用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [觀塘] 聖傑靈女子中學 好唔好?
go

[觀塘] 聖傑靈女子中學 好唔好? [複製鏈接]

有冇人小朋友讀緊呢間? 淨係知係band 1但有朋友講麻麻地
   4    0    0    0

band 1B,應該幾好~

Selina_0519 發表於 19-3-26 14:48
有冇人小朋友讀緊呢間? 淨係知係band 1但有朋友講麻麻地

如果同D神女校比較,咁就真係麻麻地既

回覆 Selina_0519 的帖子

1b~c中學,校風好

回覆 sinsinlo 的帖子

deleted

聽聞聖傑靈去年乙二有人入到。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小女band 1B,覺得程度適合,讀得好開心,暫時覺得D老師都好好,又多活動。
學校對學生的品行和成績都有要求,如band 1邊緣人抽入,感覺佢地會好辛苦。

我都聽講成績係OK,但校風一般,如果同梁式芝比邊個會好啲?

Selina_0519 發表於 19-3-27 15:14
聖潔靈係觀塘區一直都係B1學校, 未聽過校風一般, 梁式芝係以前B2升上黎既學校, B1邊緣生都多揀佢, 校風方面唔清楚, 但應該都唔差!

應該st cat 好d如考慮男女校,官塘區可考慮順利天主教

醒目開學勳章 貢獻勳章

成績應該聖好過梁,但同事兩間in完,話唔鍾意聖
恐龍家

回覆樓主:

80後觀塘區長大,女校的話係聖傑靈,聖保祿,聖安當最出名。

分5個band個時,梁式之係band 2

我升中個時,女仔既preference 如果可以入 St cat, 係唔會揀梁式之。

回覆 小曳人 的帖子

如官塘區大抽獎可考慮聖母玫瑰

回覆 JO-YANYAN 的帖子

呢排開始研究啲學校, 有啲媽媽話依家個校長統治得唔好, 所以差咗, 就有啲顧慮, 聖保褖聽人講好嚴, 校風成績係咪勁啲?

Selina_0519 發表於 19-3-27 15:14
觀塘區女校,聖潔靈校風最好。

Selina_0519 發表於 19-3-28 20:02
回覆 JO-YANYAN 的帖子

呢排開始研究啲學校, 有啲媽媽話依家個校長統治得唔好, 所以差咗, 就有啲顧慮, 聖 ...

都唔係呢任校長事,由上屆開始做成,攪到好多嘢都禁晒,仲攪到幾大件事,連舊生都知。我係舊生,我同我d同學嘅女都冇人揀st cat,因同我哋果時已大不同,校風其實都差不多,其中亦有壞學生,而家重學業多過活動,已冇咗以前st cat係學界叱咤風雲嘅日子

至於聖保祿我女有好多小學同學讀緊,校風算唔錯,不過預咗谷,同理科老師教得差,佢哋班師姐都叫佢哋唔好揀理科

^曾小姐^ 發表於 19-3-28 21:25
都唔係呢任校長事,由上屆開始做成,攪到好多嘢都禁晒,仲攪到幾大件事,連舊生都知。我係舊生,我同我d同 ...

同感。
或者咁講,St Cat 以往都一直比St Paul管得無咁嚴,而學生比較活潑。所以街外人看來會覺得佢地無咁「乖」囉。

所謂壞學生,其實間間都會有既。唔需用少數special case 去judge成間學校...

回覆 29999 的帖子

係好,但應該st paul 校風梗好

官塘區Band 1的中學DSE成績排名:
1. 藍田聖保祿 (1A-B)
2. 聖言 (1B)
3. 聖傑靈 / 順利天主教 (1B-C)
4. 觀塘瑪利諾書院 (1B-C, banding是個人估計) 因觀瑪level 4的成績比蒙民偉好。
5. 蒙民偉 (1C - LEVEL 4成績不好)
6. 梁式芝 (1C)
7. 觀官(2018提供太少DSE成績資料, 不能評核)

再提一提, 因本人心儀聖傑靈, 所以去過這所學校多次, 感受小朋友大部份也是開朗活潑及有禮貌, 校風也不錯。
‹ 上一主題|下一主題