用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-3-25 20:02
2019/20 F4
chem: chem,math,eng weighting, 去年70 places
econ: econ,math,eng weighting, math 計多啲, ...
PHY DROP 的人最多, 尢其係女仔

TwinWong 發表於 19-3-27 10:15
PHY DROP 的人最多, 尢其係女仔

係呀,好多人驚呢科。所以喺 F3 出卷深啲都好㗎,等同學諗清楚,有心有力先好去讀呀!

little_yolky 發表於 19-3-27 08:49
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實 ...
而家d人直資abcd轉来轉去都係禁抽飛啦,簽左唔可以玩津校啫,無話唔可以抽飛㗎~

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:00
基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。
...

禁又难d啩……龙头直資直唔会退而求其次,唔係做直資為乜喎。

Yanamami 發表於 19-3-27 10:49
禁又难d啩……龙头直資直唔会退而求其次,唔係做直資為乜喎。

我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waiting list入面D人都好猛既。

little_yolky 發表於 19-3-27 10:53
我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waitin ...

正解!

畢竟四直女校,來來去去那班人。。。

smsiu 發表於 19-3-26 19:06
各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校.  ...

好同意你講法, 如果同學投入到協恩的教育方法和認同佢既理念, 你會覺得好好玩, 也有無數exposure機會, 有D更一生受用, 反之,你會覺得返學好忙, 好辛苦, (例如S1 一開學就唔係讀書, 係要玩cheering, 由學姐主導訓練學妹, 又要作口號, 做制服, 做動作, 日日練嗌到力竭聲沙, 仲要參加兩次校內比賽, 贏左冇實際榮耀, 輸左通常會大哭一場! 家長會唔會心痛?覺得好無聊先?!) 咁就唔好揀佢喇 !

其實兩間學校係好唔同style, 亦好易揀 ! MCS更加唔使交學費, 好抵讀, 揀協恩係一定要認同佢理念先得.

建議家長自己做多D 功課, 親身了解下兩間學校的分別, 唔好只睇DSE成績 (其實兩間數據差不多)

adrio    發表於 19-4-1 08:57

little_yolky 發表於 19-3-27 10:53
我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waitin ...

waiting list不等於差過正選,從來都是時勢造英雄

little_yolky    發表於 19-3-27 12:28

Mustrek 發表於 19-3-27 11:15
係, 其實一般學校頭5實力只係叮噹馬頭, 分別只係運氣。

Mustrek 發表於 19-3-27 11:15

絕對同意!!!

特別是走馬看花式的面試!!!

還有, 建議家長先註冊HY, 也一定要去second in MCS, 可以藉此更了解多些間學校, 佢收左囡囡又中意便去HY抽飛

此言差矣~SPCS唔多call waiting, 走左收唔足就算,中途各直資有唔少学生出国,亦唔见嗱嗱林收番d学生填窿窿,真係禁發錢寒就唔会见到呢个现象。

Yanamami 發表於 19-3-27 13:53
此言差矣~SPCS唔多call waiting, 走左收唔足就算,中途各直資有唔少学生出国,亦唔见嗱嗱林收番d学生填窿窿 ...
因為依家佢哋仲有優勢, 走得少丫嘛。而且都唔可以話人發錢寒既, 始終一個學生一份津貼+一份學費, 教學都要有充足資源既, 係咪? 呢D我就好包容。如果唔call waiting, 不如唔好出waiting, 直接出reject好過啦。

老實講, 我哋學校今年DG一個offer, 一個waiting, 我覺得就算收咗waiting果個都唔會差好遠。

little_yolky 發表於 19-3-27 14:02
因為依家佢哋仲有優勢, 走得少丫嘛。而且都唔可以話人發錢寒既, 始終一個學生一份津貼+一份學費, 教學都要 ...
係呀~隔離帖話SPCS係無waiting. 收就收,唔收就完~

YolandaTam 發表於 19-3-27 10:42
係呀,好多人驚呢科。所以喺 F3 出卷深啲都好㗎,等同學諗清楚,有心有力先好去讀呀!
...

我記得老師話好多勉強入的,以為入到會掂,其實唔係,之後都係 drop。你當物理係較深數學應用科,所以唔識解決問題或唔識計數都唔係好啱讀。

香港故事-數字人生:第六集 : 5星星的起跑線
https://youtu.be/NDzZYBa-dj8
兩個HYS 師姐分享

hopelo 發表於 19-3-27 14:39
香港故事-數字人生:第六集 : 5星星的起跑線
https://youtu.be/NDzZYBa-dj8
兩個HYS 師姐分享

優秀尖子都需要各方配合,學生本質,家庭支持,學校,天時地利,缺一不可. 上一屆有位畢業生獲得政府100萬獎學金去Oxford 讀 Linguistic, 難關重重,不斷接受挑戰,才能完成目標.

smsiu 發表於 19-3-27 16:16
優秀尖子都需要各方配合,學生本質,家庭支持,學校,天時地利,缺一不可. 上一屆有位畢業生獲得政府100萬 ...

多謝分享!

這分享突然想返協恩妹妹在D1比賽場上的⋯⋯「鬥心」!

過程的學習及參與可能重要過結果。。。

sukitelfold 發表於 19-3-27 16:55
多謝分享!

這分享突然想返協恩妹妹在D1比賽場上的⋯⋯「鬥心」!

Agree

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:48
個人覺得要倚賴收生制度來提升成績,是一個好失敗的事。。。

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位 ...

totally agreed     
‹ 上一主題|下一主題