用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅vsAPS
go

軒銅vsAPS [複製鏈接]

女仔,對樂器不抗拒但興趣不大,最喜歡畫畫,父母亦對音樂零認識,似乎2間對女仔都不是特別有利,大家會點揀?
   0    0    0    0

C462 發表於 19-3-27 21:46
女仔,對樂器不抗拒但興趣不大,最喜歡畫畫,父母亦對音樂零認識,似乎2間對女仔都不是特別有利,大家會點 ...

你中學的目標係咩?

回覆 RunningPig 的帖子

一般父母心態,理想當然是入到B1中學,她現在成績算中上,但這也要看她自己幾年後的情況,不想給她太大壓力

女仔,對樂器不抗拒但興趣不大,最喜歡畫畫,父母亦對音樂零認識,似乎2間對女仔都不是特別有利,大家會點 ...

Vote for APS!

回覆 aaqq_mom 的帖子

可否詳細講下原因,如何比較2間學校?

C462 發表於 19-3-28 00:23

可否詳細講下原因,如何比較2間學校?

選Aps, 無論你中途插班或讀6年,你的囡囡升中選擇多更多更濶,而且學術根基可以打得好,Aps 的6年學習也能擴濶小朋友的眼界。我覺得軒小,對女仔來說,BPS的聯繫位唔多,而且學校男多女少, 唔太吸引!

謝謝你的分析!我最擔心是APS重視音樂,阿囡應付不了。

C462 發表於 19-3-28 07:41

謝謝你的分析!我最擔心是APS重視音樂,阿囡應付不了。 ...

真的是重視音樂
但有聽到其他媽媽講
可以選擇唱歌
我會選擇軒銅
但我那個是仔
所以要看你心儀聯繫中學否
可以提的是
宣小課程很全面
但家長可能要跟貼D
但小朋友一起定有得著

APS,小朋友可以更加全面發展。

C462 發表於 19-3-28 07:41

謝謝你的分析!我最擔心是APS重視音樂,阿囡應付不了。 ...
其實小朋友還細個,暫時冇人知佢將來音樂如何。不過,APS學樂器,其實是一個難得的機會,俾小朋友可以嘗試一下,在學校,已經可以接觸到比較高水平的音樂課程。

APS九龍城網, 升中男女都無得輸, 不過因為佢係私小, 學生能力同背景差異較細, 要成為中上游, 需要既努力同投入程度, 相信會較軒銅多. 不過另一方面, 因為投入較多, 最終學生整體實力, 一定係較優勝

整體師資, 相信APS會較軒銅優勝, 因為官校老師始終係公務員, 好與不太好都一會遇到.

至於校內既考核要求, 相信軒銅會較APS容易 (即係淺D, 但不代表輕鬆)

至於音樂, 就算大部份官津小學唔著重, 但最後因為要呈分, 都一定要考, 亦不能太hea.

大部份官津小學, 通常音樂呈分考試都分呢三部份: 筆試, 牧童笛, 自選樂器/唱歌

如果真係好想阿女入BPS, 入軒銅都係一個唔錯既選擇, 不過要留意吓當年校內有幾多女生.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

APS,女仔升中多D選擇。

回覆 JaneJaneT 的帖子

很多謝各位的意見!會和先生再商量下.

APS師資會好好多

回覆 C462 的帖子

其實好睇你住邊區,港島嘅冇理由揀APS. APS多資源,當然是羊毛出自羊身上。軒銅升中派位,印象中除BPS, 同區band 1女校都多。如果唔係最差成績嗰幾個,一定冇得輸

雖然我鍾意APS,但我會揀軒小,舊軒小更好!

回覆 C462 的帖子

軒小
‹ 上一主題|下一主題