用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 九龍城區校網校風好的中學
go

請教 九龍城區校網校風好的中學

如果著重以校風,冇興趣運動音樂, band one 頭至中成績,大家會點排
旅港 聖家 丘佐榮 銀禧 黃芴南 九真

drfight 發表於 19-3-22 13:53
如果著重以校風,冇興趣運動音樂, band one 頭至中成績,大家會點排
...

點解無迦密?

...

同華英

cf1126 發表於 19-3-22 18:41
點解無迦密?

因為迦密華英係必然之選 而家吾識排呢幾間 吾熟悉

queen180307 發表於 19-3-22 19:21
同華英

迦密華英很喜歡

drfight 發表於 19-3-22 19:24
迦密華英很喜歡

估唔到今年自行黃笏南和銀禧申請人數都多過迦密,唔知派位會唔會多咗人保守

你諗住填乙部?band1头至中唔会揀邱同真光……乙部諗清楚头三个志願点排紧要d, 派得再差你都会去叩门了……

cf1126 發表於 19-3-22 19:28
估唔到今年自行黃笏南和銀禧申請人數都多過迦密,唔知派位會唔會多咗人保守
...

利申我都係九龍城網,我自行考銀禧同協和,銀禧無2nd in, 協和都有機,我個band1B, 深水涉跨KL3網。
見到自己學校最精英班自行都報黄,貪佢校舍新,反而無嘜人欣賞迦密。但黃D中文DSE都幾得人驚,可能因受搬校影响,好多人信回止跌回升。
我其實係黄笏南舊生,當年完全不出名,現在硬件给引人,簡介会家長見到設施都嘩嘩声,其他学校我也無資料。

...

冇興趣音樂就不要選黃笏南,因為黃很看重音樂。有錯請指教

goodboy1 發表於 19-3-22 20:47
據聞邱屬1B,唔易入。不過,就比較少人提及。
吓……唔係化……1B?真要问下hkpapa.

queen180307 發表於 19-3-22 19:52
冇興趣音樂就不要選黃笏南,因為黃很看重音樂。有錯請指教

咁又未必
成間學校幾百人,一定唔會個個對音樂有興趣啦
可能諗多左

starry_night 發表於 19-3-22 21:33
咁又未必
成間學校幾百人,一定唔會個個對音樂有興趣啦
可能諗多左

但學校規定學生要有一種音樂,無興趣就唔想小朋友花時間。
個人想專注學業,純粹個人看法。

Yanamami    發表於 19-3-22 21:40

...

Btw, 祝樓主入到心儀中學

回覆 drfight 的帖子

我排銀禧,旅港,丘佐榮,黃芴南,聖家,九真

drfight 發表於 19-3-22 19:22
因為迦密華英係必然之選 而家吾識排呢幾間 吾熟悉

如果無寫都計,除左迦密華英,唔爭在加埋喇沙瑪利諾培正聖羅撒,另加幾個跨網位九華,曾記。

goodboy1 發表於 19-3-22 20:47
據聞邱屬1B,唔易入。不過,就比較少人提及。

唔係嘛.....丘中係B1b咁驚

hehered 發表於 19-3-22 22:46

我排銀禧,旅港,丘佐榮,黃芴南,聖家,九真

是否銀禧校風及成績較旅港好小小

我只是按我自己的喜好,除了聖家,其餘5間我之前也去過簡介會,我中意銀禧較樸實,學生較平民化,較貼地,令人舒服,而旅港也不錯,校長學生較自信,丘中令我最深刻,問10個同學10個都讚校長好,人情味濃,令人感動。黃芴南硬件四正,男女校也是我的首選,以上純是個人感受