用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!  

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:09
唔係感唔感情的問題,係:

Education is not the filling of a pail but the lighting of a fire?

唔識英文唔回應,費時攪錯

IloveJJ 發表於 19-3-24 22:22
我自己覺得咁樣好啲,因為老師係不明朗因素。

仔大D,到大學,研究院,老師(教授)更重要。沒人提點,沒有學習對象,但又學得好好,係天才了。

俊馬也要伯樂,不能少看老師的重要性,唔係話你話好啲唔好啲問題。

可能你仔同你未遇過伯樂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-24 23:16
唔識英文唔回應,費時攪錯

得幾隻字,唔識咪查字典囉,阿仔唔識又咪係查字典。

呢句係鬼佬名言,我不敢翻譯。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 19-3-24 23:15
三分鐘咪电視广告时段禁耐~

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:18
仔大D,到大學,研究院,老師(教授)更重要。沒人提點,沒有學習對象,但又學得好好,係天才了。

俊馬也 ...

Elenalan 發表於 19-3-24 22:58
咁其實呢種「喜歡」都幾膚淺,不過年紀好細嘅小朋友都容易係咁,我女3、4歲時話鍾意普通話朗誦,原因係好 ...

The lighting of a fire in students.  要意會。 Someone to look up to, someone you admire, someone you want to become him/her one day.  

唔係老師鼻子好高嗰種。

我回 Ilovejj 話齋,大學老師,研究院 supervisor,律師 PCLL 後跟師父,俞大老師俞重要。

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:29

The lighting of a fire in students.  要意會。 Someo ...

我明你講乜(inspiring 方面),但我認為未至於去到因為遇到個差/冇料嘅老細(老師)而「不喜歡」果科,呢d我同我妹讀postgrad都經歷過,最多係轉跟另一位。如果因為跟著個唔好嘅老師就放棄自己一直喜歡和追求嘅學術興趣,我覺得係膚淺,或者未諗清楚自己想要乜。

IloveJJ 發表於 19-3-24 23:03
你越問越遠,究竟想點?

Elenalan 發表於 19-3-24 23:39
我明你講乜(inspiring 方面),但我認為未至於去到因為遇到個差/冇料嘅老細(老師)而「不喜歡」果科,呢d我 ...

一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽然 center 重視,找了一位猛人做導師,阿女立即著火,阿女能力特飛猛進,課餘討論時事國際形勢,看 economist.

年多後導師北上開荒,其後2年換了導師沒有那個好,但阿女的興趣一發不可收拾。

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:18

俊馬也 ...

咁去到大咗咁深入既,又唔同了!嗰時你讀既科,當然就已經係你既興趣啦!
而且我咪講咗,遇到好既老師係好,但呢啲唔係你自己可以控制既因素,自己既學習如果要建基响呢啲因素,咁人生就太多無法控制既地方了!
再講,好既老闆都好重要啦!難道遇到唔好既老闆,又無興趣返工了嗎?
我教仔,分:應做既事、要做既事、想做既事。應做和要做的事,無論是否想做,都要盡力做好。人有太多不是想做而要做既事,不能索性而為。
老實講,我係唔欣賞而家嗰套隨孩子喜好而作任何決定既自由主義的。

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:22
得幾隻字,唔識咪查字典囉,阿仔唔識又咪係查字典。

呢句係鬼佬名言,我不敢翻譯。

你都唔敢翻譯,我呢啲查咗字典都一定掌握唔到真正意思,我教我仔睇電視遇到唔識,好想知就查,無所謂就由佢

ar_mak 發表於 19-3-24 23:24
你咁樣教細路都算衰,不過我仲衰,我話你睇下人地食一支煙要幾耐?

其実我無教过佢地大大下考oral, 佢地要講两分鐘野,觉得“渡分如年”,游水比賽时差-秒天同地……我自己都唔知三分鐘有幾耐……大概係煎-塊厚牛扒时间?

ar_mak 發表於 19-3-24 23:39
八卦囉.

我係完全唔明白,點解香港有最少1/3既學生係討厭數學. 追查落去,似乎係幼稚園果度出左問題喎.

我有另一個仔係十分喜歡數學的。我認為佢哋都係天生。
就好似有人一見到數字就覺得悶,有人一見到就喜歡。
我自己都係喜歡數字,例如電話號碼、密碼,係完全唔駛寫低。食飯夾錢唔會攞計數機。計完數會開心有滿足感。

不過回應你有關幼稚園教育,我認為唔係關幼稚園教育事,係關家庭教育事。
我自己的確細細個已培養佢哋文字方面,睇書、講故事、認字,而的確無响日常生活用同樣比重來接觸數學,例如:讀車牌、買賣。

幼稚園正規教育入面,數學並唔少,亦有趣過語文。有興趣可以去睇一下教育局出既內容。

Elenalan 發表於 19-3-24 23:39
我明你講乜(inspiring 方面),但我認為未至於去到因為遇到個差/冇料嘅老細(老師)而「不喜歡」果科,呢d我 ...

贊成!

回覆樓主:

又唔使將老師個角色放到咁大嘅, 遇到好老師 可能叫做事半功倍, 等於你事業上偶然遇到一個好老闆。 但同一個老師或者同一個老闆唔會陪足你一世, 係咪冇咗嗰個老師你就唔讀 或者冇左嗰個老闆你就轉行呢? 答案係人都知啦。

shadeslayer 發表於 19-3-25 02:20
一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽 ...

你同另一位網友一樣, 將發生過喺自己身上嘅事變成咗定律

sylsylwen2007    發表於 19-3-25 15:01
Yanamami    發表於 19-3-25 08:31

IloveJJ 發表於 19-3-25 07:27

咁去到大咗咁深入既,又唔同了!嗰時你讀既科,當然就已經係 ...

嘩,我同你好似, 我又係成日同個仔講要清楚乜嘢係應該做,同乜嘢係自己想做。
係office 我見到有些人張枱永遠好乱, 做嘢完全唔識分先後次序, 應該要處理先嘅唔做 , 走去做埋曬啲無謂嘢, 搞到原本唔急嘅都變成urgent, 跟住佢又亂曬唔知点算。
呢啲做人做事嘅態度, 真係要自細好好培養

IloveJJ 發表於 19-3-25 07:27

咁去到大咗咁深入既,又唔同了!嗰時你讀既科,當然就已經係 ...

1。好老師影響學生至深,好老闆影響員工至深。

2。在沒有好老師好老闆時,如何自處。

1同2是兩個問題兩件事來的。1是客觀的命題。無論你認為1是好是壞,無論你個人喜好如何。

我講的是一。

IloveJJ 發表於 19-3-25 07:34
我有另一個仔係十分喜歡數學的。我認為佢哋都係天生。
就好似有人一見到數字就覺得悶,有人一見到就喜歡。 ...

Yanamami 發表於 19-3-25 07:32
其実我無教过佢地大大下考oral, 佢地要講两分鐘野,觉得“渡分如年”,游水比賽时差-秒天同地… ...

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