用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 凱莉山學校涉欠租兩個月 業主追$11萬兼收舖 ...
樓主: miriam
go

凱莉山學校涉欠租兩個月 業主追$11萬兼收舖 [複製鏈接]

Misaki88 發表於 19-3-24 15:05
漢鼎?

是呀,見過它的校車,是大旅遊巴,學生人數可能不少

MrBeast 發表於 19-3-24 11:19
唉,原本香港教育工業是優勢,正苦愛理不理任人混水摸魚,lurg 水為實,真的有些感慨。
km 個case, 正苦其 ...

教育唔同其他商業生意,如果失敗執笠影響唔簡止投資人喺經濟上嘅損失,仲會對起碼幾百人即時影響,唔容易隨時轉校嘅學生。所以搞教育生意嘅責任比商業生意巨大得多,政府更應該收緊對呢類學校批出牌照,有需要對呢類學校要求提供數年營運按金,萬一學校有任何問題,政府都可以插手,保障學生有時間順利過渡到其他學校。若果唔夠錢搞學校,咪搞補習社囉!

近年多咗人混水摸魚,捉到家長心理,藉着辦學校搵錢,早排朗思祟正事件只係冰山一角,正正暴露咗呢個問題,睇嚟會陸續有來。

poonseelai 發表於 19-3-24 15:19
是呀,見過它的校車,是大旅遊巴,學生人數可能不少

呢間學校嘅背景殊不簡單,莫講話工貿大廈,用停車場做校舍都應該可以批出到學校牌照

picamama 發表於 19-3-22 19:56
Campus真係係商廈中,平時去附近公園玩堂操埸。二萬一個月學費都有人捧場,真係有班好desperate 要入國際 ...

如果用公眾運動場、公園等設施,無論做任何活動(包括課堂)都需要申請、申報用途及收費,用嚟上堂應該違規。之前某團體租公眾運動場搞收費活動冇申報都被告上法庭。

miriam 發表於 19-3-22 17:31
個腦轉數唔夠快

未必轉數唔夠快,可能冇其他學店嘅人際網絡咁好,肯借個殻出嚟齊齊揾錢啫。

Soundervolt 發表於 19-3-24 20:11
教育唔同其他商業生意,如果失敗執笠影響唔簡止投資人喺經濟上嘅損失,仲會對起碼幾百人即時影響,唔容易 ...

怪只怪好多家長对本地教育無信心,這些新校容易入D。第一次見到報纸報導mount kelly收生已經好奇怪,年頭開記招,就話9月可開學,唔係話,校舍未有,牌照未有,但收過百萬debenture, 但照樣有人去。漢鼎比較低調,唔覺唔覺攞埋牌照,無操場無乜活動空間一樣收得貴。在香港,教育相關的真好賺。

SingMom    發表於 19-3-25 10:37

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 19-3-24 20:41
未必轉數唔夠快,可能冇其他學店嘅人際網絡咁好,肯借個殻出嚟齊齊揾錢啫。
...
轉數夠就搵到超平價校舍喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

Mount Kelly 除了在好兆年後面,在佐敦近官涌還租用一商廈作校舍,真的見到也覺得滴汗。在英國的Mount Kelly 應該沒有過問香港的辦學事務,此乃一大敗筆!
此外英國著名女校Wycombe Abbey已經鐵定今年九月在田灣辦學,並租用了田灣一商場改裝校舍而成。

JBI1604 發表於 19-3-25 04:56
Mount Kelly 除了在好兆年後面,在佐敦近官涌還租用一商廈作校舍,真的見到也覺得滴汗。在英國的Mount Kell ...

是否NAIS之前租用但之後告欥那個商場?
剛看到報導是同一地點,亦有議員反對,現已確定開到?

JBI1604 發表於 19-3-25 04:56
Mount Kelly 除了在好兆年後面,在佐敦近官涌還租用一商廈作校舍,真的見到也覺得滴汗。在英國的Mount Kell ...

Wycombe Abbey HK會唔會只收女生? 無論本地或國際學校,校園活動,唔通唔需要PE? 始終冇一個屬於自已既獨立校舍(特別租貸校舍)變数風險太大。好生意被大幅加租点算?

Wycombe Abbey UK in Buckinghamshire vs Wycombe Abbey HK in Tin-Wan (Shopping Arcade).....

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 19-3-24 20:34

如果用公眾運動場、公園等設施,無論做任何活動(包括課堂)都需要申請、申報用途及收費,用嚟上堂應該違規。之前某團體租公眾運動場搞收費活動冇申報都被告上法庭。
你令我有不好的聯想

Arabellahk    發表於 19-3-25 14:19
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Soundervolt 發表於 19-3-25 10:59
Wycombe Abbey HK會唔會只收女生? 無論本地或國際學校,學生應該需要課堂外其他校園活動空間,唔通唔需要P ...

Wycombe HK是男女校,大家見Harrow咁成功有利可圖,發現自己個校名在亞洲咁值錢,就急不及待過來開埋一份,其實很多是「franchise 」形式,不要以為真的是香港「分校」,好似Mount kelly咁,真係所托非人。

Soundervolt 發表於 19-3-25 10:59
Wycombe Abbey HK會唔會只收女生? 無論本地或國際學校,學生應該需要課堂外其他校園活動空間,唔通唔需要P ...

此乃星島新聞之最近之報導

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1967617-教育-【教育點評】威雅搶灘落戶+「穩陣」策略致勝

網上也流傳了WA 早前在港舉行的招待會的花絮,有許多舊生及子女在英國原校就讀的現役家長也有出席。
留意在港的WA將會是以私立男女小學的型式營運。對於我個人而言暫時並無太大吸引。

JBI1604 發表於 19-3-25 12:06

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1967617-教育-【教育點評】 ...

原來低調很重要,但私校最大考慮仍是校舍問題

JBI1604 發表於 19-3-25 12:06

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1967617-教育-【教育點評】 ...
牟利定非牟利機構?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 19-3-25 11:22
你令我有不好的聯想
妳點聯想唔重要, 人地有人脈解決到問題就得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-25 12:32
牟利定非牟利機構?

private school, presumably not non-profit

poonseelai 發表於 19-3-25 12:37
private school, presumably not non-profit

如果係非牟利已經可以向政府申請校舍,仲使乜租田灣商場咁兜踎?凱莉山情況一樣,就算非牟利註册,亦都可以利用不同巧立名目方法將錢落袋,只不過唔可以賺盡。

poonseelai 發表於 19-3-25 12:37
機構係咪牟利都好, 相信攪個班都唔係"茂利"

Soundervolt 發表於 19-3-25 12:48
如果係非牟利已經可以向政府申請校舍,仲使乜租田灣商場?凱莉山情況一樣,就算非牟利註册,亦都可以利用 ...

叫佢搵人結盟, 如變做: 天總。凱利山, 玫瑰崗。凱莉山咪得囉!

再唔係,九龍有不少無乜名氣私小可以幫手,如馬理信。凱莉山

Arabellahk    發表於 19-3-25 14:20
‹ 上一主題|下一主題