用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 19-3-25 07:44
又唔使將老師個角色放到咁大嘅, 遇到好老師 可能叫做事半功倍, 等於你事業上偶然遇到一個好老闆。 但同一 ...

請看我回IloveJJ 的信息。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 19-3-25 07:46
你同另一位網友一樣, 將發生過喺自己身上嘅事變成咗定律

並非只是自身經驗,是邏輯,自身經驗,其他人經歷和其他閲讀材料。整體來說就是見識。

當然,並不是數學物理,總有例外。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-25 02:20
一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽 ...
燒到紅紅當然難息,未著dd水就撥息,甚至更本冇著過

IloveJJ 發表於 19-3-24 09:59
我小學至初中數學都好好,你呢題超過咗程度!

呢題好簡單JAR。。。

其實我想知道如果小朋友已經响數學上冇咩成功感同興趣, 再不斷叫佢補習做練習, 係咪會仲幣?? 佢之前係每星期2堂, 其餘時間只肯做學校功課, 有段時間試過要佢每日做多15-20分鐘, 佢都好唔願意, 應該點好??

IloveJJ 發表於 19-3-25 08:51
我知你講一,只係你無留意我一直係講二啫!

睇返最前,我係回應有人問,細路唔喜歡數學,係咪因為遇到既老 ...

我講1,你講2,我就是發覺唔啱,才出上文。

2係好主觀不會有定論,大家同意1便可。

我覺得好老師對學好數學是相當重要的。教得好,學生先會明,明左先做得好,做得好,分數高,解題快而准才有成功感。
我仔試過79分,重要考試80幾分,但佢都不會唔喜歡數學 ,佢到現在都覺得數學好好玩,好有挑戰性,佢如果計數準確的話可以取98分。我仔的數學分數雖然飄忽,但數學老師說他根基打得好。

所以,如果我是樓主,先去尋找好的數學老師。數學不求甚解不停做,短期可能分數會高,但長遠來講,其實將問題積壓。

Osiana    發表於 19-4-22 08:55

回覆 babywoman 的帖子

我仔嘅問題係上堂明道理, 但轉頭又唔記上心, 下次做時又忘記, 不過耐唔耐問吓佢又識笞喎, 其實有時係初小嘅題目都有呢個問題......
好似時鐘..... 如果問佢每小時幾分鐘? .....呢啲定理, 佢一定答到, 但到考試佢竟然借位係將100-?分鐘囉...
到睇卷時問佢你唔識計呢題咩?  佢會話我識....咪咁計囉, 不過唔知考試時點解計錯, 死未!! 呢啲情況好多吓....

回覆 哈利媽 的帖子

即明白道理,理解到,但唔小心?唔小心,我都研究緊點搞。
考試 前有冇計時做卷?
呈一時,我只針對亞仔平時做得唔好的找題俾佢做,覺得有時啲簡單嘢應該都得啦,點知,考得歷史最差。聽佢講錯啲 乜,真係投降兼無言.......
所以,呈二呈三,我都會找卷俾佢做,由頭做到尾,計時,當現場考試咁。呈二比呈一好好多,呈三未考。

哈利媽 發表於 19-3-25 09:11
其實我想知道如果小朋友已經响數學上冇咩成功感同興趣, 再不斷叫佢補習做練習, 係咪會仲幣?? 佢之前係每星 ...

如果你純粹以要有成功感和興趣去衡量孩子做不做一件事,最後其實是你能否包底那件事的後果。

IloveJJ 發表於 19-3-25 08:51
我知你講一,只係你無留意我一直係講二啫!

睇返最前,我係回應有人問,細路唔喜歡數學,係咪因為遇到既老 ...

在於你哋認為子女出生,最緊要係快樂既目標來講係無問題,但我既目標就唔係咁,所以我認為唔可以。

Xxxxx

你知我崇尚自由平等。刻苦耐勞,有 motivation 就會做。

MrBeast 發表於 19-3-25 08:50
燒到紅紅當然難息,未著dd水就撥息,甚至更本冇著過

所以撻着火是非常重要。未見過對學習有著火之心的人是未必了解的。

shadeslayer 發表於 19-3-25 02:20
一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽 ...

學校可以楝學生同老師」,點解學校會肯揀/用第二位導師

但老師是學校請的,所以要選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。」如上述第二位導師情況,家長可以控制嗎

話別人插咀,咁你不是其他人嗎?你算不算是好霸氣加好無禮貌?

我都認好老師對學生是有正面幫助,但我問你識唔識人教中、小學,是回應你「選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。」睇法,但你就走去講「你知道官津以外,係有其他學校呵。」、「你可能不知道有好多學校可以楝學生同老師。」的不相關事。

私人機構請人都會請錯人,做事能力與面試時所說不一樣。你覺得中、小學人不會嗎?

校長覺得好(楝老師),是否學生覺得好?尤其是否教得好識得教?學生喜歡的老師又是否學校高層或校長喜歡的老師

如你能多d教中、小學,你會知道真實是「選老師不能掌握」只睇好唔好彩及機會率。

你女是好運,有你做佢阿爸/媽,有$讀「其他學校又好彩先遇到「猛人做導師」、立即著火,能力特飛猛進,之後才遇到「沒有那個好」的第二位導師,否則若先遇第二位導師,可能起不到火之餘,還攪到不想返學/參加「例行公事

shadeslayer 發表於 19-3-25 11:51
所以撻着火是非常重要。未見過對學習有著火之心的人是未必了解的。

點著把火(inspiring)我明亦非常同意,但未點著火之前,遇到唔好嘅老師就話唔喜歡/輕言放棄,我覺得除非係幾歲細路仔,否則好幼稚膚淺。不過我知有錢就是任性,我呢d草根唔會明。
‹ 上一主題|下一主題