用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 凱莉山學校涉欠租兩個月 業主追$11萬兼收舖 ...
go

凱莉山學校涉欠租兩個月 業主追$11萬兼收舖 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

凱莉山又出事...........班學生點算.................

凱莉山學校涉欠租兩個月 業主追$11萬兼收舖

香港凱莉山(Mount Kelly)在柯士甸道好兆年行二期租用的學校辦事處,被指自上月開始欠租,業主昨日(21日)入稟高等法院,要求收回涉案的辦事商舖,並向相關公司和租約擔保人追討11萬港元的欠款。

原告是涉案商舖的業主Fidelity Realty Limited,兩名被告依次是涉案商舖的租戶Mount Kelly International Limited和租約擔保人Wong Chung Martin。公司註冊處資料顯示,次被告曾出任首被告的董事,但他剛於今年1月15日辭職。

入稟狀指稱,涉案商舖位於好兆年行二期地下高層,原告於2017年11月30日與首被告簽訂兩年期的租約,以每月5.5萬港元把該商舖租給被告,而次被告於同日簽訂文件擔保首被告會支付所有款項給原告。不過,首被告自今年2月開始欠租,原告曾三次發律師信向兩名被告追討欠租,但仍未收到欠款,原告因此決定終止租約和收回該舖位。   
   0    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-3-22 17:17
凱莉山又出事...........班學生點算.................

凱莉山......

呢個辦學團體就蠢啦, 每個月用咁大舊錢去租商廈辦學, 一早學人咁借縠, 用1千幾百租地方, 就唔駛攪到今時今日咁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 19-3-22 17:17

咁平租嘅(emoji)成二萬個月學費

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:29
凱莉山......

呢個辦學團體就蠢啦, 每個月用咁大舊錢去租商廈辦學, 一早學人咁借縠, 用1千幾百租地方, 就 ...
個腦轉數唔夠快
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

picamama 發表於 19-3-22 17:30
尖沙咀區可以咁平租先勁丫

miriam 發表於 19-3-22 17:32
尖沙咀區可以咁平租先勁丫

其實佢想平, 領展大把死場可以平租俾佢, 到時一家便宜兩家著

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:34
其實佢想平, 領展大把死場可以平租俾佢, 到時一家便宜兩家著
希望有關管理層睇到

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:34

唔夠Class喎,點收貴學費

Yanamami    發表於 19-3-22 20:15

miriam 發表於 19-3-22 17:31
個腦轉數唔夠快

笑咗....

回覆樓主:

又去找葉議員

回覆樓主:

印象中佢收debenture, 之前女艺人告佢

辦事處姐,campus 其實係邊,好似係kowloon bay 見過過banner

MrBeast 發表於 19-3-22 19:07
辦事處姐,campus 其實係邊,好似係kowloon bay 見過過banner

辦事處咁細嘅數都唔夠錢交租,咁校舍更可想而知.....

好似九龍湾校舍過唔到消防,唔係只得尖沙咀校舍?

Campus真係係商廈中,平時去附近公園玩堂操埸。二萬一個月學費都有人捧場,真係有班好desperate 要入國際,過下冷河學好英文再轉其他

回覆樓主

點解收咁貴學費,有d咁嘅管理

乜学校?孤陋寡聞未听过……

picamama 發表於 19-3-22 17:47
唔夠Class喎,點收貴學費

工廈都可以收貴學費啦!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

picamama 發表於 19-3-22 19:56
Campus真係係商廈中,平時去附近公園玩堂操埸。二萬一個月學費都有人捧場,真係有班好desperate 要入國際 ...
你講起先記得消防唔批單野

picamama 發表於 19-3-22 17:30

我都想問,應該唔係校舍?否則唔會咁平?

‹ 上一主題|下一主題