用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-3-27 08:31
最緊要教育局配合, 唔好神咁早就收佢哋個名單。不過, 部份直G會睇教育局次第, 次第3月初至出, 所以直G都好 ...

HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12年免費教育的權利。

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:26
同意,也不見得會有改變「4月尾交直資取錄名單」上教育局日期的機會

你應該正確,是我估錯了,指細再看3月的文章都話只改公佈日期。

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:39
HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12 ...
有邊間刁難既請JM上嚟唱衰佢, 等人出年唔報佢。

little_yolky 發表於 19-3-27 08:38
唔會少咗既, 尖子揀返龍津, 直G都要响waiting list補上, 走既人一樣係咁多。不過, 反而係因為只公布正取生, ...
我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会自行入到,因為尖子唔離場,佢地入哂先輪到你女,whereas而家佢地去左直资,你女机会就大好多。

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:39
HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12 ...
点生死約法?

Yanamami 發表於 19-3-27 08:45
我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会 ...
依家都未必有機會入到...........

Yanamami 發表於 19-3-27 08:46
点生死約法?
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實際上, 就算租樓買樓, 簽咗反口最多撻訂, 你最多收我一年學費做訂金。

我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会 ...

同意,有人歡喜有人愁,但問題是直資多年在課程彈性➕全權收生及時間優先的壟斷形勢之下,只是回歸收生時間大家起跑線一樣公平競爭形勢,也公道。

其實將過去十幾年的畸形現象,正常返少少。

我都係想到這個問題,即只會是尖子/成績好的一批最著數

Yanamami    發表於 19-3-27 10:45

little_yolky 發表於 19-3-27 08:49
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實 ...

咁要睇下有冇直資咁唔要面,同家長上法院各自表述,等法庭判個案例。

bettyay 發表於 19-3-27 08:53
我都係想到這個問題,即只會是尖子/成績好的一批最著數

基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。

認同你看法, 不過中一學位和考生數目是不變數, 所以普通band1生少咗機會入龍頭津中, 相對又多咗機會入龍頭直中, 最大應響一定會是一批不想交學費的普通band1生!(其實, band2生也同樣情況 ! )

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:00
基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。
...

舉個例子⋯⋯DG、spcc收開某某小學級一、二、三,當級一、二、三去官津,他們最終去神津,咁DG、spcc也要搵人讀,這時候一缐小學級456及二缐校級一、二、三便是機會。

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:00
...
所以都係以成績好的先後序而有選擇

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:56
咁要睇下有冇直資咁唔要面,同家長上法院各自表述,等法庭判個案例。
我深信唔會有咁唔要面既直G, 最多係校務處D姐姐仔俾面色你睇而已。反正佢哋生源一定充足, 無需要搞臭自己個名。其實唔駛上法院, 上蘋果就夠了。

Mustrek 發表於 19-3-27 09:03
認同你看法, 不過中一學位和考生數目是不變數, 所以普通band1生少咗機會入龍頭津中, 相對又多咗機會入龍頭 ...

有危必有機,最近多事幫一位朋友計數GHS的學費補助,家庭收入50萬/1年,租樓住,一家四口➕二個父母退休,可以坐低75%減免望全費減免。。。

基本上⋯⋯好多人特別冇乜泡Ek的基層家長,這方面的減免不太認識,需要小學宣傳多些。

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:52
同意,有人歡喜有人愁,但問題是直資多年在課程彈性➕全權收生及時間優先的壟斷形勢之下,只是回歸收生時 ...
對,一定有人歡樂有人愁。不過無論如何,公平咗。雖然成績好,或者家裏有錢可以負擔到直資學費,呢兩樣點都係有著數。兩樣具備,可以任我行,具備一樣,都多了選擇。

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:12
有危必有機,最近多事幫一位朋友計數GHS的學費補助,家庭收入50萬/1年,租樓住,一家四口➕二個父母退休, ...
明白間間直資都有學費補助,不過唔係人人接受被資產照肺!廣東有話:零被人知,莫被人見!

Mustrek 發表於 19-3-27 09:34
明白間間直資都有學費補助,不過唔係人人接受被資產照肺!廣東有話:零被人知,莫被人見! ...

明白⋯⋯但書簿津貼每年都有近21萬個學童申請,但申請直資助學金,可能比書簿津貼更保密,有時候申請咗連子女也不知。

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

我囡同學TOP 1& 2,
最後放棄HYS, GH , 去SPCC & 照駁到入ST MARY (因為IN 完, 好肯定自己得)
兩個只得成績, 樂器/鋼琴雖然8級(唔係演奏級同海外獎等於無用)

‹ 上一主題|下一主題