用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-3-28 18:44

老老實實,唔係SUB 數字,公式記來做物鬼呢?

「唔係sub數字,公式記來做乜」。。。我再睇,你呢句真係好得人驚。公式不是sub數再transform得來的,數學不是sub數,每條式背後有原因。

Elenalan 發表於 19-3-29 08:47
「唔係sub數字,公式記來做乜」。。。我再睇,你呢句真係好得人驚。公式不是sub數再transform得來的,數學 ...

你誤會了,SUB 數係指真SUB 數字出數字答案,唔係REPLACE VAR 呀。

好似 V^2 - U^2 =2AS 果類呀。

BTW, P MATH 就係好多呢D REPLACE VAR 野喎,唔駛咁反感牙?

retriever 發表於 19-3-29 08:52

你誤會了,SUB 數係指真SUB 數字出數字答案,唔係REPLACE ...

你一時話sub, 一時又話derive, 一時又replace var, 我只知你講果d不是真正「derive」,冇俾式就唔識計,亦要花時間左調右調做一d同幾何原理無關嘅動作,去應付98年之後嘅考試模式 (而且一定唔夠97年之前嘅尖子考生計得快,因為人地明白透澈仲記到熟)。可能係考試改革嘅悲哀,考生都係無辜的。不過,喺你聽到人地係讀女校或「呀媽教數」時,請不要用你98年後考生嘅有限理解去批評別人,或一句,「out C」去限制數學思考空間,學無止境呀老弟。

retriever 發表於 19-3-29 08:52

你誤會了,SUB 數係指真SUB 數字出數字答案,唔係REPLACE ...

邊有反感,我都話我冇讀P maths, 我同你講HKCEE A. Maths, 你同我講HKALE P maths

Elenalan 發表於 19-3-29 09:02
你一時話sub, 一時又話derive, 一時又replace var, 我只知你講果d不是真正「derive」,冇俾式就唔識計,亦 ...

喂,唔通喎。

你哋話唔背唔夠快,係指考試嘛,RIGHT? 咁我講唔可以用無俾既公式,都係指考試,無咩數字答案,所以背公式無咩,又係指考試。

你而家講學無前後,不論歐思,呢個我認同,係講學習,但已經唔係講考試,咁你係搬龍門喎。

至於“呀媽教數”,女校長語重深長已指出男女學數既“普遍” 差異,呢個係客觀事實,佢就係想教女同學學數時 “唔好咩都背”。

retriever 發表於 19-3-29 09:21
喂,唔通喎。

你哋話唔背唔夠快,係指考試嘛,RIGHT? 咁我講唔可以用無俾既公式,都係指考試,無咩數字 ...

冇心搬龍門,我一向唔係死兜死撐嘅人,你睇我留言就知。

當你話考試唔俾用冇提供嘅式,咁你咪97或之前嘅past paper都因為「out C」唔做? 當年點預備會考?

你用你嘅方法去應付98後嘅考試,再聽冰山一角嘅人口述或訪問去論斷女校/女人教數嘅「普遍性」,而從來冇認真了解你口中傳統女校嘅學生當年點學數,你只睇/聽到表面人地熟悉公式,就以為背等如死背,但俾份97前或80年代卷你,你因為冇俾公式而唔識做。如果你要證明你果種學數或應付考試嘅方法係優於「女校」或「女人教數」,我諗你失敗了,但唔係你問題,只係HK教育制度和考試改革問題。我只希望你不要道聽塗說,放開限制去了解。

Elenalan 發表於 19-3-29 09:39
冇心搬龍門,我一向唔係死兜死撐嘅人,你睇我留言就知。

當你話考試唔俾用冇提供嘅式,咁你咪97或之前嘅p ...

你似乎仍然係誤會既LOOP 裡面...

我既解釋唔係証明我邊年考公開試, 係指出唔駛"背好多", 因為記得重要一條已夠 (其他FORM 都係用一個關係). 正如你講, 明白個幾何關係, 果一條都唔駛背, 係記得!

BTW, REPLACE VAR 唔駛分係HKAL P MATH 定 HKCEE A MATH, 呢個係技巧而已. 正如你講, 學無前後, 不論歐思!

retriever 發表於 19-3-29 09:50

我既解釋唔係証明我邊年考公開試, 係指出唔駛"背好多", 因為記得重要一 ...

我果句唔係回應你講replace var, 係回應你話我對pure maths反感,而我地一直講緊係HKCEE嘅A. Maths

retriever 發表於 19-3-29 09:50

我既解釋唔係証明我邊年考公開試, 係指出唔駛"背好多", 因為記得重要一 ...

你唔使證明你邊年考HKCEE, 因為大家已經知喇。d公式其實明左就好易記,唔好假設「記」就係死記,就係辛苦。我現在都可以輕鬆計到當年d A. Maths, 因為學左嘅知識係自己,唔係短期記憶為應付考試。

IloveJJ 發表於 19-3-29 09:57
我完全唔記得你哋講嗰啲公式。

我係考92年會考A. maths既,原來98年間始提供公式?

