用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:應該是時候作全面提升
樓主: MNIF
go

MNIF 發表於 19-3-21 14:01
我係背誦派,練習派。閲讀不是我杯茶。

欣賞你的勇氣

一直有看樓主的主張由幼背誦古文, 原來是指背大經大典,  即是包括那些? 論語你說長可能不合普通小朋友, 那是指弟子規此類? 請賜教.      然而我有點奇怪樓主公子為何現在P3才開始背詩詞, 而不似我們一般幼稚園已背唐詩三百首 (因比論語等更易背) ?   
我自己2個因婆婆 (我媽媽) 覺得好玩, 2,3歲開始都有叫他們背唐詩同弟子規, 當時只全文會知大意, 不會逐字懂. 到幼稚園小學現大的已中學都有不同的剖析去遂字學, 是學文言文的一部份,  我都覺得此類背誦詩詞對小朋友是唱歌, 好易上口的, 背了有好處, 不過現代中文要能力的比此類只靠背誦的記憶更廣, 所以對我來說, 背古詩經典只可以說是學中文的一部份, 不能算是全部啦.   

Cheeselover 發表於 19-3-22 07:09
莫說八十首,小女願意背八首,足矣,學校只教兩三首,蜻蜓點水,我有跟她讀一下,教她什麼是押韻,韻腳, ...

你真係好心做壞事,本末倒置。你女詩都未有讀幾遍,就教結構。我係你個女都走夾唔送。
要一個小朋友不喜歡閲讀好容易,只要你每次比本書佢睇,睇完做份閲讀心得。
以後小朋友就厭倦閲讀。
網友啊,改變吓思維啦,我建議你有空去讀一讀「朱熹」
寫嘅「朱子易論」,字數不多,一千字左右。是我教小朋友如何思考嘅入門書。

Cheeselover 發表於 19-3-22 07:09
莫說八十首,小女願意背八首,足矣,學校只教兩三首,蜻蜓點水,我有跟她讀一下,教她什麼是押韻,韻腳, ...

推介呢類古詩圖典書,全彩色有插畫,白話解說淺白(當然未必每字譯得精準),我女6歲都睇得明亦好鍾意睇,佢鍾意自然會成日睇,會識背。佢見到書局有類似嘅書都會叫我買,屋企都有5,6本。
除了唐詩宋詞,元曲漢賦四大家都值得俾小朋友讀。我特別喜歡元曲,故事吸引,不下莎士比亞。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

HaYi    發表於 19-3-22 09:20

MNIF 發表於 19-3-22 09:10
你真係好心做壞事,本末倒置。你女詩都未有讀幾遍,就教結構。我係你個女都走夾唔送。
要一個小朋友不喜歡 ...
一時手快,寫錯書名,錯把「朱子易論」寫成周易本義。我已修正過來。朱子易論在網上可以找到,一千字左右,結尾最後一句是「此學者所當知也。」

HaYi 發表於 19-3-22 08:26
一直有看樓主的主張由幼背誦古文, 原來是指背大經大典,  即是包括那些? 論語你說長可能不合普通小朋友, 那 ...
你的誤會是可以理解嘅。正如我叫仔去補習社進修高階數學,原意係我仔對學校所授的課程已經不能滿足佢,同我講討厭數學。我明白佢嘅難處,數學係好具彈性嘅,不能規定甚麼年紀就要學甚麼程度。但其成年人不明白,以為我個仔數學唔掂,要去補數。令小兒不快,小朋友天性都是愛認叻。但又不能錯怪其他人。確實「補」字真是有補救,補不足的意思。
又如人家問我你仔成績不錯,讀甚麼課外書?我話佢主要背誦經典。
咁係咪三字經啊?我仔都有讀過吓。
我都唔知點答佢,我怕講出來會嚇死佢,或者可能背後話我係儍嘅。
所以讀書最好讀完整本,才不會斷章取義。
休息一下,稍後再答你。

MNIF 發表於 19-3-22 09:59
你的誤會是可以理解嘅。正如我叫仔去補習社進修高階數學,原意係我仔對學校所授的課程已經不能滿足佢,同我 ...

你仔學校數學不能滿足,不如出去學奧數!
我細仔係覺得學校數學好悶,我俾佢去出面學奧數,佢覺得有趣味,亦唔會俾人話係補數,因為知佢唔係學學校嗰啲。

IloveJJ 發表於 19-3-22 10:55
我細仔係覺得學校數學好悶,我俾佢去出面學奧數,佢覺得有趣味, ...

我都有買奧數練習俾呀女放假玩下, 出去學又要使筆錢, 或者等佢大d先。

Elenalan 發表於 19-3-22 11:11
我都有買奧數練習俾呀女放假玩下, 出去學又要使筆錢, 或者等佢大d先。

我有奧數練習架,但我呢個細仔唔喜歡自學,鐘意老師教,所以咪唯有嘥錢囉!

