用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 思貝禮Shrewsbury Hong Kong 如何?
go

思貝禮Shrewsbury Hong Kong 如何? [複製鏈接]

請問有無用家?
ICHK-HLY 同 Shrewsbury 都有收到Offer.

Shrewsbury無tracking Record...但校舍好新好靚,兩間都好有heart咁!

請問有無用家可分享?
   1    0    0    0

回覆 momosofine 的帖子

兩間都好好,視乎你住喺邊度。同埋Shrewsbury 冇中學。呢個都係考慮因素之一。Btw, 你是否外國護照?or local passport
Thanks

回覆 Rubyykyip 的帖子

Local passport. 但我見Shrewsbury好多內地學生,不過佢校舍真係好大好新,以校舍來講,Shrewsbury真係無得輸!

ICHK有中學又係好大考慮,我住九龍,兩間學校都有校車到。。。

所以真係好難揀

你interview 咩年級?小朋友幾大?我見shrewsbury 幼稚園嗰邊嘅老師好似好好,感覺有愛心。ICHK 我就冇去過,但有朋友啲仔女讀,都好推薦,有一個已經中學畢業,因為小班教學,關顧好足,I b好高分,成42分。
你幾時interview shrewsbury 架?如果你take offer, 要買debentures ma?

九龍入ICHK 會否太遠?不過搬屋可解決
我仔也有Shrewsbury offer, 但最後我們揀了Nord Anglia
Shrewsbury 校舍好好,面試時見過的老師也感覺良好,如果打算中學就去外國讀書,Shrewsbury 應該會畀到幾大Support

回覆樓主

要考慮清楚Student mix 。多內地人難以有native 語境,最少初小階段也是。ichk 校舍其實比起很多IS 也不錯,超級無敵大草地,空氣清新。加上forest school 的安排,及Truly international的student mix, 我自己比較喜歡

回覆樓主

請問你in year 幾?ICHK 我好心儀,但知道如果不是在那裡讀kindergarten, 基本上入不到其Primary

lamyatho 發表於 19-3-26 20:28
請問你in year 幾?ICHK 我好心儀,但知道如果不是在那裡讀kindergarten, 基本上入不到其Primary
...

有機會的!我朋友的兒子上學年入讀ICHK Year 5, 學校有good balance mix of ethnicity; 每星期也收到老師email 給家長的教學進度報告,校外活動多元化並著重forest school/ 親近大自然的概念。
建議你不用多想,申請吧!

回覆樓主:

請問思貝禮係用繁體定簡體學中文?

回覆 AnnaChan_0611 的帖子

簡體字

回覆樓主

Rubyykyip 發表於 19-3-25 23:27

你interview 咩年級?小朋友幾大?我見shrewsbury 幼稚園嗰邊嘅老師好似好好,感

回覆 BCDJP 的帖子

Sorry , I mean capital certificates.Thanks

Rubyykyip 發表於 19-4-5 09:23
回覆 BCDJP 的帖子

Sorry , I mean capital

BCDJP 發表於 19-4-5 18:52
每年capital levy 大約五萬,之前話小學要2-30萬debenture ,剛取消這要求,即係每年是學費加五萬

chocotung 發表於 19-3-26 01:08

九龍入ICHK 會否太遠?不過搬屋可解決

我兩小朋友分別在Shrewsbury 跟 Nord Anglia, Nord Anglia 不論在教學和管理上都勝過 Shrewsbury。而且Nord 的international mix好好,Shrewsbury 很多國內人。所以你選NAIS是明智的。

wywy618 發表於 19-5-22 22:04
我兩小朋友分別在Shrewsbury 跟 Nord Anglia, Nord Anglia 不論在教學和管理上都勝過 Shrewsbury。而且Nor ...
謝謝你的資料~ 那我就放心了 ~~
‹ 上一主題|下一主題