用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華2in完有校章, 必收?
樓主: felix_catcat
go

九華2in完有校章, 必收?   [複製鏈接]

la5711 發表於 19-3-26 09:59
原來校長會問自行揀邊間?  
阿囝來緊2nd in, 我地係揀九華自行二喎,點答好呢? ...

請問你星期幾2nd in?

阿囝來緊2nd in, 我地係揀九華自行二喎,點答好呢? ...

你星期幾2nd in?哈哈,同樓上問同一條問題

例如自行有50個位, 學校一定唔止收50人,
因為預防有人取直資位而放棄華仁,
甘究竟小朋友係收生表排第幾位,
而當中中又有幾多生肯等華仁派位,
要講彩數, 只可以講今年直資offer係難過上年

judy 發表於 19-3-25 13:45
我唔信呢啲"有人收到校章,最終是落空了"傳聞。

好奇怪,你唔信親自收到的堂堂校長的明示,却信網上三唔 ...
其實認識既他區自行收咗既九華仔,都無收過校章,所以我估應該係校長特別鍾意嗰幾個先有。

王家爸爸 發表於 19-3-26 10:32
其實認識既他區自行收咗既九華仔,都無收過校章,所以我估應該係校長特別鍾意嗰幾個先有。 ...

請問佢哋有冇2nd interview?

bonniec2000 發表於 19-3-26 10:04
你星期幾2nd in?哈哈,同樓上問同一條問題
星期四

如果是我自己的孩子,當然要誠實回答, 唔鼓勵佢說謊。
就算隱瞞說是自一,校長也揀選咗收你,但去到政府統一派位的篩選時,都係分配俾自一的申請人先,如果自一嘅人被選哂而又有剩餘的學額,可能都會俾校長list裡的waiting同學,再有剩先會俾自二嘅同學,但機會應該很渺茫,尤其係呢種咁受歡迎嘅學校。所以,還是誠實回答可以了。

其實喇沙都己經見左brother喇,大可以用好自豪既語氣照直講囉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

felix_catcat 發表於 19-3-26 13:13

就算隱瞞說是自一,校長也揀選咗收你,但去到政府統一派位的篩選時,都係分配俾自一的申請人先,如果自一嘅人被選哂而又有剩餘的學額,可能都會俾校長list裡的waiting同學,再有剩先會俾自二嘅同學,但機會應該很渺茫,尤其係呢種咁受歡迎嘅學校。所以,還是誠實回答可以了。

自一已收,無可能會派到自二。

自一已2nd in 左,仲去九华2nd in

kkhon 發表於 19-3-26 13:49

妳可以同我八下當年有二見過的同學仔,佢地可是校友之子/有在校兄長?

奥脫福 發表於 19-3-26 13:54
妳可以同我八下當年有二見過的同學仔,佢地可是校友之子/有在校兄長?
细佬有二面?

kkhon 發表於 19-3-26 13:49
我不會把所有雞蛋放在同一個籃子。所謂俾offer都只是口頭講,點都會in自行二,買個保險。 不過就無去in兩間直資男校了。

例如自行有50個位, 學校一定唔止收50人,
因為預防有人取直資位而放棄華仁,
甘究竟小朋友係收生表排第幾位,
而當中中又有幾多生肯等華仁派位,
要講彩數, 只可以講今年直資offer係難過上年

唔會,佢要將名單呈上教育局,個名單無可能超過教育局俾佢嘅位。

奥脫福 發表於 19-3-26 13:45
自一已收,無可能會派到自二。
自一無收呢?

felix_catcat 發表於 19-3-26 17:14

自一無收呢?

見左 brother 都唔收?!

醒目開學勳章

felix_catcat 發表於 19-3-26 13:13
就算隱瞞說是自一,校長也揀選咗收你,但去到政府統 ...

教育局的video說明正取生無論自1或自2都是正取生。不存在先收自1的備取生後才生自2的正取生喎。自1自2只是用作學生選校的先後選擇。學校係收晒所有正取生後有位才收備取生。

judy 發表於 19-3-26 16:52

唔會,佢要將名單呈上教育局,個名單無可能超過教育局俾佢嘅位。

我建議妳睇下EDB隻光碟,以增加對SSPA的認識。

自行分配學位

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part1_clip2-CANT.wmv

自行分配學位的配對

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part2_clip1-CANT.wmv

judy 發表於 19-3-26 16:52
以防想收的学生走左佬又不知道係学生自行一定二,学校的收生名单係排序交超出一倍甚至1.5倍的人數给教育局的。

我建議妳睇下EDB隻光碟,以增加對SSPA的認識。

唔使啦!任何制度都要合乎常識。

學校呈上的,不可能多過佢自行之名額。即是說,佢選的人,如果全入學,一定有位。

如果不是全入學合呢?學校也有備用名單。
‹ 上一主題|下一主題