用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 屋企人有特殊教育需要
go

[其他] 屋企人有特殊教育需要 [複製鏈接]

Del post
   0    0    0    0

stewie_griffin 發表於 19-3-26 16:47
屋企有親人係輕度智障(我家姐), 由細到大都冇被教育應該點同佢相處, 連我父母咁多年嚟都好似唔肯面對接受自 ...
就咁睇,我會傾向體諒你父母多d, 而不是責怪佢地。你家姐幾多歲?喺以前果個年代,除非都係好明顯有問題,否則真係未必會注意得到小朋友係有特殊需要。以前我地讀書,你唔識、唔明、游魂、出位等等,通通都係話你「蠢、懶、曳」,一係留班一係踢出校,老師都無任何支援。一間學校、「專業」老師如此,怎可能會預期普通教育水平既父母會識察覺得到。係而家大家認識多左,先知呢d行為原來係因為小朋友有智障、語言問題、讀寫障礙、注意力不足過動等等。你用心做父母當然好,但無人一開始就識做父母,怪責亦無意思。除非你父母係非不能也,是不為也。無知識唔係佢地既錯吧。反而想知,你家姐而家生活點?可唔可以獨立生活呢?最重要係而家,過去左既無謂再去深究喇。

回覆樓主:

我諗你對住係正常的小朋友,你根本唔明白你父母所面對的困難同壓力,好坦白,照顧一個有特殊需要的小朋友等同照顧十幾二十個小朋友,你只照顧一個正常,當然可以用漂亮的理論去講,還有要擔心佢將來,根本不是一般家長會明白。
既然咁,現在你有冇照顧你姐姐?

回覆樓主:

批評别人好容易,我乜成日做,你父母嗰個年代有無咁多支援,有無現代資訊咁發達,跟本唔知點湊。我亦比朋友話過,你都自己湊番個女三年,點解個女都係咁?最慘特殊小朋友有倒退問題,學完D嘢會好快忘記。你諗清楚父母當時係點教?再諗吓周圍D人有無話過你父母?其實我到現在都未完全接受個女有自閉症,只覺得佢係過度活躍。你父母只係選擇咗個容易湊的方法,通常上一輩都係咁!

我諗我明白你講咩O既, 但同其它留言咁講, 幾十年前科技冇咁發達, D 人唔識搵方法去幫依D 小朋友....

但我明白你覺得好似令樓主家姐錯失左治療機會咁O者..

樓主只係覺得可惜吧....

‹ 上一主題|下一主題