用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇今時今日既華仁小學
樓主: szeti
go

大家點睇今時今日既華仁小學   [複製鏈接]

cathynana 發表於 19-4-1 12:58
回覆 youngoldboy 的帖子

陳校長係華小做校長後,學校改革中文科,高小使用校本課程,程度係深咗,但更mat ...

hohoho888 發表於 19-3-21 16:38
ic
我仲以為是相反, 仲以為是小學部交左比中學後中學部反而交唔出成績tim...
但奇怪既係入得番中學部既應該 ...

我都識入唔返華中去左鄧鏡波,因為佢成績好好好差,通常好尾!

回覆樓主

大家點睇呢單新聞

emilyhmw 發表於 19-4-3 01:46
大家點睇呢單新聞

感覺係校長真係有做野
至於誰是說非只有校內人士先知啦!

adriantai 發表於 19-4-3 08:56
感覺係校長真係有做野  
至於誰是說非只有校內人士先知啦!
Apple 好似呢排日日都講唔同學校,誰是誰非我想要當時人先清楚。不過校長就好似公司CEO, 要管理老師,只要過程合理公道其實也沒什麼好説。

回覆樓主

份考卷出題形式超越考核範圍,只教看圖作文但考命題作文。科主任點可能唔知。得老師要寫道歉信,好似唔關科主任事咁,學校又真係唔夠承擔

noverzero    發表於 19-4-3 09:57

回覆 adriantai 的帖子

睇完昨日爆濟記已覺得得啖笑。生果報繼續揾學校staff 講幾句內幕,呢個系列肯定長有長做過愛回家。

篇野好長... 同埋作文題原來家長好可以"好有原則",
原來而家家長可以參與咁多, 唔知第日我會否變成咁...

如果有上老師心聲睇, 又如果APPLE 無野好寫, 上去搵料都可以夠佢寫一年, 根本間間學校都可以做一個專題..

回覆 hohoho888 的帖子

小學生而家遲交功課仲有冇寫手冊? 其實老師遲咗交卷校長出信比距係唔係真係有問題?

回覆樓主:

咁早學校已經有通告回應. 只要是華小學生大家都知道陳校長是一個怎樣的人, 不用回應.

emilyhmw 發表於 19-4-3 01:46
大家點睇呢單新聞

又一垃圾校長!學校怎會好?

回覆樓主:

我覺得生果報寫出嚟嘅投訴,其實未必係校長有問題啊,出warning letter 其實是否過份嚴格,定係有d老師真係要有信motivate, 好難過啊,佢舉d例子好片面

vlming88 發表於 19-4-3 12:08
咁早學校已經有通告回應. 只要是華小學生大家都知道陳校長是一個怎樣的人, 不用回應.
...

冇錯,校長同副校長都係好有愛心同想將學校攪好。 記者大造文章,唔知內情嘅人就片面批評,個人覺得教師不可能經常無理脫課同比學生睇ETV,校長梗係要做嘢。咁老師就賴落壓力同精神度?校長都有壓力,對住成班家長同各式各樣嘅學生,點交代?學校又唔係唔比老師請病假,有理據嘅學校有請代課,而老師都冇話被迫走,病完後咪返學囉!根本係個別老師行為問題,仲敢向報章投訴~

回覆樓主:

聽過朋友講,做名校老師同屋村學校老師好吾同,d 家長個個專業人士或者大把秘書幫手投訴學校,做校長咪首當其中,佢都有壓力,所以名校紀律校方自己都要執得正d啦,我反而覺得個校長幾好吖

回覆 KUDOS 的帖子

非常同意。有人share 咗華小今早的通告(學校給記者的回覆)比我,我發現好多地方報紙都沒有講。了解完整件事後我完全唔覺校長有咩濫權。
有冇華小家長可以講下你哋嘅睇法?

youngoldboy 發表於 19-4-3 13:44

非常同意。有人share 咗華小今早的通告(學校給記者的回覆)比我,我發現好多地方報紙 ...
同意。報紙應該連人地回覆也登出來,根本係度斷章取義,借題發揮。

回覆樓主

好心生果報早d登呢篇嘢啦~應該係交統一表前登~等我哋呢d非常心儀華小嘅人大d機會吖嘛~

youngoldboy 發表於 19-4-3 13:44

非常同意。有人share 咗華小今早的通告(學校給記者的回覆)比我,我發現好多地方報紙 ...
其實生日報放錯版面, 應該放係C1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

WinCube 發表於 19-4-3 14:21
好心生果報早d登呢篇嘢啦~應該係交統一表前登~等我哋呢d非常心儀華小嘅人大d機會吖嘛~
...

又係喎衰鬼!

其實通告有D地方都值得學生、家長反思。
例如通告説「人總有機會犯錯犯錯,學校教導學生做錯事要認錯,向受影響的人致歉或尋求原諒, 校長和教師都以身作則⋯⋯」。

當然,報紙唔會見到以上內容啦。
‹ 上一主題|下一主題