用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-3-31 12:34
補充一點,以睇戲為例,我鐘意睇周星馳,可能你會問我點解唔同個仔睇西片學英文,因為睇戲同學英文就是兩回事, ...

我係超級星爺粉絲,所有經典對白都識背,尋日先至同呀女重溫整蠱專家 。我睇左港產片好多年,早年每年電影節都做影迷證,每逢電影節都由朝睇到晚,亦有個blog專寫影評。讀書時太愛華語電影,我甚至修讀埋粤語長片嘅course, 為左大量睇免費戲。

ar_mak 發表於 19-3-31 12:34
補充一點,以睇戲為例,我鐘意睇周星馳,可能你會問我點解唔同個仔睇西片學英文,因為睇戲同學英文就是兩回事, ...

其實係你對日常生活「講英文」抗拒,覺得係「做場戲」。我有d影迷朋友,都係外國人,我同佢地吹水都講英文,大家溝通冇障礙,好慶幸地球另一邊有人都喜歡港產片和煲陸劇,如可以有助溝通去識朋友,我用第2語言又有乜所謂?

nkd 發表於 19-3-31 10:32
用慣中文的人學英文,很多都有這些困難。

最徹底的方法,是營造一個每天都有的固定時間裡,全面用英文: ...

我同你睇法相似,一種語言唔融入生活去用,係好難學好,冇趣味亦好難投入和堅持。

不過呀麥生會覺得呢d全部都係刻意經營,將英語歸入「學業/學術」交俾學校/ECA或補習社就唔使煩,係主流家長嘅選擇。

回覆樓主

小二還有時間,狂看書便可,grammar 會自通

Elenalan 發表於 19-3-31 14:20
我同你睇法相似,一種語言唔融入生活去用,係好難學好,冇趣味亦好難投入和堅持。

不過呀麥生會覺得呢d全 ...

嗯。

我已放棄說服別人,但我沒放棄力陳己見之餘,打開耳朵。

各派自有本領。

lui 發表於 19-3-31 12:24
佢是對的。私校都不少已給heading 作一篇,有d四格圖,有d抄format改裡面詞語用字。因為各校程度不同啊
...

請問如果小二下學期測驗看圖作文算程度淺?中間?定深?普遍嗎?

Phyllisyam 發表於 19-3-31 17:26
請問如果小二下學期測驗看圖作文算程度淺?中間?定深?普遍嗎?

我覺得中英來說也是中間

Elenalan 發表於 19-3-31 13:50
我係超級星爺粉絲,所有經典對白都識背,尋日先至同呀女重溫整蠱專家  。我睇左港產片好多年,早 ...
講睇戲當然唔可少我份,上年看了少林足球但不喜歡,早前看了射鵰諗住今個summer 看「功夫」,:逃學威龍就等到中二三了。閱讀上我是功利希望同時幫到學業,反而看片主要是entertainment

MrBeast 發表於 19-3-31 18:40
講睇戲當然唔可少我份,上年看了少林足球但不喜歡,早前看了射鵰諗住今個summer 看「功夫」,:逃學威龍就等 ...

睇戲純粹娛樂,不過我女仲細,好多戲佢都未睇得明,期待佢大d可以同我一齊睇更多好戲。少林足球我都唔太喜歡,星爺嘅戲我最鍾意西遊記和審死官,我係可以每年都翻睇至少一次,都仲有嘢寫。我好喜歡90年代UFO出品嘅港產片,每套都值的一看再看。90年代仲有我最喜愛嘅女演員葉玉卿。

金庸作品改編嘅電視劇令我愛上睇金庸小說。9歲果年電視播梁朝偉果套俠客行,之後我就去圖書館借原著睇,一睇就不得了,一發不可收拾。除了金庸,梁羽生、古龍仲有黃易我都煲埋。證明那些年我地冇乜讀書壓力,有理無理煲劇煲書大過天!

回覆 Phyllisyam 的帖子

如果係看圖作文,冇特別寫作要求,字數大約 60-80 字,算正常。

Elenalan 發表於 19-3-31 19:05
睇戲純粹娛樂,不過我女仲細,好多戲佢都未睇得明,期待佢大d可以同我一齊睇更多好戲。少林足球我都唔太喜 ...
好多港產舊劇都可以在初小看,eg 天蠶變、九五之尊、尋秦記、etc, 電影就赤壁,一起看不明的地方可即時解釋。英文片可以試原版born free,若like mac don don, the founder is good.
至於金庸,九歲應該入面有很多生字不懂,你當時是如何看的呢?(因為最近和一親友討論過這問題,他是中三四左右才開始看)

MrBeast 發表於 19-3-31 20:01
好多港產舊劇都可以在初小看,eg 天蠶變、九五之尊、尋秦記、etc, 電影就赤壁,一起看不明的地方可即時解釋 ...

我9歲(四年班)完全睇得明,可能我小一起就匿起喺圖書館睇書。

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 19:55

如果係看圖作文,冇特別寫作要求,字數大約 60-80 字,算正常。 ...

要求25字咋

Elenalan 發表於 19-3-31 20:06
我9歲(四年班)完全睇得明,可能我小一起就匿起喺圖書館睇書。
咁我相信我小朋友都明個故事大剛,不過我是但kid 一頁入面都有不少字我唔識(我諗我中文只有現今的小六程度)

下!咁就真係淺左啲。好多學校作文寫幾個創意句子都起碼 30 字。
不過我諗你學校係想三年級正式作文四格圖,到時候字數要求 40-60 左右,有埋 guiding questions。不過好多小學三年級已經脫離圖畫,要求寫 100 字。

MrBeast 發表於 19-3-31 20:10
咁我相信我小朋友都明個故事大剛,不過我是但kid 一頁入面都有不少字我唔識(我諗我中文只有現今的小六程度 ...

你係英文人呀~
我10歲睇書劍,我只係唔明點解要反清復明,同埋香香公主唔沖涼應該成身老泥臭死

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 20:12

下!咁就真係淺左啲。好多學校作文寫幾個創意句子都起碼 30 字。

但教科書就教快半個學期,即2年班下學期用3A書,ps普通村校

Phyllisyam 發表於 19-3-31 20:08
要求25字咋

25字咁少? 寫2,3句都超字數,會扣分嗎?

咁學校教左 past tense 未?正常學校二年級未接觸 past tense,三年級先開始。但唔少一線官津二年級開始教常見嘅 regular 同 irregular past tense,三年級就已經全部學曬。唔少神直私就一年級下學期已經有學。
‹ 上一主題|下一主題