用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔想入自一,求幫忙分析
go

唔想入自一,求幫忙分析 [複製鏈接]

阿仔剛面試完自一及自二,對自一非常抗拒,話唔想入到(當初問咗幾次佢都話自一放呢間我先去交表),佢好想入自二。希望各位高人幫我分析吓佢入到自一機會大嗎?感謝幫忙。資料如下:

自一及自二均是葵青區band1b中學,
兩次呈分排名:50/150,老師話全級70內係band1。
自一面試表現應該唔算好,因為中文太難,唔識答,有嘗試回答。英文佢話自己識哂,表現得好好。佢返學問過其他都有面試嘅同學,好多都話唔識答,放棄唔答,所以佢話感到自己好大機會會入到自一。但我話依佢呈分排名機會其實好微,但佢真係好抗拒,驚真係會入咗。
   0    0    0    0

mandy1227 發表於 19-3-24 08:21
阿仔剛面試完自一及自二,對自一非常抗拒,話唔想入到(當初問咗幾次佢都話自一放呢間我先去交表),佢好想入 ...

自一係安柱定善德?

如果係呢2間的話, 好老實講呢個排名自行一定二應該入唔到, 宜家諗下大抽獎照排唔後悔。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-3-24 08:59
自一係安柱定善德?

如果係呢2間的話, 好老實講呢個排名自行一定二應該入唔到, 宜家諗下大抽獎照排唔後悔 ...

自一善德,自二李兆基,善德係咪唔會睇校內成績,只睇教育局次第排名?因佢校內排名係25-30左右(5年級校內排名全年平均13/150),呈分排名比視藝音樂拉低。

已經in 完,應該無計可施了。順其自然,考好呈分試,畢業試。如果真係入到又想換,唯有叩門。

mandy1227 發表於 19-3-24 09:13
自一善德,自二李兆基,善德係咪唔會睇校內成績,只睇教育局次第排名?因佢校內排名係25-30左右(5年級校內 ...

絶大部份中學睇全港排名次第。

自二李兆基其實都好憫水, 叠埋心水諗下大抽獎點排位。

b3410 發表於 19-3-24 09:19
已經in 完,應該無計可施了。順其自然,考好呈分試,畢業試。如果真係入到又想換,唯有叩門。 ...

呈三已考完,今次成績理想,即使再被音樂視藝拉低廿幾三十名應仍是band1組別。
之前已去李國寶註冊,本來打算抽飛排返津校條隊,但佢又驚會入善德,但又心儀李兆基多過李國寶,所以想問吓大家入善德機會大唔大,搏唔搏好。

gracelam 發表於 19-3-24 09:25

絶大部份中學睇全港排名次第。

其實我都覺佢個呈分排名呢兩間都機會唔大,所以幫佢報咗幾間直資希望有直資offer係手,呈三萬一失手都唔驚。
當老師知佢有幾間直資offer時(4間都係band1c-2b直資),就同佢講其實佢自行兩間都有機會,而且banding高d,又唔洗交學費,又近屋企,叫佢試吓。我都去咗其中一間直資先註冊,但佢心儀李兆基多d。

請問孩子為什麼不喜歡善德呢?我孩子明年小六,我對這間都幾好印象,街坊都話好

LeeCC 發表於 19-3-24 09:45
請問孩子為什麼不喜歡善德呢?我孩子明年小六,我對這間都幾好印象,街坊都話好 ...

我問佢佢又答唔出架,淨係話唔想入到,我諗係佢自己個人感覺吧,呢間我都覺得好架,d學生乖,校長又貼地,校風良好。但我地點講好,我仔都好堅決話唔想入到。可能佢覺得相對李兆基,善德無乜活動,只著重成績死讀書,怕太谷有壓力。
但我唔明當初交表時點解佢又會話要將善德放第一,當時仲未諗到自二揀邊間,因為佢話間間都唔鍾意,只鍾意基崇。後來我話自二一係李兆基一係可風,佢話咁揀間近嘅啦,反正兩間都唔鍾意 ,我都唔知佢究竟想點

我就係中意佢校風嚴,今年未帶孩子去睇,唔知佢睇左有咩感覺

mandy1227 發表於 19-3-24 09:26
呈三已考完,今次成績理想,即使再被音樂視藝拉低廿幾三十名應仍是band1組別。
之前已去李國寶註冊,本來 ...