你咁大方承認係92年考生,一陣又俾R君話妳老佢咁多

92年拎D唔一定不比98後拎B差,因為你當年要識嘅嘢一定比98年後嘅多

IloveJJ 發表於 19-3-29 09:57
我完全唔記得你哋講嗰啲公式。

我係考92年會考A. maths既,原來98年間始提供公式?

我唔係話列左d式出來係教育制度改革失敗,我係話「試卷唔提供公式」就唔識計先至失敗。我年代學三角幾何數,係老師畫三角形去教sine cosine tangent原理, 每條式係三角形derive出來,唔係R君講果d試卷提供"standard"公式左調右調去derive出來。所以,我地嘅老師要我地澈底明白三角原理,唔係sub數唔係計functions。明左亦好易記,記熟就計得快。就算偶爾記漏,我仍然記得個三角形,諗起老師點樣教三角形就好易記得番,多年後今日我仲識畫圖識計,唔會只得番「物」和「物物」。

retriever    發表於 19-3-29 12:06

Elenalan 發表於 19-3-29 11:53
我唔係話列左d式出來係教育制度改革失敗,我係話「試卷唔提供公式」就唔識計先至失敗。我年代學三角幾何數 ...

98年後提供公式,好易令考生以為trigo係幾條公式左調右調,有俾公式就識,冇俾就話out C唔識,令本來已經唔願去明白三角原理嘅學生,更加依賴公式去應考。甚至多年後,即使讀埋純數,都只係記得sin A+sin B係一個「物物」product, 冇圖形畫面。

Elenalan 發表於 19-3-29 11:53
我唔係話列左d式出來係教育制度改革失敗,我係話「試卷唔提供公式」就唔識計先至失敗。我年代學三角幾何數 ...

想問下你SIN A + SIN B 係咪又直接畫圖去推呢?

retriever 發表於 19-3-29 12:07
想問下你SIN A + SIN B 係咪又直接畫圖去推呢?

sin (A+B), cos (A+B), tan (A+B)呢d可以畫三角形去derive條式。
cos2A=1-sin2A (2=square), 可以畫三個正方形用Pythagoras formulas去解釋。
唯獨sinA+sinB唔可以直接畫圖解釋,所以我一開始咪問你sinA+sinB如果唔俾公式你,又唔去記,你係咪考試時先列式左調右調?

Elenalan 發表於 19-3-29 12:23
sin (A+B), cos (A+B), tan (A+B)呢d可以畫三角形去derive條式。
cos2A=1-sin2A (2=square), 可以畫三個正 ...

所以我正奇怪你問SIN A + SIN B 既公式, 因為我由始至, 只知有一條 SIN(A+B) 公式 (當年我係記得喎), 所以你地話要記"好多" 公式去考數, 我摸不著頭腦. 我只知道可用我已有既數學知識去推, 如怎樣 SIN(A+B) --> SIN A + SIN B.

剛剛上網睇返SIN(A+B) 個VISUAL PROOF, 實在好簡單易明, 唔記得當年老師有無咁說明, 不過真恭喜你當年有個咁有心教你地數學既老師.

不過話說回頭, 上到P MATH 或高等數學, 已經傾向符號化, 不是簡單二維畫圖可解釋.

retriever 發表於 19-3-29 12:40
所以我正奇怪你問SIN A + SIN B 既公式, 因為我由始至, 只知有一條 SIN(A+B) 公式 (當年我係記得喎), 所以 ...

你自己碌番你上面原文(我唔係為拗而拗,唔cap圖,君子亦不要後期編輯),你上面話sin (A+B)係考試時「基本」會俾嘅 (我立埸係,明左個三角形原理,就算俾唔俾呢條公式都應該識計),跟手你又話印象中sin (A+B)係HKALE (唔使拗,你去hkeaa睇資料,或睇網友post果d)。我一直話我年代數學考試冇俾公式,學三角幾何由畫三角形教起。如果試卷冇提供sin(a+b)呢條你覺得「基本上」要俾嘅式,你又唔去記sin A+ sinB, 我咪問你點去計? (你只不斷答用冇俾果d就out C, 唔識)。

然後你又大言女校或女人教數嘅弊病,但设有基本sin (A+B)條式你又有藉口唔識計,你個ground喺邊?

Elenalan 發表於 19-3-29 12:54
你自己碌番你上面原文(我唔係為拗而拗,唔cap圖,君子亦不要後期編輯),你上面話sin (A+B)係考試時「基本 ...

我個GROUND 係腳板底,哈哈!

咪就係唔駛背”好多” 公式囉!

retriever 發表於 19-3-29 12:40
所以我正奇怪你問SIN A + SIN B 既公式, 因為我由始至, 只知有一條 SIN(A+B) 公式 (當年我係記得喎), 所以 ...

多謝你讚賞我校老師,我一直以為老師所教方法係最基本,係原則性問題,唔係咁教咁學可以有其他方法?
‹ 上一主題|下一主題