用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華2in完有校章, 必收?
樓主: felix_catcat
go

九華2in完有校章, 必收?   [複製鏈接]

kkhon 發表於 19-3-26 17:29
以防想收的学生走左佬又不知道係学生自行一定二,学校的收生名单係排序交超出一倍甚至1.5倍的人數给教育局 ...
我知道有後備生, 但唔知有成倍或以上,  真的嗎?

阿仔同學仔報另一家學校,校方同佢講:我會將你摆係個名單上...... 佢即刻到另一直資取回入學證。

bbforever 發表於 19-3-26 17:49
我知道有後備生, 但唔知有成倍或以上,  真的嗎?
Sorry,我意思係正取+后補合共一倍或以上,如自行有50个位,后補生会有50人或以上,每间不同。

其實都無所謂後補生,校方向教局上呈收生排位次序,理論上排幾百個都得,當排前面的學生俾自一學校收左(排九華自二), 就順序收落下一個。派完位,學校才知收到第幾個排名的學生。
所以如果校長出口術,都只能對最前頭約50個學生講,排到六七十,機會雖然好高,但其實校方自己都無法肯定。

la5711 發表於 19-3-26 18:43
其實都無所謂後補生,校方向教局上呈收生排位次序,理論上排幾百個都得,當排前面的學生俾自一學校收左(排 ...
Correct, 所以都睇运气排到自己時仲有冇位補上。

la5711 發表於 19-3-26 09:59
原來校長會問自行揀邊間?  
阿囝來緊2nd in, 我地係揀九華自行二喎,點答好呢? ...
囝囝有個同學仔,當年大埔跨區自一QC,自二九華,2nd in時校長問佢放九華自一定二,佢照直說話因哥哥讀QC,所以自一QC,最後都成功自二九華。

回覆 la5711 的帖子

所以2nd 個list 人數有限:)

首先, 恭喜有得2nd in 的同學仔, 即將在9月成為九華仔了.

2nd in 約50人而已, 不過, 當然會有些人放棄學位, 要了直資或自1收了, 那就會由後備list 自動補上, 所以有些同學無份 2nd in, 但7月放榜跨區都入了, 就是後備, 當然同區亦可以大抽獎入啦.

有人說, 有份2nd in, 但最後入唔到九華, 那就可能係自己排了另一間就自1, 而又收咗囉.

九華今年剛轉了副校長, 開始在學生成績方面都有不同的措施, 當然, 九華的傳統 :自由學習, 學生自主的風氣, 仍不會改變的. 而最吸引的, 是自己俾錢做小班教學, 精英班30人, 其餘4班25人, 中文英文仲係2班變3班上堂, 對班仔來說, 是很好的適應.

同其他男校比較, 看你想仔仔要什麼, 九華音樂, 特別係合唱團, 成績非常好的, 中西樂團都有, 音樂方面的校隊陣容龐大, 而PE 大部份的校隊都在D1 grade 比賽, 相信這兩方面的成績, 只有 DBS 和 LS 可以相比, 大家可自行上網細看.

kacharles 發表於 19-3-28 08:22
首先, 恭喜有得2nd in 的同學仔, 即將在9月成為九華仔了.

2nd in 約50人而已, 不過, 當然會有些人放棄學 ...
學校官方回應

Mustrek 發表於 19-3-28 09:39

學校官方回應

對上一個回帖在十年前?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2177494

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

karymak1234 發表於 19-3-26 08:54
最初以為無機會in

當初吾明遊戲玩法?自一自二係俾你就已選擇的學校分喜愛情度。

2nd in 約50人而已, 不過, 當然會有些人放棄學 ...
點解覺得好似校方回應嘅?

九華家長?

felix_catcat 發表於 19-3-28 13:41
點解覺得好似校方回應嘅?

我都覺得似,因為內容同我見的唔係好同。

sorry,引起誤會!
我仔今年做了九華仔,而如果爸爸係舊生,你就會知道2nd in 是這幾年先有的,同埋會知 2nd in的運作。
我仔上年都有2nd in。

見咁多人有2nd in都驚唔收,即管回應幾句。
經驗分享,想不到似官腔,真抱歉!

https://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?action=compare&entityid=6010
這個網的課外活動資料,相對準確的,可找大概每間學校音樂和體育的活動,PE學界係分D1,2,3組別的,要贏夠一定分數才可留在D1組,否則要降去D2,當然,夠分亦可升組。
音樂就主要係校際音樂節成績,中學都係分第一和第二組別,近年的校際,第一組別已差不多直資天下,津校做得比較好就係LS,九華,BPS,希望幫到大家 ,加油!

kacharles 發表於 19-3-28 15:37
sorry,引起誤會!
我仔今年做了九華仔,而如果爸爸係舊生,你就會知道2nd in 是這幾年先有的,同埋會知 2n ...

囝囝爸爸係舊生?

GREENTEE 發表於 19-3-28 16:27

你好,請問可否看一下甲部的配對?
謝謝!

你是講統一派位?

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part1_clip3-CANT.wmv

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part2_clip3-CANT.wmv

回覆 奥脫福 的帖子

我認為其實大家都係靠估。
囝囝同學仔個爸爸係old boy,佢反而同我講,最Top一定想收的,係唔會有2nd in 的。
‹ 上一主題|下一主題