英語 ...

我現在開始和仔讀吓報紙,不過問題我自己英文都唔流利,不過叫做大家互相學習,一齊學多啲生字
‹ 上一主題|下一主題