用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選pg和選幼稚園
go

選pg和選幼稚園

經常見到有post問某playgorup對升某幼稚園有冇幫助;揀幼稚園又睇住同某小學嘅關係。
自己係行內人,特別係小學interview,真心你邊間幼稚園出黎嘅重要性微乎其微。
希望大家可以認真考慮想自己小朋友係學校學到乜。例如自理能外語環境、自理能力、社交、學術、自信心etc.
幼兒階段家庭教育好重要,不過每位家長都有弱項,選幼稚園就係揀最可以support自己弱項去揀。
如果為咗某一間未入到嘅學校,花時間讀幾年playgroup ,日日用一個鐘坐車,最後入唔到,值唔值得?
對讀某校有幫助,只可以當中獎嘅bonus。興趣班亦是。
共勉之。
歡迎討論 :)

我覺得你講得好啱。我揀幼稚園都係睇我想佢係學校學到什麼。但明白有些幼稚園經過篩選其實平均學生質素係好些,咁小學揀人又會唔會有些bias覺得呢間出嚟就會比較好而去揀咁呢?同埋家庭背景,職業等又會睇嗎?

回覆樓主

十分認同!小朋友身心發展喺人生幾十年嘅基礎。
自己揀pg係搵最近屋企,咁細個成日都要瞓,只係想佢多接解外界,可必舟車勞頓。揀幼稚園係揀屋企俾唔到佢嘅環境因素、近屋企作考慮,希望均衡發展,亦唔想催谷到小朋友無咗思想。
眼見討論區鼓吹想入名幼一定要入讀其pg,未考小學,但先苦了孩子。相信現實無論讀邊間學校,家庭教育先係重點。

回覆樓主

謝分享,你講得很好

回覆樓主:

十分認同,在幼兒階段,家庭教育比學校教育重要,因此小朋友就係家長既一面鏡,所以有d幼稚園除左揀小朋友,都會揀埋家長。

十分認同,在幼兒階段,家庭教育比學校教育重要.

入名幼, 未必要入讀 名 pg.

入名小學, 未必要入讀 名幼.

最緊要 近返學, 學校有愛心 及 課程程度 / 教法 適合自己小朋友.

我覺得家庭教育永遠都比學校重要,不止幼兒階段,甚至小學中學時期都重要。而家學校教嘅野,有咩係上網搵唔到?但係品德,禮貌,人際關係等,呢啲雖然學校裡會有接觸,但家長自己永遠都係最大嘅影響。

揀學校,名氣,歷史,師資等固然係因素,但最重要都係學校適唔適合小朋友。學校揀你,你都應該揀學校。有朋友報左某名門小學,家長2nd in 時完全唔中意校風/校長態度,最終有 offer 都唔去。有人話佢痴線,但佢嘅目的係要小朋友快樂學習快樂成長。

我公司請人,名校畢業成績優越嘅可能會睇多眼,但個人素質都係最大成功因素。好多學歷高IQ爆棚但EQ白痴嘅,一事無成。

回覆樓主:

每朝返工見有D幼稚園學生攀山涉水由新界出九龍返學,仲趴係大人度訓覺,都唔知為乜