用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 女生 BAND 1C 保守了 自行報 BAND 2, 怎麼辦? ...
go

九龍城 女生 BAND 1C 保守了 自行報 BAND 2, 怎麼辦?

小女 小學 有150學生.  今天知道三次呈分 總排名 42. 老師說是 BAND 1 生..但我保守了 自行報 BAND 2. 可以怎麼辦?

Jeffrey1979 發表於 19-3-25 17:13
小女 小學 有150學生.  今天知道三次呈分 總排名 42. 老師說是 BAND 1 生..但我保守了 自行報 BAND 2. 可以 ...

考完呈二是band2嗎?甘無計喎,為有畢業試再考好d,去band1尾果d叩門啦

小女 小學 有150學生.  今天知道三次呈分 總排名 42. 老師說是 BAND 1 生..但我保守了 自行報 BAND 2. 可以 ...

其實算band1, 但如果想輕鬆d去band2A都好, 培道同何官囉

你自行報左邊間呢?如果呈一呈二是b2, 自行報熱門b2a,又未必收啊

回覆 WinnieCatCat 的帖子

呈一 B2 呈二B1C。呈三 B1C, 自行報佐 何官, 文理九龍, 現在學校要交升中 統一,想問一下, B1尾 B2頭 的學校有哪些選?

回覆 Jeffrey1979 的帖子

可考慮丘中,培道,九真,德雅(誇區位少),之後可考慮胡兆幟,呢D都是B1C,B2A不錯之選

有機會中自行...
都冇計,唯有畢業試過搏命,然後叩下丘中、銀禧、WFN、九真、培道,或者試埋隔離區德雅,不過後面三間都有自己小學部,除非你係佢哋小學,否則叩門可能未必優先考慮你。

Jeffrey1979 發表於 19-3-25 20:28

呈一 B2 呈二B1C。呈三 B1C, 自行報佐 何官, 文理九龍, 現在學校要交升中 統 ...
乜咁衝動? 係咪唔想讀女校? 咁既呈一呈二成績, 最少自行都報九真/培道啦, 中咗都唔駛喊丫嘛。考好個畢業試去叩門啦。

1998Ruby1998 發表於 19-3-26 05:34
有機會中自行...
都冇計,唯有畢業試過搏命,然後叩下丘中、銀禧、WFN、九真、培道,或者試埋隔離區德雅, ...
培道校長講明叩門小學部無優先, 成績行先, 佢哋要考筆試的。

呈一 B2 呈二B1C。呈三 B1C, 自行報佐 何官, 文理九龍, 現在學校要交升中 統 ...

回覆樓主

我個女都係保守報咗B2頭,不過已經有顔寶鈴收咗已註冊。
當時老師意見係:我報B1c都太高估小朋友

1998Ruby1998 發表於 19-3-26 05:34
有機會中自行...
都冇計,唯有畢業試過搏命,然後叩下丘中、銀禧、WFN、九真、培道,或者試埋隔離區德雅, ...
B1C 叩WFN較難

2a女生自行多數選九真培道,另有不愛女校的選何官,2a男則多數何官,所以你女兒自一何官收的機會是一半半吧!反而有機會文理收,始終第一年轉網,未必太受歡迎。抽獎點都要搏下,你不喜歡女校嗎?見你自行唔選九真培道。既然是b1,如女校ok英文ok,可選聖家或聖羅撒。如英文唔算太好或想男女校,便如樓上建議選丘佐、銀禧或黃笏南

小女就讀東區 官小,原本老師建議自行筲官的,有聯繫位,我亦怕她英文不好,但班主任(她的英文老師)説小女應該可以。但我住九龍不想她太辛苦,所以升讀九龍城中學。小女說不想讀女校,並說喜歡何官 。轉區我怕跌Band,但成績又可以,想博一間Band1,學校現正要填升中選校意願,要選12間。不知有什麼選擇?

你女兒呈一同呈二排名係幾多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呈一 70  呈二 48

Jeffrey1979 發表於 19-3-27 09:16

呈二排名在報自行時還未公佈嗎?

如果公佈咗, 其實應該自行搏吓丘中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jeffrey1979 發表於 19-3-27 09:16

Jeffrey1979 發表於 19-3-26 23:35

小女就讀東區 官小,原本老師建議自行筲官的,有聯繫位,我亦怕她英文不好,但 ...

自行唔揀都揀咗!無謂諗咁多吧!免得影響統一派位之排位決定,是否已經轉到了九龍城區呀?

九龍城區統一派位可考慮:銀禧、黃笏南、丘中、聖家。