你是想
李兆基、李國寶、善德

你既然已註冊李國寶,我覺得無謂搏。在叩門時,手持B1成績,來叩李兆基,加上李國寶在手打了底平常心,成功機會都大。

mandy1227 發表於 19-3-24 09:53
我問佢佢又答唔出架,淨係話唔想入到,我諗係佢自己個人感覺吧,呢間我都覺得好架,d學生乖,校長又貼地, ...

若果你決定去抽獎,又真係完全唔想入善德,面試完主動權已經唔係你手,試下聯絡善德表示你放棄取錄機會~~~

如果到时入咗自一,去叩自二。

mandy1227 發表於 19-3-24 09:53
我問佢佢又答唔出架,淨係話唔想入到,我諗係佢自己個人感覺吧,呢間我都覺得好架,d學生乖,校長又貼地, ...
會唔會係比面試時d氣氛同d艱難的面試題目嚇親?

阿仔剛面試完自一及自二,對自一非常抗拒,話唔想入到(當初問咗幾次佢都話自一放呢間我先去交表),佢好想入 ...

我無去過善德,不過EK呢度見有人講過,好似係咪話善德禮堂有一尊大嘅佛像。你仔會唔會係見到個佛像唔鍾意?或者係見到善德女生嘅校服有抗拒呢?(雖然唔係要佢著)

你是否葵青區小學?以你仔呈一、二排名,自行收的機會應唔大。唔少荃灣區小學生都會自行報葵青,善德算係熱門校,你仔間小學名次比他高的也有唔少人報吧!不過,肯定是b1唔係邊緣人,又真係唔使入李國寶啊!抽獎搏四叔,次選會是甚麼?不是邊緣人,次選兆民/八三,應也穩陣,且兩校亦比國寶好

rulerL 發表於 19-3-24 11:23
我無去過善德,不過EK呢度見有人講過,好似係咪話善德禮堂有一尊大嘅佛像。你仔會唔會係見到個佛像唔鍾意 ...

有帶佢去過善德開放日,佢之前都唔係幾鍾意佛教,但又未算太抗拒,佢好鍾意善德校長,嗰日唔去操場玩攤位遊戲話要留係禮堂同我一齊聽校長講嘢。善德校長有去佢間小學講升中簡介,佢聽咗兩年。

WinnieCatCat 發表於 19-3-24 11:31
你是否葵青區小學?以你仔呈一、二排名,自行收的機會應唔大。唔少荃灣區小學生都會自行報葵青,善德算係 ...

如自行真係唔大機會咁我會搏大抽獎了。我都覺得以呢個呈分排名機會真係好微,所以先考幾間直資攞咗offer係手先。佢面試完兩間自行又話覺得自一好大機會入,所以驚。自二佢話裝到面試分數有幾part滿分。而家考完呈三,知道分數但未知排名。不過相信已穩企band1組別,大抽獎應搏得過吧?

mandy1227 發表於 19-3-24 11:55
有帶佢去過善德開放日,佢之前都唔係幾鍾意佛教,但又未算太抗拒,佢好鍾意善德校長,嗰日唔去操場玩攤位 ...

咁會唔會係朋輩影響?陰謀論啲諗:可能佢好朋友話善德唔好(其實可能自己想入),阿仔又信咗佢講。

rulerL 發表於 19-3-24 12:02
咁會唔會係朋輩影響?陰謀論啲諗:可能佢好朋友話善德唔好(其實可能自己想入),阿仔又信咗佢講。
...

呢樣我無諗過 ....小朋友間傾計我諗唔會識咁陰謀論啩  
‹ 上一主題|下一主題