用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇今時今日既華仁小學
樓主: szeti
go

大家點睇今時今日既華仁小學   [複製鏈接]

回覆樓主

認識陳岡校長,知佢為人係點,睇完報導得啖笑

pekovian 發表於 19-4-3 18:12
認識陳岡校長,知佢為人係點,睇完報導得啖笑

當幫我哋賣廣告!lol

回覆 Moonlight819 的帖子

不了解整件事就不要亂評價别人!我是華小學生家長,新聞一出校長已經立刻回應!整件事就是斷章取義⋯⋯!陳校長是一個有承擔的人!有心辦好教育家長們都可以感受到!

alankany 發表於 19-4-3 21:48

不了解整件事就不要亂評價别人!我是華小學生家長,新聞一出校長已經立刻回應! ...

好明顯他不是華小學生的家長,不用回應一些質素低的人!

回覆樓主:

你是華小家長當然偏幫!我們外人客觀只會看証據,六年走十八人,七人還學期中走,我親人也是教津校,只有上層(多是校長)太衰忍不到期末才中途走,因多數不能即時找到教藉,更好笑是出的考試測驗卷更是校長自己、校程發展主任及科主任等多人看過和簽名,出事就迫老師出來道歉,真的賤得無朋友;很多校長也是對家長和下屬完全兩個樣,看看之前東華迫到老師着紅衫跳樓的那校長看來也不似那麼賤吧!不要那麼天真高質素家長!

Moonlight819 發表於 19-4-3 22:06
你是華小家長當然偏幫!我們客觀只會看証據,六年走十八人,七人還學期中走,我親人也是教津校,只有上層( ...
校長無可能全校的考試卷都看得十分仔細,至於panel 主任有冇責任又係另一回事。

alankany 發表於 19-4-3 22:25

都不知道你唱衰陳校長有什麼好處?估計誰用錢買你來唱的吧?可憐,什麼都不知道 ...

佢自己都講咗他不是華小家長,根本不需要理會他!  清者自清!

alankany 發表於 19-4-3 22:25

都不知道你唱衰陳校長有什麼好處?估計誰用錢買你來唱的吧?可憐,什麼都不知道 ...

你說得對!說校長做得不好對我沒任何好處!我客觀分析和你意見不同就是收了錢?你真是太可憐了!

回覆樓主:

各位華小家長您對即將搬的新校舍有冇好期待呢?

我唔係家長,不過係二十多年前的畢業生,而且陳校長係華仁書院時教過我,唔知有冇人話我偏幫呢?
其實批評陳校長的人有沒有看過學校的回應? 有冇了解雙方的説法? 如果只聽一面之詞,或純憑感覺判斷則有欠公道。

做得老師就要有個好榜樣俾學生,中途劈炮唔做我覺得非常不負責任。

呢度係網上討論平台, 幾時變咗華小家長/畢業生圍爐取暖區?
唔支持既就係左一句"質素低"右一句"收咗錢"?

希望只係代表少部分華小家長/畢業生

回覆樓主:

樓主嘅題目係華小現在怎樣,不如大家分享下?
我特別喜愛學校主張反思過程,全日制後更有一堂係on反饋,這點其實很多直私津校沒有,而且它沒有缺點制度,反而著重鼓勵,使學生多建立自信,同埋校長上場後推行多左體藝活動,不只像一些直私著重為學校攞獎博名聲,而係要看怎樣建立健全體格。最正係學校佢高年班嘅STEM唔係一般嘅STEM,而係點利用它去解決社會問題,這些對培養小朋友素質很重要

noverzero 發表於 19-4-4 10:06
呢度係網上討論平台, 幾時變咗華小家長/畢業生圍爐取暖區?
唔支持既就係左一句"質素低"右一句"收咗錢"?

正是,真的見識到華小有部份家長的質素!真的恐怖!竟更有人說什麼學期中辭職的老師是不負責任,簡直和之前駡東華老師為什麼在學校跳樓的人不相伯仲!

回覆樓主:

理性統討論本來冇問題,但係'局外人'知啲唔知啲,斷章取義, 淨係相信 報紙,那我就無話可說!

我係樓主, 大家都成年人, 話題出於求意見及討論, 大家都有小朋友, 不同角度不同觀點多方面討論空間, 善意討論才是孩子好傍樣, 提供讓心儀華小既家長有參考價值既真實資料.
唔該各位.

回覆 Minion98 的帖子

多謝你, 把話題引回正軌.

szeti 發表於 19-4-4 13:05
回覆 Minion98 的帖子

多謝你, 把話題引回正軌.

回覆樓主

這個時候出一些甚麼負面新聞,有點奇怪,是否有心人在大抽獎前,別有用心,其實只看華仁小學在14 區內,本身已經是大抽獎的首選,你捨自然有人會取。
‹ 上一主題|下一主題