用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

dorahin 發表於 19-3-25 18:19
係!其實佢哋自己親生女,有一部份冇得直接上去,好慘!讀小學嘅梗係想讀埋佢中學啦!
...

希望日後對協小協中有興趣的家長想清楚,在協小成績中游好惨     

sukitelfold 發表於 19-3-27 16:55
多謝分享!

這分享突然想返協恩妹妹在D1比賽場上的⋯⋯「鬥心」!

先聲明:唔可以打頭、打面都唔得

上年放榜前的7月去協恩新生家長日,完結後,我們二公婆有同一個感覺,整個新生家長會,好像是一個「吹虛大會」,活動部男負責人(好有件頭那個),先吹金紫荊第幾年霸、辯論又點強、第一間學校和Nike合作做PE外套,之後梁校長仲誇,講到教育局督學視學後對佢話:「協恩可能係全港最好嘅女校!」

我們二公婆會後諗,會唔會日日早會咁洗腦㗎,認真的唔想個囡學梁校長咁⋯「欠謙卑」!

其實之後全力扣其他學校,心裡諗扣到同區旅港開平都走,感覺實在太差太差。

待續⋯MCS家長會後感

sukitelfold 發表於 19-3-27 17:43

8月MCS新生家長會,全程9成時間校長solo,一開波便開投影片(PP)講學校理念,全程一小時,20%時間講「Humble」,看出主旨是謙卑,學校威水嘢一句也冇提及,二公婆當然收貨,啱咀型,和EK分享的作風極吻合。。。

純粹分享個人感受。

Pekya    發表於 19-3-27 18:04
Pekya    發表於 19-3-27 18:03

Del

禁通常升中简介都係俾成績表人睇啦~

Yanamami 發表於 19-3-27 18:25
禁通常升中简介都係俾成績表人睇啦~

「新生家長會」喎,全部人註冊咗。

學校簡介會唔講,如何令人知曉!可能唔識表達,又令人感到唔謙卑. 正如EK 網友多分享,令家長長知識兼可以了解多一點.

扣到旅港開平都走?係咪真嘅先?

講事實,如學界體育範疇的紫荊盃,真是由協恩取了連續好多年!如果校長向家長說出教育局外評的評價,因為不會是校長作出來。
最多每人感受校長表達的風格是否合個人style

Sophie0804 發表於 19-3-27 18:16

crystalwsm 發表於 19-3-27 18:36
扣到旅港開平都走?係咪真嘅先?

另外一條小路,點會唔真?!

如果真叻嘅➕努力,好彩又做到鳯頭⋯中二插瑪記、插麥當奴道。

假叻又不努力,中中哋,證明都唔適合外闖,繼續留低,死唔到人,旅港校風又不錯。

條條也是路。。。

聽了兩年簡介會, 感覺一樣 !

Sophie0804 發表於 19-3-27 18:16
好認同你的講法。我睇唔到HY女生點樣唔謙卑囉。HY啲老師有好多都好好,好用心去教好啲女。學校的氣氛令啲學生自律,對自己有要求,能認真自發去練習,同學間互相扶持,努力拼搏爭取好成績,學生大部分好涯得,唔係間間學校可以做到。
所謂咸魚青菜各有所好,啱key咪一拍即合,唔啱咪分道揚鑣。

sukitelfold 發表於 19-3-27 18:50
另外一條小路,點會唔真?!

如果真叻嘅➕努力,好彩又做到鳯頭⋯中二插瑪記、插麥當奴道。

喜歡就好

謝謝你多次分享你對協恩的第一身感受, 真係睇得出你好唔中意呢間學校,尤其是唔中意校長D風格, 不過日久見人心, 你可能走得太急, 睇唔到佢另一面 !
咁你女而家成功轉入MCS, 真係好適合. 恭喜哂又開心哂 !
所以家長真係要自己多了解學校, 唔好只看DSE數據, 又唔好道聽途說 !
而我女在此校就讀得好開心, 師生關係好到朋友咁 !

對於收少了協小學生, 我知道的其實係多年前已落實的政策
當中又係有人 歡喜有人愁, 我個人睇法, 不喜勿打頭 !
咁樣會多左機會比外面合適的學生入來讀, 但親生女就少左一半機會,
我內心其實都好唔中意好唔想, 但又唔可以話佢殘忍, 眼見有成績中下游的協小生讀唔上好慘,
因為此校除左讀書真係非常多攪作, 亦唔會中途勸退學生,
我女話有人連讀3年讀Form 1都可以(我估有理由), 不過最後個學生自己走
而且外面的學校都係咁唔收哂小學部的學生(除左St Mary), 又或者金字塔式cut 走學生,
引致S6時考DSE 少左一半人都有之
而家學校係一刀切 !
如果話學校想整靚個成績表, 咁都一定係啦, 有誰不想?

Png 發表於 19-3-27 19:16
謝謝你多次分享你對協恩的第一身感受, 真係睇得出你好唔中意呢間學校,尤其是唔中意校長D風格, 不過日久見人 ...

謝謝你的持平回應!

多次分享的目的,首先目的是回饋EK,入瑪入協關我鬼事咩?!

在EK分享咁多年,知乜事實講乜事,感受每人不同,我感覺到梁校長自大,有人感受佢有火有衝勁。
各自感受,相信大家也不想EK變成一言堂、報喜不報憂。

sukitelfold 發表於 19-3-27 19:28
謝謝你的持平回應!

多次分享的目的,首先目的是回饋EK,入瑪入協關我鬼事咩?!

真心喜歡報喜又報憂的分享. 條條大路通羅馬,放下走得更遠

smsiu 發表於 19-3-27 19:55
真心喜歡報喜又報憂的分享. 條條大路通羅馬,放下走得更遠

喜⋯當然你們用家做膽去報,我也報協記的喜不少

放下飛得更高

如果要考慮DSE 及入讀學士學位課程,可參考之前有家長的數據分析https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1&page=1

Png 發表於 19-3-27 19:16
謝謝你多次分享你對協恩的第一身感受, 真係睇得出你好唔中意呢間學校,尤其是唔中意校長D風格, 不過日久見人 ...

小女識有人讀三年 F1 後自己走,因為一直有癌症,無法符合升班出席率,甚至考唔齊試,唔知係咪你講嗰位。
‹ 上一主題|下一主題