用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:應該是時候作全面提升
樓主: MNIF
go

分享:應該是時候作全面提升   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 19-4-3 12:33
其實我覺得係性格問題, 你兒子係咪向來比較內斂? 我感覺係 ,雖然佢自己想食, 但係佢仍然照顧你感受, 現今 ...

我覺得 講嘢嘅方法 一定反映咗性格 我細仔 七歲 我一早 表示 不會再買爆旋陀螺 佢行過人哋廚窗 望下 同我講 : "乜 物朋友 有個新 好好玩  不過我唔會買㗎我而家睇下咋"  跟住一年委屈 無奈地離去

其實 我會同佢講我唔鍾意見到呢啲 畀面色我睇嘅時候 , 好唔直接 , 另外就算咁樣我都唔會畀佢

MNIF 發表於 19-4-3 12:26
其實談不上甚麼要脅,小小年紀,套路比較深而已。有時做人太懂計算,能言善辯,並非一件好事。
萬幸我授他 ...
身邊有位小朋友,小時(k - p12), 見到面,會問人幾時生日,跟著就會話自己下個星期生日,又會問人默書幾分然後話自己一百。雖然有些討厭,not a big deal to me. 事實說話有情趣不一定是壞事,反而好似孰靖咁中中直直除時乞食。if me, 我會反問佢覺得有什麼好食⋯

MrBeast 發表於 19-4-3 13:07
身邊有位小朋友,小時(k - p12), 見到面,會問人幾時生日,跟著就會話自己下個星期生日,又會問人默書幾分 ...
同你一樣, 我都唔太喜歡小朋友轉呢D彎,  尤其是男仔, 可能我都是老套的人..

特別娛樂新聞報告:

繼莎氏別去後, 反英派麥氏轉向聖人派樓主提出愛的美敦書, 要求最後回答, 三角關係即將完結.

報告完畢.

突發消息

樓主已經要求麥氏原諒. 事件發展急轉直下, 告一段落.

報告完畢.

MNIF 發表於 19-4-3 11:22
明白。我地日常生活起居都是同常人一般,沒有甚麼特別。我負責家頭細務,煑飯買菜,照顧小朋友。媽媽就朝九 ...

上次我問:老公, 你覺得 我對LV鞋靚唔靚?
其實我真心,想問老公嘅意見。

掂之, 老公帶咗我去LV,再買多對俾我。老公咁鍚我, 我受之無愧。而買多對俾我,代表認同LV係靚嘅。

HaYi 發表於 19-4-3 14:02
同你一樣, 我都唔太喜歡小朋友轉呢D彎,  尤其是男仔, 可能我都是老套的人..
反而我puzzle是先天還是後天,佢阿爸在場聽到,就話佢係咁(ie, 唔太approve), 平時佢阿媽講野亦不是這樣, 不過只是表面,deep down 都competitive.

ar_mak 發表於 19-4-3 09:43
你試下勒,我睇你淒美好過我自己淒涼.

PS:我唔太鍾意D人成日講野,講英文又好,講古文又好,一出聲我就諗起羅 ...

有D人自己舉手俾人U,咪順佢意囉。有D鐘意一朝KO,又得。睇人,睇level啦!

不過, 我承認自己鐘意折磨嘅過程,我U得開心、對方被U得甘心。咪幫EK製造下高潮囉。吓吓一朝KO,邊好玩呢?

現實生活,我都多野講,但只限「女性」。因為好少同男性傾談,亦難以溝通,所以索性忽略。惜天意弄人,家中有出左兩個唔再就哂我的異性,故務必上來取經,才向爸爸們多談一點, 角色代入下。

Ps.因爸爸和老公,如同你們一樣太寵老婆。所以,好多時我嘅唔啱都變成理所當然,都係同你哋多了解才發覺我老公有點可憐。

MNIF 發表於 19-4-3 14:47
汵靜,不要激動。身體要緊。答你時,我的頭痛問題是未解決的,所以思路上可能有不清。始終當局者迷,請見諒 ...

既然你倆父子情深,何不當下坦然相對?

阿仔點解你咁問?仔说因由……
啊, 爸爸以為你咁問 係想食雪糕! 我唔係咁鍾意 呢種表達方式,因為……
仔仔, 你明唔明白/同唔同意爸爸咁樣諗法?點解

ar_mak 發表於 19-4-3 09:37
拿,呢度D人成日講閱讀,但就極少人去講閱讀既效率,或者根本係好少討論應該點去讀一本書. 一本書包括封面,封 ...

一般情況,排除天意弄人下

二人level唔同:
學無前後,達者為先。

二人level相同:
耕耘越多, 收穫越大。

MrBeast 發表於 19-4-3 19:31
反而我puzzle是先天還是後天,佢阿爸在場聽到,就話佢係咁(ie, 唔太approve), 平時佢阿媽講野亦不是這樣,  ...

先天後天兩樣都應該有關係, 我自己 唔係幾欣賞呢種講嘢嘅方法,  從來都唔會鼓勵佢咁做, 但係佢喺第二度學,  覺得好好玩 呢個係後天
佢本身個人 性格有點怕 違背 家長嘅指引,  想講嘅嘢唔敢講出嚟,  採用咗呢種方式半 抗議 , 呢個係先天

yovin 發表於 19-4-2 16:47

黎明曰: 核心嘅外圍係核心嘅內圍

我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦,為何面粉要搓十遍,爐子要258度熱力五分鐘。一般人以為只是早餐一件,行內人看就知大不同了。

我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦,為何面粉要搓十遍,爐子要258度熱力五分鐘。一般人以為只是早餐一件,內行人看就知大不同了。

有乜分別?

下一件我要參悟的,更是歷久不衰,經典中經典金瓶梅。看其內行人/外行人才明白的曠世奧義。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-4 08:57
我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦,為何面粉要搓十遍,爐子要258度熱力五分鐘。一般人以為只是早餐一件,行內 ...

我這個特厚"多士派"又跳出來插嘴了。

1/ 我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦....行內人看就知大不同了。

這句點明"我"是麵包師傅,以製包為生,正誇口同行會明白。

2/ 我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦....內行人看就知大不同了。

這句沒有專指麵包師傅,而更多是指對整包技巧有道行的人,正誇口同好會明白。

以上是中文科

===

\\...看其內行人/外行人才明白的曠世奧義。\\

1/ 內行人或外行人,即是任何人,是多此一表

2/ 外行才明白的不可能是奧義

以上表面是邏輯科,但同情地理解是修辭科,可惜效果不太理想

nkd 發表於 19-4-4 09:43
我這個特厚"多士派"又跳出來插嘴了。

1/ 我花半輩子領悟了菠蘿包的真諦....行內人看就知大不同了。

我意思是,兩整段文字的分別。的字面分別是 academic,對一段文字的影響有幾多?

何況內行/行內的人有不少重疊。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題