MNIF 發表於 19-3-22 09:59
你的誤會是可以理解嘅。正如我叫仔去補習社進修高階數學,原意係我仔對學校所授的課程已經不能滿足佢,同我 ...
我讓小兒背誦儒家經典,道家經典,佛教經典等等都是早教一部份,除此之外,還有聴古典音樂,莫扎特,貝多芬,韋華弟等等天才音樂家嘅作品,中樂亦有梁祝小提琴協奏曲,黃河大合奏,古琴同粵曲也有,審死官,帝女花,再折長亭柳等小調。再來聽琴辯音。培養敏鋭嘅聴覺同多元化嘅音樂細胞。全部都是只聴不會作解釋。只能用心領會,凡是經典作品,高層次嘅東西,只能意會,不能言傳。
孫悟空想學法術,佢師傅只係在孫悟空頭上打左三吓,表面上是係鬧佢,實情係叫佢今晚三更半夜去找他傳授
法術,孫悟空明白師傅心意才能學㑹七十二種變化。
射鵰英雄傳周伯通教郭靖九陰真經,只背不解釋。
郭靖自知生性蠢笨,亦老老實實去背,不作提問。
通過背誦真經,不知不覺間被高層次嘅思維激活郭靖左右腦,一旦大腦潛能打開,威力強大。
射雕有人當武俠小說䏲,但內行嘅人就有不同看法。
凡事都講求基礎,根基深厚才能建出高樓大廈。
0-3歲係小朋友嘅黃金時間,我用大經大典去替佢打基礎。我不花氣力(不用㗕解)小朋友自然吸收。
順應天性,小時記憶力強,理解能力低,就讓他好好地背吧。
詩詞對小兒來說真的一點不難。已往不教因為我知佢上小學會學到。另外我之前所給他的大經大典都是天人之學,不接地氣。現在上小學啦,就要俾番啲小學材料比佢。

IloveJJ 發表於 19-3-22 10:55
我細仔係覺得學校數學好悶,我俾佢去出面學奧數,佢覺得有趣味, ...
學奧數..?不忍心理葬佢嘅天真無邪。

MNIF 發表於 19-3-22 12:14
我教仔不求佢出人頭地,聰明過人,但求身體健康,幸福快樂,明白事理,孝順父母。

MNIF 發表於 19-3-22 12:14

又唔覺會喎!睇你點學啫!我細仔就覺得奧數好玩,如果好似某些人咁,去操,咁當然會埋沒興趣啦!

IloveJJ 發表於 19-3-22 12:54
又唔覺會喎!睇你點學啫!我細仔就覺得奧數好玩,如果好似某些人咁,去操,咁當然會埋沒興趣啦!
...
其實好多嘢,不但是學奧數,到覺得唔妥嘅時候已經來不及糾正。我仔學緊書法,本來想叫佢學多樣圍棋。不過時間同地點又不便,放棄咗。
其實教仔我學會很多嘢,做事要多往前看,目光遠點。兒女係會長大嘅,歲月係不能回頭。
回頭已經是百年身....共勉之。

回覆樓主

幼兒學語文,以一種脫離生活經驗的方式為主而學習,是一個甚麼的概念?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 19-3-22 12:03
我讓小兒背誦儒家經典,道家經典,佛教經典等等都是早教一部份,除此之外,還有聴古典音樂,莫扎特,貝多芬 ...

射雕有人當武俠小說䏲,但內行嘅人就有不同看法。

Xxxxxx

請問盛行?

射雕行內不當武俠小說,當乜?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-22 13:15
幼兒學語文,以一種脫離生活經驗的方式為主而學習,是一個甚麼的概念?
...
明白,你這種說法好像是叫「兒童中心本位」一切以兒童中心為主,兒童不明白就不要學,同幼兒說話要叫貓貓,狗狗,車車。好,甚好,㗕過車字就不明白,車車就明白。開玩笑。

MNIF 發表於 19-3-22 13:15
其實好多嘢,不但是學奧數,到覺得唔妥嘅時候已經來不及糾正。我仔學緊書法,本來想叫佢學多樣圍棋。不過時 ...

係呀!所以我教仔係以將來自己老了,有一個點既仔來做方向。
幼稚園我只著重開心和自理。
小學我要求有平衡既學習與生活,要有運動、良好生活習慣、閱讀、興趣、語文能力、學習態度。
我唔覺得奧數會有你講既壞處,不過人各有志。

MNIF 發表於 19-3-22 13:23
明白,你這種說法好像是叫「兒童中心本位」一切以兒童中心為主,兒童不明白就不要學,同幼兒說話要叫貓貓, ...

係你演譯我的說話,不是我的意思。

回覆樓主:

我都推崇浸淫古代經典,我女細個到現在都睇唔少。樓主唔解釋背晒去果套,亦唔係個個小朋友接受。

不過多元社會,我喜歡看唔同教法的分享,一個讚!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