用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 安全感弱
go

安全感弱

喺屋企正常小朋友一個
返學唔出聲唔一齊玩
做咗評估,未有訓練
最近老師話開始有對答,同埋聲線大聲咗

但社交仍然弱,怕陌生,同媽媽分離吓都喊。趁而家未訓練,其實邊類訓練最有用?

回覆 mrs.3845 的帖子

我小朋友同你小朋友一樣, 屋企正常, 但返到學校唔講野, 已經好一段時間. 想請問有無做左D乜小朋友願意同老師講夥?

回覆樓主

bbans 發表於 19-3-25 13:33

我小朋友同你小朋友一樣, 屋企正常, 但返到學校唔講野, 已經好一段時間. 想請問有無 ...

未詳細同老師了解呀。但返學唔出聲就真係好頭疼,明明就是識嘅

mrs.3845 發表於 19-3-27 22:25
未詳細同老師了解呀。但返學唔出聲就真係好頭疼,明明就是識嘅

(emoji)

kittycan 發表於 19-3-26 11:11
有冇去下d 興趣班等佢慣下呀?我仔仔初時堂堂都喊到死,要忍住一野走唔好又tum 又呵,依家去上堂無喊啦(emo ...

去分離班會一開始喊,之後冇野,笑住放學。去興趣班只要家長陪佢都好肯玩。但返n 班入學校始終喊

kittycan 發表於 19-4-2 19:25
呀…咁可能真係唔鐘意番學

有諗過下年轉校,並已經獲得取錄,但又擔心佢重新適應會更加封閉。

bbans 發表於 19-3-25 13:33

我小朋友同你小朋友一樣, 屋企正常, 但返到學校唔講野, 已經好一段時間. 想請問有無 ...

兒子之前一樣,是anxiety 及選擇性失語症, 睇兒童心理學家及(emoji)校就好了