用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長做律師考直私或扣門會否吃虧?
go

家長做律師考直私或扣門會否吃虧? [複製鏈接]

聽朋友講話學校不喜歡收家長做律師的小朋友,怕惹麻煩,是否真有其事?不過,學校不是喜歡有專業人士做義工,幫吓手嗎?現在考直私和扣門都要填家長職業(我暫未想到哪一家不用填)。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

事實yes or no,會影響你決定直接取消申請?
如果明知係(if!) 你都係決定搏一搏,又何必自尋煩惱呢?

答返你問題,我無聽過

無聽過家長做律師唔受歡迎,只要小朋友叻,家長職業不是重點

蝦米豬 發表於 19-3-23 10:53
聽朋友講話學校不喜歡收家長做律師的小朋友,怕惹麻煩,是否真有其事?不過,學校不是喜歡有專業人士做義工 ...

找租客或業主就會 律師無cost,動不動就出律師信。

回覆 蝦米豬 的帖子

事不關己, 我閉咀了, 避免誤會, 但講到排隊打尖都出律師信的又似乎扭曲晒成件事, 但又會唔會係針唔拮到肉唔知痛呢? 定係真係就算唔好彩盲左都唯有嘆句上天註定? 當時是有向老師先釋出善意, 但反應是好像無事發生過. 官方做野係咁的, 好多時如果你係弱勢社群, 你就會投訢無門, 佢就啋你都傻, 好似近期的SPSS事件, 如果得你一個學生和家長申訢, SPSS會致歉嗎?

小乖豬 發表於 19-3-23 13:59
回覆 蝦米豬 的帖子

當年小女讀幼稚園時, 在學校課室內被一男同學推跌撞到檯角, 致右面下眼角附近有約1吋 ...

出得律師信, 「背後很多閒言閒語, 而班主任也明顯把我們視作麻煩學生和家長」應該預了吧!

醒目開學勳章 王國長老

99dogdog 發表於 19-3-23 14:41
出得律師信, 「背後很多閒言閒語, 而班主任也明顯把我們視作麻煩學生和家長」應該預了吧!
...

係囉,為左咁出律師信,俾我都會疏遠呢個家長,怕左佢

小乖豬 發表於 19-3-23 13:59
回覆 蝦米豬 的帖子

當年小女讀幼稚園時, 在學校課室內被一男同學推跌撞到檯角, 致右面下眼角附近有約1吋 ...

前車之鑑,正正解釋左老師點解怕晒律師家長.

Charlotte_mom 發表於 19-3-23 14:44
係囉,為左咁出律師信,俾我都會疏遠呢個家長,怕左佢

仲有,原來律師信咁唔值錢,一陣個女被打尖,被搶玩具/食物,被責備都隨時收信!

回覆樓主

唔係取決職業取決於氣場,額頭作住法庭見的,好難唔令人生畏

站在學校立場,無論發生什麼事,家長最好忍一下,息事寧人,免老師麻煩,但我覺得這樣反會助長拽學生的不良行為,問題只會越來越多。

biffkwok 發表於 19-3-23 15:06
站在學校立場,無論發生什麼事,家長最好忍一下,息事寧人,免老師麻煩,但我覺得這樣反會助長拽學生的不良 ...

我覺得跟校方反映意見,釋出善意去溝通都有助改善問題,達至雙贏;但用強權施壓要令對方屈服既話,問題不但不能解決,更會令關係更差!呢啲係好基本待人處事既態度!

出律師信,同下下報警的家長有乜分别,我係家長都怕左佢,好難怪人地怕左你

醒目開學勳章 王國長老

legolas625 發表於 19-3-23 16:03
出律師信,同下下報警的家長有乜分别,我係家長都怕左佢,好難怪人地怕左你 ...

又咁講,如果話怕左律師,咁一樣怕左警察(同一道理)

聽過有男教練摸左小女孩一下,之後家長就出律師信俾教練,教練走去話俾其他家長知,好像好冤屈咁,其他家長就話:摸一下渣 喎,洗吾洗出律師信....
我明白出律師信反效果仲大,但我亦明白有好多人真係會得吋進尺,早前"me too" 事件已證明了小朋友真的好容易受傷害,D衰教練不會第一日見小朋友就不停摸小朋友,一定係"循序漸進","摸一下渣喎" 絕對不是籍口。

如果那教練真的無心,又駛乜怕個封律師信。 同我講這件事的朋友最後講句: 怪不得學校咁怕律師家長....

以我的認知,律師信不是一出就等於受指責個個人要即刻坐監,亦可以話只係一面之詞。  其實教練們、老師們、校長們應該要好識防範誤會發生、事情發生後應該要嚴肅認真處理,家長們就吾駛報警或出律師信吧。

GreenMaDad 發表於 19-3-23 18:01
聽過有男教練摸左小女孩一下,之後家長就出律師信俾教練,教練走去話俾其他家長知,好像好冤屈咁,其他家長 ...

行得正企得正,當然唔會怕封律師信啦!但香港人最怕係麻煩,又要上court,又要請律師辯護,時間精神都花喺法津上,學校又點會鐘意律師家長呢!

Forgetmenot999 發表於 19-3-23 19:10
行得正企得正,當然唔會怕封律師信啦!但香港人最怕係麻煩,又要上court,又要請律師辯護,時間精神都花喺 ...

咪係囉,係怕煩同惹官非啫,有常識都知「收律師信不是一出就等於受指責個個人要即刻坐監」啦!
‹ 上一主題|下一主題