用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-4-2 12:34
我女平時自己做功課,屋企冇人教佢(父母返哂工),如果造句有中文字唔識寫,佢會拎部字典機出來打個英文字 ...
有些有中文字我唔知點解釋和都會用英文(providing 佢識個英文字)

IloveJJ 發表於 19-4-2 12:58
但你到時點dou先?又話要級三先買,跟著又無條件咁買

我一直都話有「迫切」需要就買(網上功課可用其他alternatives e.g. Laptop,所以冇迫切需要用ipad)。冇「迫切性」都買純粹係獎勵性質。所以唔使兜。

MrBeast 發表於 19-4-2 13:09
有些有中文字我唔知點解釋和都會用英文(providing 佢識個英文字)
...

我女認寫嘅英文字遠多過中文字,中文字認讀到都未必識寫番出來! 中文真係難!

IloveJJ 發表於 19-4-2 13:08
咁犀利?點慳到補習錢?英文嗎?不如你開個帖介紹下!我想俾我細仔學,佢唔like睇書。
...
細個時用phonics 咋,grammar 找左好耐找不到滿意,初小數只有+-x 除 操練,pth 有併音table 會發聲,初學ok

Cheeselover 發表於 19-4-2 11:07
iPad, tablet 和desktop不也是可以上網做功課嗎?我試過用手機也可以上網做,小女P1已有網上練習,不過不 ...

DESKTOP 易控制D, MOBILE DEVICE, 手機, IPAD, 難控制.

早幾年聽過父母見細路昇中叻仔, 俾佢將DESKTOP 電腦放入房, 最後攪出大頭佛!

Elenalan 發表於 19-4-2 13:12
我女認寫嘅英文字遠多過中文字,中文字認讀到都未必識寫番出來! 中文真係難!
...
只是beginning, 除非你晤考dse, 高年級作文要用乜乜乜文體見到都想

我仔小二,每日自己做完功課,就用ipad上網睇科學資訊,或者上網計數or玩數獨,基本上玩一小時左右。佢鐘意睇書,多數睇中文書,所以中文考試成績較好,97以上。英文就90頭,我覚得閲讀對語文係好有幫助。

MrBeast 發表於 19-4-2 13:21
只是beginning, 除非你晤考dse, 高年級作文要用乜乜乜文體見到都想

所以我一直冇重英輕中,相反我用來伴讀中文書嘅時間係比英文多幾倍(英文佢K2後自己搞掂,中文我仲要keep住餵佢睇書。餵,即係我揀書俾佢睇,仲有個進度要跟 (每月睇中文書量)。或等價交換(睇幾多英文書就至少要睇番一本中文書)。

IloveJJ 發表於 19-4-2 13:08
我想俾我細仔學,佢唔like睇書。
...
我後生是車迷,看car magazine 英文都有幫助,或者你可試下從佢興趣方向出發,non fiction 書較多生字,不防先在utube 看看片

贊成以興趣行先,我仔好愛天文科學數理,所以自己會揀大量呢D書睇,睇得多中文就好,因為咩書都係用果堆字。
佢又會上網找資料,咁多數係英文網站、youtube ,久而久之D英文聽力同寫作都有進步。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-2 13:05
我們ipad 暫下眼都6年,雖然有d慢,真是好鬼底用,補習$都慳唔少
屋企最舊嗰部用咗差不多9年,仲健在

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-4-2 13:20
DESKTOP 易控制D, MOBILE DEVICE, 手機, IPAD, 難控制.
我仔自己知自己事,set哂所有apps嘅time limit,然後俾我keep passcode

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-2 13:30
所以我一直冇重英輕中,相反我用來伴讀中文書嘅時間係比英文多幾倍(英文佢K2後自己搞掂,中文我仲要keep住 ...
用頁數計?

bobbob 發表於 19-4-2 13:52
用頁數計?

冇咁mean 用幾多本計。

IloveJJ 發表於 19-4-2 14:30
佢係對non fiction書較有興趣,但科學嗰啲字咁深,佢更無興趣。其實我對佢英文期望唔高,所以稍為推少少都 ...

會架,有次在tst 路過library 新玩意借書機,即興借了本關放galaxy 的書(唔係三叔那些),小朋友都問很多生字,fiction 就可以上文下理,non fiction 唔得,初初要fu 下好正常。不過暫時nf我們都唔多,反而看usborne 時較多

MrBeast 發表於 19-4-2 17:46
會架,有次在tst 路過library 新玩意借書機,即興借了本關放galaxy 的書(唔係三叔那些),小朋友都問很多 ...

英文non fiction有冇d好似三采果d科普漫畫推介? 我女始終唔鍾意睇non fiction, natural science果d都唔鍾意(佢呀媽係natural scientist 都冇佢符 ) ,但佢又好肯睇三采果d科學實驗王/漫英/尋寶系列,可以不停loop。

Elenalan 發表於 19-4-2 17:55
英文non fiction有冇d好似三采果d科普漫畫推介? 我女始終唔鍾意睇non fiction, natural science果d都唔鍾 ...
magic school bus 簿那些都ok, 初小時通常薄薄地的我小朋友都唔會太抗拒,但間唔中都要迫下,亦試過書展汁左d回家最後做煲墊

MrBeast 發表於 19-4-2 18:13
magic school bus 簿那些都ok, 初小時通常薄薄地的我小朋友都唔會太抗拒,但間唔中都要迫下,亦試過書展汁 ...

magic school bus 我女睇卡通,書就少睇。

Elenalan 發表於 19-4-2 18:29
magic school bus 我女睇卡通,書就少睇。
我取態較 opportunistic, 遇到某些事情就睇下那樣片和找有關的書,例如之前人人講global warming, 當然未必時常做到,又或有時小朋友對片/書都無興趣都試過。身邊的神友就勁我們好多,年紀少少已經熟悉八大行星,睇埋magic tree house research guide (唔知自或伴讀)
‹ 上一主題|下一主題