用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩小學 & St Mary
樓主: pig_mug
go

協恩小學 & St Mary [複製鏈接]

運動叻去HY , 小學學界成績可參考http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/pri/ks.htm

兩間都難抽,加油

協恩中學只收一半協小學生,正常st Mary 一條龍上中學,就唔駛咁煩。

回覆樓主

樓主小朋友係協幼?如係,老師有無話小朋友點?適唔適合協小?如果不能做到1/4叩門生(因為通常有20個自行入,我估做到頭1/4已夠),我諗抽st mary更好吧?

1998Ruby1998 發表於 19-3-25 20:39
回覆 picamama 的帖子

中學部就的確運動叻,但小學就應該未係。不過小學合唱團好好,今年好似擊敗兩間女私 ...

這是朋友從學界體育協會得來的列表,列出各區小學的學界體育成績。在未有九龍南區(2018年9月才設立)以前,DGJS 和協恩小學已經分別在九龍西和東稱霸二十年。她們的體育成績是一直伸延到中學。此外協恩中學則已經連續三十四年拿下學界體壇最高榮譽的中銀紫荊杯(前身是奧米加玫瑰杯)。

hkpapa852 發表於 19-3-25 16:13
hm......我只知協恩中學係D1常客, 但協恩小學呢......

通常中學勁小學都不會太差,運動成績好不好有時係個氛圍的問題,如果學校重視和鼓勵自然多人参予成績好,人才要自少培訓。好似民生小學近十年開始重點培訓田徑隊,到中學剛收成果,三年內由D3升上了D1。

pig_mug 發表於 19-3-23 18:14
如果有得揀, 你地鍾意邊間多D?
係咪2間都好谷?協小女孩會唔會活潑王d, St Mary 斯文d?
...
協小6學生要和外面學生同一日INTERVIEW HY中學..對上一年校長話收協小4X人,

ST MARY,你入讀到小6畢業就唔洗煩升中, 仲有ST MARY 中學及公開試成績一向非常好,

catf2 發表於 19-3-26 12:55
協小6學生要和外面學生同一日INTERVIEW HY中學..對上一年校長話收協小4X人,

ST MARY,你入讀到小6畢業就唔 ...

如果以升中為最大考慮,咁當然揀St Mary,不過都唔易抽。

倒想知道一個坐唔定的小朋友能否每日練波/水一兩個小時?

mcl203 發表於 19-3-25 19:47
小學階段可以唔使理~~~

D1 係中學學界體育比賽, 港九地域,多項體育比賽,D1=第一組別,係最高組別既 ...

謝講解,明白了。

回覆樓主

見大家好多都會將協恩同運動連埋左,咁係咪協小都會力谷運動精英?咁佢地D學術都好谷呢?
咁另外,St Mary係咪只谷讀書? 有咩課外活動?  

回覆 MrBeast 的帖子

完全可以。

回覆 pig_mug 的帖子

看過今年協小籃球學界比賽, 係強,但比起協中卻有一段距離(協中係超勁的),都覺得好奇怪,可能因為協中會特別收其他小學的籃球精英,協中的教練勁加特訓,協小學生又要應付升中及呈分試。

協小雖好,但直升中學不容易,就算學校吾谷,家長小朋友都吾敢鬆懈吧。
St Mary 應該音樂、朗誦都有,不過不是強,仲有校舍附近好像雜D同污糟D....

抽協小好像容易D.

HY用家
我會話唔止本身已經運動音樂叻的人先合適HY
相反, 學校兼顧學術之餘係會發掘一般小朋友的潛能
令有潛質的學生在運動音樂或其他方面有所發展, 係幫到學生建立自信

HY校風鬆D學生活潑D, ST.MARY嚴D學生好斯文
如果係小學呢兩間比我選,我都選ST.MARY, 一條龍唔使煩
除非自己個女真係坐唔定好怕悶, 要好多課外活動比佢放電,咁HY會啱
‹ 上一主題|下一主題