用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 培僑vs王錦輝 上邊間好 ?
go

請教 培僑vs王錦輝 上邊間好 ? [複製鏈接]

兩間都有去註冊 但還未選定!不考慮地點情況下 求指點!
   14    0    0    0

201708070605 發表於 19-3-22 09:31
兩間都有去註冊 但還未選定!不考慮地點情況下 求指點!

培僑傳統d,體育運動多,目前成績好d。wkf應該英文好d,去中國以外嘅機會多d。睇你自己鍾意乜,沒有完美的學校。

培僑的課程應該深過WKF

謝謝 如大學考慮外國留學 邊間更好呢?

deco99 發表於 19-3-22 09:47
培僑傳統d,體育運動多,目前成績好d。wkf應該英文好d,去中國以外嘅機會多d。睇你自己鍾意乜,沒有完美的 ...

pkc 吾傳統, 中西薈萃。

assado 發表於 19-3-22 11:38
pkc 吾傳統, 中西薈萃。

我覺得同wkf比較,教學方式學校秩序等方面傳統d,但培僑本身唔係好傳統,係各方面都比較balanced比較全面。如果係我,應該會揀培僑,但每個人諗法唔一定一樣。

deco99 發表於 19-3-22 11:44
我覺得同wkf比較,教學方式學校秩序等方面傳統d,但培僑本身唔係好傳統,係各方面都比較balanced比較全面 ...

我都是選 pkc 。

回覆 201708070605 的帖子

WKF 英文語境相對較好,如會出國升學,我會選 WKF。

201708070605 發表於 19-3-22 10:54
WKF高中有NSS同GCE-AL兩條路選擇

PKC高中有NSS同NCUK IFY兩條路選擇

GCE-AL係國際性認可升讀大專既公開資歷之一, 更係英國所有大學直接認受既公開試

NCUK IFY係由指定個2X間英國同海外大學聯辦既大學銜接課程, 相關資歷基本上主要只可直升上NCUK聯盟既大學, 其餘海外大學對呢個銜接課程認受性有多少呢? 不肯定

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

培僑都有IAL(International A-level)
https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=134&atid=2441&lan=1

培僑書院中學部今年開始設立國際課程,容許二十名升中四生,兼修中學文憑試及IAL,成績優異的學生可於中五應考IAL,有望提早一年入大學。除海外升學以外,學生可用文憑試成績經聯招或以IAL成績經非聯招報讀本地大學,提高入讀心儀學系的機會。

培僑升大學四條: DSE / IFY / IAL / 校長免試推薦計畫(清華/北大等內地及英國大學)

Sing13 發表於 19-3-22 15:18
培僑都有IAL(International A-level)
https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=134&atid=2441&lan=1
呢個安排要非常小心.

正常雙學制學校, 係要求學生只選修一種課程

PKC呢個安排, 係要學生同時修讀NSS同IAL, 有以下問題要考慮:

1. 開辦IAL係咪正式俾EDB接納咗呢?
2. IAL係中五考的話, 咁應只能係中五時以IAL既成績去考大學, 中六再考DSE時, IAL成績已變到去年成績, 好似已經唔可以再同時用嚟申請海外大學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-22 15:33
呢個安排要非常小心.

正常雙學制學校, 係要求學生只選修一種課程

我既理解是IAL 應該是俾頭個批學生入外國名校. (例如上文中既學生)

IFY 是保證中後個批學生入英國大學. (以上年成績來睇, 全部都入世界排前100既大學)

如果海外留學經費不足, 亦可行校長免試推薦計畫入內地大學.

Sing13 發表於 19-3-22 15:43
我既理解是IAL 應該是俾頭個批學生入外國名校. (例如上文中既學生)IFY 是保證中後個批學生入英國大學. ( ...
國內大學免試推薦計劃, 唔係培僑獨有, 全港中學都可以參加

hkpapa852 發表於 19-3-22 15:52
國內大學免試推薦計劃, 唔係培僑獨有, 全港中學都可以參加

培僑每年都有人入清华/北大,我唔知道其他中学是否如此.

校長免試推薦計畫中,  有一間比較特別既是寧波諾丁漢大學, 上年都有學生入讀.

https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=134&atid=3053&lan=1

依間全英教學, 可以選擇兩年在中國讀, 兩年去英國讀.(比直接在英國讀平唔少, 而且學校排名世界前100,  讀完四年,再升上去讀英國或世界名校既學生都唔少.)

Sing13 發表於 19-3-22 16:15
但培僑每年都有人入清华/北大,我唔知道其他中学是否如此.
校長免試推薦計畫中,  有一間比較特別既是寧波 ...

每年都有"國內大學免試招收香港學生"既安排

https://www.edb.gov.hk/attachment/sc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2019/way.pdf

當中主要分三條隊:

1. 校長推薦 (唔駛睇成績, 基本上友好學校, 或傳統名校既校長推薦的話, 9成都入到)
2. 按照DSE成績去決定是否取錄
3. 報考體藝箱目既學生, 一樣按DSE成績去取定是否取錄, 但要求較低

寧波諾丁漢大學 呢間大學, 不在免試招生既大學名單中

hkpapa852 發表於 19-3-22 16:26
每年都有"國內大學免試招收香港學生"既安排

https://www.edb.gov.hk/attachment/sc/edu-system/postsecon ...

• 本年度有8名十二年級學生已透過「校長實名推薦」計劃於2017年底或2018年初獲清華大學及寧波諾丁漢大學取錄,入讀其2018-19學士學位課程。

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1

我都沒仔細研究依間大學,覺得如果只是想拿英國大學沙紙,咁樣讀法真是平國際學校好多. 以16年計, 可以平超過200萬.

Sing13 發表於 19-3-22 16:15
但培僑每年都有人入清华/北大,我唔知道其他中学是否如此.
校長免試推薦計畫中,  有一間比較特別既是寧波 ...
請問要考全級第幾名才有這機會?

babycute2009 發表於 19-3-22 18:11
請問要考全級第幾名才有這機會?

Sorry,我唔是培僑家長,所有資料來自于學校網站及升中簡介會.

201708070605 發表於 19-3-22 10:54

wkf
‹ 上一主題|下一主題