用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

apple~y 發表於 19-3-28 10:19
係呀,仲要考埋常識第一學段應該得十幾個平均分9x
20個都無
第2學段未知

咁我要set個合理目標俾呀女,亦要push下佢,唔好俾佢以為唔溫書都好容易90幾分

如果係仔,加強小心閱卷做卷更加重要。

Elenalan 發表於 19-3-28 09:55
精英班應該每年都會跟成績再重新編班,所以每年都有機會,不用太緊張。
...
我自己覺得如果小朋友係猛車邊達標入精英班有得選擇下我情願唔入住
精英班個個甘勁,我諗猛車邊個d小朋友會容易有錯敗感
分分鐘係普通班發揮仲好
如果小朋友表現ok穩定,當然入讀可再提升能力

Elenalan 發表於 19-3-28 10:13
對於一向自己睇題目做功課嘅小朋友,唔讀卷反而有利,可按自己情況分配時間,又唔會因為聽唔切老師指示而 ...

謝謝分享,我也常提醒自己

IloveJJ 發表於 19-3-28 11:00
唔一定,我仔小三,中文98.5,數學、常識96,英文82.5,平均分係9x,都入唔到級十。

你女學校都係谷的,叻 ...

我親戚女讀女津校都係小3出來成績唔太好
竟然有學業優異獎,我親戚都嚇親以為老師頒錯獎
話老師笑笑口答無頒錯,係d卷出得深

唔一定,我仔小三,中文98.5,數學、常識96,英文82.5,平均分係9x,都入唔到級十。

英文82係咪份卷好深呀?

中文咁高既?! 計埋作文?

細路小三4主科平均90+, 班10都入唔到!

IloveJJ 發表於 19-3-28 12:40
係,4份卷加埋,所以攞咗中文級一,數學96只攞到班一,攞唔到級一。
你好似話唔係一線小學?咁應該淺啲,所 ...

在EK 咁耐都無講過佢邊間小學喎...

不過, 個人認為考得係淺既, 跟本有聽書有做功課都會識, 我應該有不時提起佢無補習無做補充啦...

其實小學成績係虛火, 特別係果D 數學成績... 主旨仍然係跟到課程並要明, 分數唔駛留班唔駛收電話就夠了.

retriever 發表於 19-3-28 12:48
在EK 咁耐都無講過佢邊間小學喎...

不過, 個人認為考得係淺既, 跟本有聽書有做功課都會識, 我應該有不時 ...

分數唔使留班就夠? 因為直升中學?

IloveJJ 發表於 19-3-28 12:44
要架!我仔都係唔駛點溫都好高分,中默小息溫完就96分,只錯一個標點。
所以點解一開始我已俾個好高目標佢- ...
你兩個仔甘叻,平時咪嘔小好多血

apple~y 發表於 19-3-28 12:12
我親戚女讀女津校都係小3出來成績唔太好
竟然有學業優異獎,我親戚都嚇親以為老師頒錯獎
話老師笑笑口答無 ...
係呀, 我阿女P4, 佢上學期測驗好差, 中文得70, 嬲到我爆炸, 後來考試好返, 科科8X以上, 家長日時, 個名次比以前前咗2X名, 我當堂O咗咀, 班主任話, 70分唔係話好差, 只係一般, 高班咗要求高咗丫嘛。

worldcat 發表於 19-3-28 11:04
如果係仔,加強小心閱卷做卷更加重要。

其實有冇方法可以train到d 男仔小心啲㗎昵?     

回覆樓主

其實分數多少沒有意義,每間學校試卷深淺不一,太多或太小9+也不好,對我來說,9+已經不是談小朋友懂不懂問題,拿9+小朋友通常失分在大意。對初小小朋友來說,其實已經做足滿分。

Elenalan 發表於 19-3-28 11:01
咁我要set個合理目標俾呀女,亦要push下佢,唔好俾佢以為唔溫書都好容易90幾分
...

不怎温習也拿個九十幾,折服;我猜我女兒學校沒有這樣優待學生,不溫習可能只僅僅合格,一科常識已經整死很多學生,數學還可以靠小聰明,中/英默是想拉低其他卷的分數,還有作文,用少幾個課本的生字,休想高分。

Cheeselover 發表於 19-3-28 23:34
不怎温習也拿個九十幾,折服;我猜我女兒學校沒有這樣優待學生,不溫習可能只僅僅合格,一科常識已經整死 ...

我地小一冇常識科,中英語文靠平日閱讀習慣,默書亦冇溫因為平時功課有抄寫。唯一係考試前有做數學補充d模擬試題,熟習一下計時做卷。

平日鼓勵閱讀和寫作,英文多寫creative writing, 天馬行空錯grammar冇所謂,最重要敢於用文字表達和創作。
‹ 上一主題|下一主題